Site coolinaria.ro

Sarcina si dieta vegetariana


Sarcina si dieta vegetariana Graviditatea este o stare absolut normala, dar care schimba regimul de viata mai ales al femeii. Daca pana in momentul respectiv, bea uneori un pahar de alcool, merge la sala de gimnastica, urca pe munte etc., dupa aceea trebuie sa aiba grija mai multa de sine. Corpul ei constituie, practic, locul unde se formeaza si se dezvolta o noua viata. Iar pentru aceasta dezvoltare e necesar un regim de viata cat mai sanatos.

Multe femei, din diverse motive, adopta un stil vegetarian. Consuma tot felul de fructe, legume, lactate, dar nu si carne. Intrucat fatul are nevoie de multe vitamine, minerale, fibre etc., incep sa se intrebe daca sa renunte la starea de pana atunci si sa manance carne. Ei bine, graviditatea nu presupune neaparat renuntarea la regimul vegetarian, atat timp cat iti iei toti nutrientii de care ai nevoie din produsele alimentare.

Iata cum trebuie sa procedezi:
1. Informeaza-te cu privire la nutrientii necesari pentru dezvoltarea armonioasa a fatului. Acestia sunt la fel ca cei din carne, singura diferenta fiind modul in care ii absorbi.

2. Fii constienta ca e necesar sa consumi vitamine si minerale suplimentare. Ai nevoie de pana la 300 de calorii mai mult decat inainte de a ramane insarcinata.

3. Mananca legume bogate in vitamine si minerale. Fasolea e o sursa vitala de proteine; omega-3 gasesti in peste, nuci si tofu; calciul il iei din produsele lactate.

4. Evita anumite mancaruri, cum ar fi cele prea dulci. Nu numai ca sunt nesanatoase, dar ocupa si spatiul care ar trebui umplut cu nutrienti. De asemenea, nu e bine sa mananci lapte si branza nepasteurizate, din cauza bacteriilor pe care le contin. Din categoria produse de evitat mai fac parte sucurile nepasteurizate, pregatite din legume si fructe proaspete, pentru ca ar putea contine bacteria E.coli.

Ce fel de vegetariana esti
Pentru a sti cum sa te hranesti cat mai bine in perioada sarcinii, este important sa afli mai intai ce fel de persoana vegetariana esti.

1. Vegan. In general, un asemenea regim de viata presupune consumul de nuci, cereale, fructe, legume si leguminoase si seminte de tot felul, adica excluderea tuturor proteinelor de origine animala, inclusiv a celor din produsele lactate.

2. Lacto-vegetarian. Pe langa cele mentionate anterior consumi produse lactate.

3. Lacto-ovo-vegetarian. Un regim fara carne de origine animala poate include oua si produse din peste. Acesta e cel mai indicat stil pentru o vegetariana insarcinata, intrucat asigura proteine din mai multe surse si intr-o cantitate mai mare.

Avantaje:
- proteinele de origine vegetala sunt mult mai usoare pentru rinichi;
- dieta vegetariana poate stopa cariile dentare, problema de care se plang unele gravide;
- scade atat hipertensiunea, cat si riscul aparitiei obezitatii, constipatiei, bolilor de inima etc.

Dezavantaje:
- efortul suplimentar pentru a-i asigura corpului toate mineralele si vitaminele de care are nevoie; este important sa stii ce anume si cand sa mananci;
- grija cu privire la nutrientii pe care nu ii gasesti in legume. Cu cat sunt excluse mai multe tipuri de alimente, cu atat ii este mai greu corpului sa asimileze substante nutritive;
- probabilitatea de a se naste cu defecte ale tubului neural este de 3 ori mai mare la un copil cu deficit de vitamina B12 (care se gaseste in alimentele de origine animala).

Este bine de stiut ca:
- doza zilnica de proteine a unei gravide este de 71 de grame;
- nutritionistul poate sa-ti spuna exact de unde sa iei toate suplimentele necesare.

Indiferent ce fel de regim vegetarian ai adoptat, foarte important este sa mergi la medicul de specialitate cu regularitate. In urma consultului si a unor analize, numai el poate sti de ce anume aveti nevoie tu si fatul.

Autor:  Alina Tibichi