Site coolinaria.ro

Ghidul gustarilor sanatoase


Ghidul gustarilor sanatoase Programul zilnic incarcat te poate face sa crezi ca nu ai timp de alimentatie sanatoasa, iar atunci apelezi imediat la fast-food ori gustari nocive. Cui nu-i place o portie de cartofi prajiti? Intr-o pauza la serviciu sau scoala, in drum spre casa, cativa cartofi pai pot fi o adevarata tentatie. Ceea ce nu realizam e ca ne satisfac foamea pe moment si contin multe grasimi si calorii.

Dieta zilnica a fiecarei persoane trebuie sa fie compusa din mic dejun, pranz si cina. Pentru unele, insa, sunt necesare si mici gustari intre mese. Pe la 10.30 a.m. e posibil ca stomacul tau sa ceara mancare. Decat sa iei pranzul asa devreme, mai bine incerci o gustare.

La inceput e putin mai greu sa renunti la portia apetisanta de la butic, la sandvisul fierbinte, proaspat cumparat de la magazin, dar satisfactia consta in faptul ca astfel eviti kilogramele in plus si ai grija de sanatatea ta.

Pentru o gustare sanatoasa sunt indicate toate fructele, dar intrucat multe sunt sezoniere, e bine sa profitam cat mai mult de acestea. Indiferent despre ce anume gustare vorbim, important este ca ne furnizeaza nutrientii si vitaminele de care avem nevoie pentru a fi energici toata ziua.

Iata cateva idei de gustari sanatoase:
- 20 de migdale = 139 calorii;
- 30 g nuci = 178 calorii;
- 40 g fructe uscate = 97 calorii;
- o mandarina medie = 95 calorii;
- un mar = 96 calorii;
- o banana medie = 105 calorii;
- 215 g struguri = 148 calorii;
- 85 g ton = 99 calorii (atentie la tonul in ulei, intrucat e mai probabil sa fie ulei vegetal decat cu omega-3);
- 25 g mazare uscata = 72 calorii;
- 470 g popcorn = 110 calorii (daca e pregatit in ulei). Evita pe cat posibil popcornul ambalat pentru ca e posibil sa contina grasimi trans.

- 170 g morcovi = 60 calorii;
- 40 g telina si hummus = 108 calorii;
- 150 g rosii cherry = 27 calorii;
- 45 g chipsuri din grau integral cu branza de vaci = 70 calorii;
- 80 g salata de fasole = 90 calorii;
- tulpini de telina cu unt de arahide si stafide;
- inghetata de banana. Trece prin blender cateva banane feliate si inghetate, adaugand apa sau suc. Pentru savoare pune fructe, nuci ori boabe de cafea.

- suc natural inghetat in forme de gheata;
- hummus si paine din grau integral;
- cereale cu nuci si coacaze;
- oua fierte;
- smoothie cu iaurt;
- un pahar de lapte si o banana;
- sandvis cu carne de curcan;
- ton alb.

Intrucat o dieta trebuie sa contina si grasimi, este important sa fie grasimi monosaturate. Pe acestea le gasesti in untul de arahide, masline, mix din nuci si fructe uscate etc.

Trucuri cu si despre gustari sanatoase
1. Renunta la produsele cu zaharuri, cum sunt bomboanele si sucurile. Astfel eviti depunerea kilogramelor in plus si pierderea energiei. Inlocuieste-le cu fructe uscate, legume, paine din grau integral ori combina-le cu gustari bogate in proteine, cum sunt untul de arahide si iaurtul slab.

2. Niciodata nu te aseza in pat dupa ce ai mancat. Pe cat este de tentant, pe atat este de nociv pentru sanatatea ta.

3. Ai grija la produsele pe care scrie “natural”, intrucat nu inseamna ca sunt si bogate in nutrienti. Spre exemplu, asa-zisele sucuri naturale pot contine o cantitate considerabila de zaharuri, iar acest lucru inseamna calorii multe.

4. Unele produse au mentionat pe ambalaj "continut scazut de grasimi". Foarte probabil sa nu fie asa. Potrivit unor specialisti americani, au aproape acelasi nivel caloric precum cele bogate in grasimi.

5. Un baton cu nuci, miere de albine si ovaz e o sursa buna de nutrienti si vitamine, dar contine grasimi trans si zahar.

6. Alege un iaurt sau un sorbet in loc de o inghetata.

7. O ciocolata calda poate sa-ti satisfaca nevoia de dulce.

8. Intotdeauna este bine sa ai la tine un baton granola, un fruct etc.

9. Ca sa nu cumperi produse cu multe grasimi, pregateste-ti acasa gustari din timp. Tot ce faci dimineata e sa le pui in geanta.

Autor:  Alina Tibichi