Site coolinaria.ro

Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare


Cum sa evitam toxiinfectiile alimentare Intotdeauna, doctorii ne sfatuiesc sa avem grija in ceea ce priveste alimentatia si igiena. Un fruct spalat corect, o decongelare adecvata a produselor din carne ne feresc de multe probleme de sanatate, printre care si toxiinfectiile alimentare.

Acestea, de fapt, sunt niste afectiuni de natura infectioasa sau toxica, care apar din cauza consumului de alimente si bauturi contaminate cu diverse microorganisme, cum ar fi bacterii, paraziti, virusuri.

Asemenea situatii pot fi evitate destul de usor daca avem in vedere cateva norme elementare de igiena. Iata care sunt acestea:

1. Respecta regulile principale de igiena. Spala-te cu sapun si apa fierbinte, apoi sterge-te bine.

2. Nu manca niciodata alimente al caror termen de valabilitate a expirat.

3. Temperatura din frigider sa nu creasca niciodata de 5 grade.

4. Curata masa din bucatarie inainte de a gati si dupa aceea.

5. Spala regulat carpele din bucatarie. In caz contrar, constituie locul ideal pentru aparitia si dezvoltarea bacteriilor.

6. Pe masa sau in frigider, tine separat produsele gata de consum si cele proaspete.

7. Foloseste tocatoare diferite pentru produsele proaspete si pentru cele care nu trebuie gatite. Fructele si legumele cumparate din piata si nu numai pot contine diverse bacterii, iar acestea se raspandesc rapid la contactul cu alte alimente.

8. Intotdeauna pune carnea intr-o cutie cu capac in frigider, pe raftul cel mai de jos, pentru a nu intra in contact cu alte produse.

9. Nu spala carnea proaspata de pui pentru a nu raspandi bacteriile prin bucatarie. Ele vor fi distruse in timpul gatirii.

10. Gateste preparatele pana la sfarsit. Spre exemplu, carnea de pui sau de porc, carnaciorii sau kebabul sunt gata cand au prins culoare rumenie, nu cand sunt roz.

11. Daca ai gatit mai multa mancare, raceste-o cat mai repede (aproximativ 90 de minute), pune-o intr-o cutie speciala si bag-o in frigder sau congelator. Resturile de mancare din frigider trebuie consumate in cel mult doua zile.

12. Nu atinge produsele alimentare daca ai probleme digestive (senzatie de voma, diaree etc.)

13. Nu atinge alimentele daca ai rani si taieturi. Ca sa poti gati in asemenea situatii, bandajeaza-te.

14. Nu incalzi mancarea mai mult de o data.

Daca vremea inca este potrivita si te gandesti sa iesi la gratar, e necesar sa ai in vedere trei lucruri:

1. Intensitatea focului. Carbunii trebuie incinsi foarte bine pentru ca alimentele sa fie preparate imediat cum sunt puse pe gratar. In momentul in care carbunii prind culoare rosiatica si stralucesc inseamna ca poti sa te apuci de gatit.

2. Carnea inghetata trebuie decongelata, iar modul corect de a face acest lucru e sa o dezgheti in frigider. Asigura-te ca o decongelezi cu cateva ore inainte de a iesi la gratar. In functie de gramaj, posibil sa ai nevoie chiar si de 24 de ore.

3. Intoarce regulat carnea pe gratar, pentru a se gati uniform, pe toate partile.

Autor:  Alina Tibichi