Site coolinaria.ro

Rusia si bucataria internationala


Rusia si bucataria internationala Bucataria ruseasca este foarte diversa. Daca la inceput au fost numai cateva retete si ingrediente, in timp, datorita numeroaselor influente, a ajuns sa fie foarte diversificata. Asupra modului de a gati si-au pus amprenta Italia, Franta, Japonia, China etc.

Influente georgiene
- exercita cea mai mare influenta asupra bucatariei rusesti;
- in anumite orase e mai usor sa gasesti un restaurant georgian decat unul care ofera mancare traditionala ruseasca;
- carnea este de obicei marinata in vin rosu sau suc de rodie;
- in majoritatea retetelor se folosesc si plante aromatice (busuioc, patrunjel, coriandru, fenicul);
- mancarurile favorite se pregatesc din carne de miel si de vitel;
- mancaruri: Lobio (fasole la aburi), khachapuri (lipie cu carne, branza sau peste), tkemali (sos dulce facut din prune), Shashlik;
- bauturi: vin Khvanchkara si Kindzmarauli.

Influente frantuzesti
- bucataria frantuzeasca actuala si-a facut aparitia in Rusia prin intermediul cafenelelor, bistro-urilor si brutariilor;
- in timpul tarismului, bucataria ruseasca de inalt rafinament a preluat mult din cea frantuzeasca, nobilimea angajand multi bucatari straini.

Influente italiene
- ca toata lumea, si rusii prefera pizza si spaghetele carbonara;
- pe baza retetelor italiene, bucatarii rusi au creat fel si fel de mancaruri, spre exemplu placinte cu castraveti murati si maioneza;
- bauturi: vin, diverse lichioruri dulci (servite dupa cina, pentru o digestie mai buna).

Influente americane
- adesea, in Rusia se comanda salate de sfecla rosie si ciuperci cu cartofi si ceapa, crezandu-se ca sunt retete de peste ocean, dar nu e adevarat;
- bauturi: Coca-cola, bere, Bourbon, vinuri din California.

Influente latino-americane
- mancaruri: burritos, nachos;
- bauturi: Margarita, Sangria.

Influente din Asia Centrala
- indiferent de mancare, traditia spune ca barbatul trebuie sa o pregateasca si sa fie mancata doar cu mainile;
- cel mai popular este pilaful;
- desert cu rodie, capsuni, serbet cu struguri necopti;
- bauturi: ceai verde, suc de portocale si de lamaie.

Influente japoneze
- sunt intr-atat de vizibile, incat se poate spune ca mancarea nipona reprezinta Rusia;
- in restaurantele rusesti se servesc tot felul de deserturi, insa in stil japonez, adica in cantitate mai mica;
- exista o anumita reticenta cand e vorba, spre exemplu, de gatirea pestelui-arici;
- bauturi: sake, ceai verde, shochu (orez, cartof dulce, orz).

Influente indiene
- majoritatea celor care prefera bucataria indiana sunt vegetarieni;
- in restaurantele indiene din Rusia se gasesc in meniu si mancaruri pregatite din carne de vita, desi indienii considera acest animal ca fiind sacru;
- mancarea preferata este curry;
- bautura: Masala chai cu zahar, lapte si lassi (iaurt, suc, apa si shake de fructe).

Influente chinezesti
- bucataria chinezeasca are o reputatie proasta in Rusia. Se crede ca populatia Chinei mananca oua clocite sau cuiburi de pasari;
- cele mai populare feluri de mancare sunt taiteii cu diverse toppinguri si galustele;
- bauturi: vin de orez, bere, maotai, ceai.

Influente vietnameze
- in restaurantele rusesti cu specific vietnamez se servesc cel mult melci sau tipari;
- se gasesc specialitati exotice si chiar la preturi mici;
- renumiti sunt taiteii cu topping-uri.

Autor:  Alina Tibichi