Site coolinaria.ro

Cum influenteaza alimentatia bolile cronice


Cum influenteaza alimentatia bolile cronice Bolile cronice sunt afectiuni de lunga durata, care se pot manifesta chiar toata viata, si care constau in alterarea functionala sau organica a corpului. Exemple de boli cronice: diabet, hepatita, cancer, afectiuni cardiovasculare, renale, digestive etc.

Ce trebuie sa stim despre bolile cronice:
- bolile cronice pot fi prevenite si controlate prin adoptarea unui stil de viata sanatos;
- principalii factori care influenteaza aparitia lor sunt dietele nesanatoase, lipsa exercitiilor fizice si fumatul; daca acestia sunt eliminati, atunci ar putea fi evitate aproape 80% din cazurile de afectiuni coronariene, 90% de diabet de tip II si o treime din cancer;

- majoritatea se manifesta la varsta adulta;
- pana la un anumit termen pot fi controlate, atat timp cat sunt redusi factorii-cheie;
- principalele efecte ale bolilor cardiovasculare se observa la persoanele peste 60 de ani. Afectiunile inimii, diabetul de tip II si anumite tipuri de cancer sunt cele mai comune boli la aceasta varsta, in principal din cauza faptului ca sunt in stransa legatura cu imbatranirea tuturor functiilor corpului.

- factorii genetici si factorii de mediu au un aport important; daca primii ne spun cat de predispusi suntem la unele afectiuni, a doua categorie arata care persoane, de fapt, vor dezvolta o afectiune;
- starea optima de sanatate este intretinuta de o dieta cu cel putin 20-30 de alimente diferite;

- se recomanda consumul de peste, fructe si legume si ajustarea celui de grasimi si uleiuri;
- pentru fiecare boala cronica, doctorii recomanda o anumita dieta;
- ingrijorator este faptul ca bolile cronice apar din ce in ce mai devreme si se manifesta pe tot parcursul vietii.

Aparitia unei boli cronice poate fi influentata chiar din uter. Astfel, dezvoltarea intarziata a fatului este asociata cu riscul aparitiei afectiunilor de inima, a atacurilor cerebrale, a diabetului etc.
Greutatea peste nivelul normal la nastere poate fi semnul instalarii mai tarziu a diabetului si bolilor cardiovasculare.

Cauze ale aparitiei bolilor cronice
1. Fumatul si obezitatea din timpul sarcinii.

2. Inlocuirea laptelui matern.
Acesta poate sa micsoreze riscul aparitiei obezitatii mai tarziu. In schimb, inlocuitorii laptelui matern pot creste riscul dezvoltarii diabetului de tip I si a cancerului in copilarie si adolescenta.
Colesterolul si un anumit tip de acizi grasi din alimentul inlocuit pot influenta nivelul colesterolului mai tarziu.

3. Dieta defectuoasa.
S-a constatat ca dezvoltarea intarziata si greutatea sau inaltimea peste normal din timpul copilariei au legatura cu bolile cronice.
Spre exemplu, daca un copil este mic de statura sau are mai putine kilograme decat ar trebui pentru varsta lui, foarte probabil sa dezvolte boli de inima, atacuri cerebrale sau diabet.

Copiii scunzi care cresc foarte rapid prezinta un risc mare de atac cerebral si de cancer. O alimentatie bogata in calorii in copilarie duce si la posibila aparitie a cancerului.

Adolescentii cu diete si stiluri de viata nesanatoase risca sa sufere de tensiune arteriala, toleranta defectuoasa la glucoza si chiar sa se confrunte cu obezitatea.

4. Alcoolul si tigarile din adolescenta.

5. Lipsa exercitiilor fizice si privitul excesiv la televizor.

Autor:  Alina Tibichi