Site coolinaria.ro

Sandvisurile pot fi sanatoase


Sandvisurile pot fi sanatoase Afirmatia potrivit careia sandvisurile dauneaza este si adevarata, si falsa. Este adevarata atunci cand, din varii motive, ne transformam gustarea intr-o bomba calorica si falsa in momentul in care facem o selectie a produselor alimentare, preparand ceva sanatos.

In pauza de la scoala sau serviciu, la picnic, intre mesele principale ale zilei sau cu orice alta ocazie, un sandvis este binevenit. Foarte important este sa avem in vedere nu numai satietatea, ci si doza zilnica de vitamine, minerale etc. pentru a fi energici toata ziua. Iata cateva trucuri pentru a pregati o gustare delicioasa si sanatoasa:

1. Paine
Evita painea fara fibre si baghetele. Numai acestea au mai mult de 300 de calorii. Incearca, in schimb, painea din orez si pita din grau integral. Prima e bogata in seleniu, mangan si triptofan (aminoacid care regleaza nivelul de serotonina).

Daca ai o sensibilitate accentuata a cavitatii bucale, poti sa indepartezi coaja produsului cu ajutorul a 2 forme de taiat coaja feliilor de paine.

2. Carne
Evita salata de ton si baconul. Maioneza din salata are mai multe calorii decat aproape 500 g de carne de curcan. Totusi, poti pregati ceva cu peste, dar mai usor de digerat, combinand ceapa cu suc de lamaie, ulei de masline si telina. E adevarat ca baconul are proteine, dar si grasimi multe.

Incearca, in schimb, piept de curcan si muschi de vita. Ambele sortimente au putine calorii si, in plus, primul lupta cu depresia si anxietatea, iar al doilea contine mai putin sodiu decat sunca.

3. Legume
Evita muraturile. Intrucat la acestea se foloseste sare, contin mult sodiu si putini nutrienti.
Incearca, in schimb, rosii, ceapa rosie si salata arugula. Licopenul din tomate protejeaza pielea de razele ultraviolete si regleaza nivelul colesterolului, antocianina are acelasi efect precum afinele, si anume ofera energie, iar salata arugula este eficienta in lupta cu cancerul.

4. Branza
Evita sortimentul Cheddar. In ciuda faptului ca are mult calciu, fiind un produs lactat, este unul dintre cele mai grase tipuri de branza, continand mai mult de o treime din grasimile saturate ale unei singure portii de mancare.

Incearca branza elvetiana si Pepper Jack. Despre cea din Tara Cantoanelor se spune ca, cu cat sunt mai mari gaurile din ea, cu atat este mai buna. Sortimentul Pepper Jack contine fitochimicale care imbunatatesc metabolismul si scad nivelul colesterolului rau.

5. Ingrediente suplimentare
Evita maioneza si mixul de ulei si otet. Combinatia de maioneza (care are aproape la fel de multe grasimi precum uleiul vegetal), suc de lamaie si galbenus este foarte periculoasa. Otetul este binevenit, insa daca e amestecat cu ulei, inmoaie destul de tare sandvisul.

Incearca, in schimb, sos pesto, sos de coacaze si hummus. Primul se pregateste din busuioc, ulei de masline, usturoi si seminte de pin. Hummusul este cremos si contine cu pana la 90% mai putine grasimi decat maioneza.

Dimineata, copiii arareori vor sa ia micul dejun. Spun ca nu le este foame, ca vor manca putin mai tarziu etc. Daca, insa, modul de prezentare al mancarurilor difera, le captezi atentia. Foarte usor poti face acest lucru decupand din banalul pachetel mici inimioare sau cerculete cu ajutorul a 4 forme de taiat sandvisuri.

Autor:  Alina Tibichi