Site coolinaria.ro

Trucuri pentru congelare si decongelare


Trucuri pentru congelare si decongelare Iata ce trebuie sa stim atunci cand congelam alimente, le decongelam, apoi le gatim.

Trucuri pentru congelare:
- temperatura nu trebuie sa ajunga niciodata aproape de 0 grade; fluctuatiile de temperatura afecteaza calitatea produselor;
- sunt bune si pungile din supermarketuri pentru depozitare, dar mai indicat este sa folosesti pungi etans;
- congeleaza mancarea pe cat posibil cand e la temperatura camerei. Daca nu, intai pune-o intr-o cutie cu capac, iar cand e racita complet, bag-o in congelator;
- pune eticheta pe fiecare punga cu numele produsului, data congelarii, numarul de portii etc.
- nu supraincarca congelatorul;
- lasa spatiu intre pungi pentru a permite aerului sa circule;
- daca ai indoieli in privinta calitatii de dupa decongelare a unui produs, pune la inghetat o cantitate mai mica din el, apoi dezgheat-o si incalzeste-o;
- alimentele congelate pot fi dezghetate si apoi iarasi inghetate (spre ex.: carne de pui proaspata → inghetare → dezghetare → gatire → inghetare → dezghetare → incalzire);
- poti ingheta parti din alimente gatite care initial fusesera congelate si dezghetate in frigider;
- cand congelezi caserole in care ramane spatiu intre produs si capac, e de preferabil sa umpli golul cu hartie de copt;
- elimina tot aerul din pungile inchis ermetic;
- nu pune la congelat mancaruri pe baza de rosii sau alte aciduri in tavi de aluminiu si nici nu le acoperi cu folie de aluminiu.

Arsura prin congelare poate fi evitata daca:
- indepartezi portiunile respective inainte sau dupa gatire - ele sunt uscate si fara gust;
- elimini pe cat posibil tot aerul, pentru ca umezeala sa nu se instaleze.

Trucuri pentru decongelare
- niciodata nu se dezgheata alimentele perisabile (carne, peste, fructe de mare, oua) la temperatura camerei;
- carnea si pestele trebuie sa stea in frigider chiar si pana la 48 de ore, pentru a dezgheta corect;
- decongelarea rapida se face daca pui produsul intr-o punga, apoi il cufunzi in apa rece;
- daca dezgheti in cuptorul cu microunde, scoate produsul din punga, apoi pune-l la temperatura mica. In momentul in care s-a decongelat, incalzeste-l la temperatura mare;
- mancarurile pre-gatite, care au putina umezeala, pot fi dezghetate la temperatura camerei. Cele cu umezeala mare si care contin si oua sau produse lactate trebuie dezghetate in frigider.

Reincalzire
- trebuie sa fie efectuata la cel putin 73 de grade Celsius. Mancarea trebuie sa ajunga la temperatura aceasta in aproximativ 2 ore.
- foloseste un termometru de bucatarie pentru a te asigura intotdeauna de valoarea gradelor.
- in cazul in care ai la dispozitie un cuptor cu microunde, seteaza temprratura la cel putin 77 de grade Celsius, apoi acopera mancarea cu folie alimentara, dar lasa aerul sa iasa pentru a preveni intarirea.

Ce facem cu restul de mancare:
- il recongelam pe cat de repede posibil;
- il punem in mai multe pungi pentru a grabi procesul de inghetare (carnea se curata de tot dressingul inainte de a fi pusa in punga).

Autor:  Alina Tibichi