Site coolinaria.ro

Fortune cookie - prajitura cu ravas


Fortune cookie - prajitura cu ravas In unele restaurante, la diverse petreceri sau intalniri cu prietenii se servesc celebrele prajiturele cu ravas. E o adevarata placere, nu neaparat sa mananci desertul, ci sa citesti ce scrie pe biletul tras de tine. Cel mai adesea, e o zicala, un citat sau un proverb chinezesc. Confucius spunea ca numai prajiturile cu ravas au raspuns la toate intrebarile.

Originea exacta a prajiturelelor cu ravase nu este cunoscuta, dar, potrivit unor informatii, imigrantii din California au fost cei care le-au popularizat la inceputul secolului al XX-lea, avand la baza o reteta de bomboane traditionala nipona.

Versiunea din Tara Soarelui Rasare difera de celebrele prajiturele, in sensul ca sunt un pic mai mari, se pregatesc dintr-un aluat mai inchis la culoare, iar in loc de unt si vanilie se incorporeaza miso (pasta fermentata facuta din soia, sare si niste cereale) si susan.

Inainte de inceputul secolului al XX-lea, prajiturelele cu ravas erau pregatite manual. Acest lucru s-a schimbat foarte mult dupa inventarea unei masinarii speciale, de catre Shuck Yee, din California.

Potrivit unui statistici, anual se pregatesc 3 miliarde de prajiturele cu ravas in toata lumea. Pare ciudat, insa daca in restaurantele chinezesti din America sunt adesea servite, in China sunt absente.

Ingrediente:
2 oua
1/2 lingura de extract de vanilie
1/2 lingura de extract de migdale
3 linguri de ulei vegetal
8 linguri de faina
1 1/2 lingura de amidon de porumb
1/4 lingura de sare
100 g zahar
3 linguri de apa

Mod de preparare:
Mai intai trebuie sa scrii diverse mesaje pe o foaie, apoi sa le decupezi.
Ar trebui sa fie lungi de aproximativ 7 cm si late de 1,25 cm.
Preincalzeste cuptorul la 150°C si greseaza hartia de copt.
Bate bine albusul intr-un bol, apoi pune extractul de vanilie, extractul de migdale si uleiul vegetal.

Faina, zaharul, amidonul de porumb si sarea pune-le in alt bol. Amesteca-le cu apa.
Mixul rezultat toarna-l peste oua. Amesteca bine pentru a rezulta o spuma pufoasa.
Ia cate o lingura din spuma si pune pe hartia de copt, la o distanta de 5-7 cm una de cealalta.

Ridica putin hartia si misc-o in toate partile pentru ca prajiturelele sa ajunga la un diametru de 10 cm.
Tine-le in cuptor timp de un sfert de ora sau pana cand prind o culoare rumenie si se iau usor de pe hartia de copt.

Desprinde-le cu o spatula, apoi pune in mijocul fiecareia cate un mesaj si impatureste-le prima data in doua, apoi foloseste-te de gura unui pahar pentru a-i crea o cuta pe transversal.
Ca sa-si pastreze cat mai mult aspectul, pune-le in forme de briose.

Trucuri:
- daca pregatesti mai multe prajiturele, foloseste doua hartii de copt. Intrucat ele trebuie sa fie reci atunci cand sunt introduse in cuptor, nu mai e nevoie sa astepti pana se raceste. In timp ce scoti una din cuptor, o bagi pe cealalta. Astfel, castigi timp;

- cu cat faci prajitura mai mare, cu atat o poti indoi mai usor folosindu-te de gura unui pahar;

- secretul unor prajiturele reusite consta in spuma. Aceasta trebuie sa fie destul de moale si pufos pentru a acoperi o suprafata cat mai mare din hartia de copt atunci cand o agiti usor in toate partile.

Autor:  Alina Tibichi