Site coolinaria.ro

Julia Child - agentul secret pasionat de bucatarie


Julia Child - agentul secret pasionat de bucatarie Acum 100 de ani se nastea cea care avea sa introduca bucataria frantuzeasca in viata americanilor. Google a marcat acest lucru pe 15 august, printr-un logo ce ilustra o femeie gatind.

Julia Child s-a facut remarcata atat prin activitatea desfasurata in cadrul Biroului de Servicii Strategice, cat mai ales prin pasiunea pentru bucatarie, materializata prin aparitia catorva carti de specialitate si prin numeroasele emisiuni culinare, pentru care a primit 8 premii Emmy.

Dorinta de a invata cat mai multe despre gastronomie i-a fost insuflata de sotul sau, Paul Cushing Child. Cei doi, ambii agenti secreti ai Biroului de Servicii Strategice, s-au cunoscut in timpul detasarii Juliei in Sri Lanka, in 1944.

Julia Child a urmat cursurile celebrei scoli Le Cordon Bleu si a fost eleva unor maestri bucatari renumiti international. S-a intors pe meleagurile natale cu volumul de debut "Mastering the Art of French Cooking" si cu cateva emisiuni TV, cea mai cunoscuta fiind "The French Chef".

Initierea in aparitiile editoriale a avut loc sub indrumarea lui Simone Beck, pe care a cunoscut-o la clubul Cercle de Gourmettes.
Impreuna cu aceasta si cu Louisette Bertholle a scos mai multe volume despre bucatele frantuzesti, apoi a inceput sa le predea cursuri americancelor, in bucataria sa din Paris, numita L'école des trois gourmandes.
In ciuda faptului ca a fost criticata de multi nutritionisti pentru utilizarea untului drept ingredient, sarmul sau i-a adus faima.

Debutul in televiziune l-a avut in 1963, cu emisiunea "The French Chef" (recompensata si cu 8 premii Emmy). Au urmat apoi "Julia Child & Company", "Julia Child & More Company" şi "Dinner at Julia's".

In 1979, pentru volumul "Julia Child and More Company", a fost recompensata cu National Book Award, iar dupa 2 ani a fondat The American Institute of Wine & Food.

In 2002, Julia Child a fost sursa de inspiratie pentru blogul culinar "The Julie/Julia Project", iar acesta pentru celebrul film Julie & Julia, in care a jucat Meryl Streep.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi