Site coolinaria.ro

Ghid complet pentru sosuri albe


Ghid complet pentru sosuri albe Mancarurile principale au intotdeauna un gust mai bun daca sunt insotite de sos. Cel mai cunoscut sos alb este Bechamel. In total, pentru acesta ai nevoie de 25 de minute.

Ingrediente: 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 250 ml de lapte, sare fina, piper alb macinat.
Mod de preparare: Topeste untul la foc mic, intr-o tigaie, apoi amesteca-l cu faina cu ajutorul unui tel timp de 3 minute, in mod constant, avand grija sa nu se inchida la culoare. Adauga treptat laptele, amestecand mereu. Dupa maximum 5 minute, la foc mic, sosul incepe sa se ingroase. Potriveste-l de gust si ia-l de pe foc.

Derivate ale sosului alb
Sos Veloute. Foloseste supa de pui sau zeama de peste in loc de lapte.

Sos Mornay. La reteta initiala adauga branza si 1-2 linguri de mustar. Pune aproximativ 115 grame de branza elvetiana, Gruyere sau Emmanthal dupa ce sosul se ingroasa, apoi ia vasul de pe foc, incorporeaza mustarul si amesteca cu telul pana cand rezulta o compozitie cremoasa. Pune iarasi la incalzit, dar ai grija sa nu inceapa sa fiarba. Se poate servi cu broccoli.

Sos cu ceapa alba. Pune in unt, la foc mic, o lingura de ceapa tocata. Cand incepe sa devina translucida adauga faina si continuta cu reteta initiala.

Sos alb de mustar. Amesteca la final sosul cu 1-2 linguri de mustar.

Sos maro. Cand faina si untul se gatesc impreuna, amesteca in mod constant pana cand mixtura incepe sa prinda o culoare maronie. Pune supa de pui sau de vita in loc de lapte.

Sos curry. Pune 1-3 linguri de pudra curry langa unt si lasa sa fiarba la foc mic timp de 1 minute inainte de a adauga faina. Dupa aceea continua cu reteta obisnuita.

Sos cu ansoa. Pune cateva bucati de ansoa tocate atunci cand sosul s-a ingrosat. Se serveste cu peste.

Sos cu patrunjel. Adauga 1-2 linguri de patrunjel tocat in sosul ingrosat.

Sos cu oua. In momentul in care s-a ingrosat sosul, adauga un ou fiert tare si taiat marunt.

Sos cu hrean. Se serveste cu friptura de vita la masa de duminica in Regatul Unit al Marii Britanii. La reteta initiala de sos alb se adauga: 1 lingurita de otet, 2 linguri de radacina de hrean razuita, un strop de smantana si putin zahar. Pune otetul si radacina razuita de hrean in sosul fierbinte, ia vasul de pe foc, incorporeaza smantana si zaharul, iar apoi serveste.

Sos cu ciuperci. Se soteaza ciupercile in unt, apoi se pun in tigaie ingredientele retetei initiale de sos alb. Se serveste cu paste.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand pregatesti un sos alb:
- pentru a-si mentine culoarea alba, nu lasa grasimea sa sfaraie in tigaie, focul trebuie sa fie aproape de minimum, iar cand amesteci faina trebuie sa iei recipientul de pe foc;

- textura granulara poate fi evitata daca rantasul este fierbinte, iar celalalt lichid este rece (adica sos fierbinte – lichid rece sau sos rece – lichid fierbinte);

- poti folosi unt, margarina sau ulei, dar fiecare se intrebuinteaza pentru sosuri diferite;

- consistenta sosului depinde de cantitatea de faina;

- este important sa folosesti un tel pentru a nu se forma cocoloase;

- gustul delicios e dat intotdeauna numai de unt natural;

- cand adaugi laptele, amesteca in acelasi timp cu telul; in caz contrar, apar cocoloasele;

- focul trebuie sa fie de la mediu spre minimum pentru ca sosul sa nu se arda.

Sosurile albe se servesc cu: carne de pui, peste, cartofi prajiti, legume, paste etc.

Autor:  Alina Tibichi