Site coolinaria.ro

Hot dog-ul de la A la Z


Hot dog-ul de la A la Z Una dintre cele mai cunoscute gustari din lume este, cu siguranta, hot dog-ul. Mai mic sau mai mare, cu maioneza sau ketchup, cumparat de la tonetele ambulante sau din fast-food-uri, el s-a raspandit pe tot globul.

Desi se poate spune ca e o bomba cu calorii, e preferat in pauzele de la serviciu sau scoala, in drum spre casa, la o plimbare in parc etc. Reprezinta, de fapt, cel mai popular sandvis de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Reteta traditionala presupune ketchup si mustar, insa in functie de regiune, i s-au adaugat diverse ingrediente.

Iata care sunt principalele stiluri americane de pregatire a unui hot dog:
1. New York: ceapa fiarta in sos de tomate si cu mustar, in afara, bineinteles, de chifla si carnat;
2. Chicago: mustar galben, ceapa tocata, condimente, felii de rosii, ardei iute, o felie de castravete cu sare aromata si chifla cu seminte de mac;
3. Detroit: ceapa alba proaspata, mustar galben, branza Cheddar si carne cu chili;
4. Ohio: hot dog acoperit cu branza;
5. Kansas City: acest stil aduce aminte de sandvisul Rueben, acoperit cu branza elvetiana topita si varza murata, pus intr-o chifla cu seminte de susan;
6. Atlanta: chifla cu salata de varza;
7. Houston: chilli, branza si jalapenos (ardei iute spaniol);
8. Seattle: crema de branza si ceapa la gratar intr-o chifla prajita.

Pe teritorul canadian, hot dog-ul se serveste cu branza si bacon. In Montreal, el este fiert sau prajit si acoperit cu salata de varza, ceapa, mustar, condimente si, rar, cu paprika.

In America de Sud se serveste un hot dog care poate fi chiar si de doua ori mai mare ca cel din Nord, cu maioneza si pasta de avocado. Hot dog-ul din Chile e numit italian datorita culorilor care amintesc de drapelul din Peninsula Italica.

Cum se schimba continentul, se schimba vizibil si modul de preparare. In partea estica a Asiei, dominata de peste si fructe de mare, un hot dog poate fi taiat in asa fel incat sa dea impresia unei caracatite. Coborand spre sud-estul continentului, unde se cultiva mult orez, se observa o modificare destul de importanta. Reteta hot dog-ului pe care il stim din filmele americane cuprinde si orez. Ba mai mult, daca sunt taiati in bucati mai mici, carnaciorii se servesc cu spaghete bolognese.

Cat despre Taiwan si Coreea de Sud, acolo se inlocuiesc chiflele cu baghete, iar in Thailanda, in loc de ketchup din rosii se pune o pasta condimentata din rosii.

Suprematia in nordul continentului european o detine hot dog-ul danez. Acesta se pregateste din: ceapa prajita, ketchup, mustar danez, ceapa proaspata si, uneori, un sos din maioneza cu condimente dulci, acoperit cu felii subtiri de castravete.

Asadar, ai multe retete la dispozitie daca iti este pofta de un hot dog, pe care le poti incerca acasa. Daca te tenteaza o gustare pentru serviciu, cumpara crenvursti si paine, iar aparatul de facut hot dog iti va pregati imediat un sandvis ca in marele New York.

Autor:  Alina Tibichi