Site coolinaria.ro

Sa mancam cu mai putina sare


Sa mancam cu mai putina sare Cine nu cunoaste expresia "ca sarea-n bucate"? Indiferent ce am pregati, intotdeauna punem mai putina sau mai multa sare, in functie de gusturi si preferinte. Ni se pare ca mancarea sarata este si mai gustoasa, dar nu ne dam seama cat de mult ne facem rau. Oricine este obisnuit sa manance putin mai sarat, cu greu va reusi sa renunte la acest obicei.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a elimina surplusul de sare din alimentatie:
1. Constientizeaza pericolul. Prea multa sare inseamna cresterea presiunii arteriale, aparitia cataractei, a afectiunilor renale, a osteoporozei etc.

2. Gusta mancarea inainte de a-i adauga sare. Foarte probabil sa nu mai ai nevoie sa adaugi altceva.

3. Opteaza pentru cantitati mici. Daca esti in bucatarie, nu pune sare in mancare decat daca este absolut necesar. Daca te afli la masa, evita recipientul cu sare. In cazul in care iesi in oras, renunta la a-ti cumpara chipsuri sau produse fast-food.

4. Inlocuieste sarea cu: plante aromatice (proaspete sau uscate), condimente, zeama de lamaie, usturoi, sare vegetala, piper, oregano etc.

5. Daca stii ca nu te poti abtine sa nu mananci mai mult de cateva chipsuri, renunta de tot. Ca sa-ti satisfaci nevoia de a consuma ceva mai sarat, alege un aliment cu gust neutru, bea apa sau mananca o felie de paine.

6. Cum pofta nu trece asa repede uneori, cumpara-ti chipsuri nesarate.

7. Incurajeaza familia sa renunte la sare. Pune recipientul intr-un dulap si pregateste gustari care nu necesita sare.

Mici trucuri bine de stiut:
- citeste cu atentie etichetele produselor;
- scurge legumele si salatele conservate. Astfel vei elimina o cantitate semnificativa de sare;
- gustul nostru se adapteaza schimbarii in 2-3 luni, dar incepe sa faca diferenta, in general, in mai putin de 3 saptamani.;

- fii atent la sosul de soia, untul de arahide, ketchup etc. Pot contine multa sare;
- sodiul se gaseste sub mai multe forme: benzoat, nitrit, sorbet. Si acestea constituie o sursa de sare. La fel de mult trebuie evitate si sarea de mare si cea aromata;
- evita sa pui sare daca ingredientele au deja sare in ele;

- in unele cazuri, cum ar fi pregatirea aluatului pentru paine, sarea e necesara intrucat favorizeaza actiunea fermentului;
- sarea mai este denumita si clorura de sodiu. Uneori, pe eticheta nu este trecuta cantitatea de sare, ci de clorura de sodiu. Ca sa afli cate grame de sare sunt in respectivul produs, inmulteste cu 2,5 valoarea din dreptul clorurii de sodiu.

Adultii nu trebuie sa consume mai mult de 6 g de sare pe zi, asta insemnand cam o lingura. In cazul copiilor variaza in functie de varsta, si anume:
- de la 1 la 3 ani – 2 g zilnic (0,8 g sodiu)
- de la 4 la 6 ani – 3 g (1,2 g sodiu)
- de la 7 la 10 ani – 5 g (2 g sodiu)
- peste 11 ani – 6 g (2,4 g sodiu).

Autor:  Alina Tibichi