Site coolinaria.ro

Trucuri dulci (partea a 3-a)


Trucuri dulci (partea a 3-a) Decoratiuni din ciocolata
Va pregatiti sa faceti un tort pentru o zi aniversara? V-ati plictisit de aceeasi forma de prezentare? Doriti sa faceti totusi tortul care stiti ca este deja verificat, pentru ca nu doriti sa aveti surprize neplacute tocmai acum cand sunteti asa de aglomerata?
Iata doua sugestii simple pentru decorarea lui:

a. Serpentina de ciocolata.
Va folositi de un cutit de curatat coaja legumelor, bine ascutit, si de o ciocolata simpla, cu lapte, tinuta la temperatura camerei.
Tineti bucata de ciocolata cu o mana si, cu cealalta, folosindu-va de cutitul de curatat legumele, "raschetati" pe lateral ciocolata. Rezulta fasii din ciocolata cu aspect de serpentine de ciocolata pe care le asezati pe tort. Pentru a completa decorul, puteti adauga si visine scurse din dulceata.

b. Melcisori de ciocolata.
Inainte de toate si inainte de a va descrie cum se realizeaza acesti mici melcisori delicati, poate sunteti interesati sa aflati cum se topeste ciocolata. Dar este foarte simplu, nu-i asa?
Prima metoda este prin topirea ei in cuptorul cu microunde timp de 1 minut la putere medie, iar a doua este cea la bain-marie.
Dupa ce am topit ciocolata - de preferat cea cu lapte pentru ca este cea mai placuta la gust - o punem pe o placa de lucru in strat subtire de cativa milimetri. O lasam sa se raceasca, in asa fel incat sa nu fie inca solidificata, pentru ca devine casanta.
Cu ajutorul unei lingurite, prin miscari de rotatie, scoatem cu varful acesteia, mici melcisori pe care ii asezam pe un platou. Ii punem la rece ca sa se intareasca perfect, dupa care putem orna tortul sau orice alta prajitura.

Prajituri fara coacere
Exista asa ceva? Da! Si se pare ca reteta aceasta - si inca multe altele - au aparut ca alternativa la prajiturile facute de bunica, ce avea mai mult timp de petrecut in bucatarie decat noi.
Daca intr-o seara va este anuntata o vizita a unor prieteni si doriti sa-i surprindeti cu un dulce facut in casa, va recomadam aceasta reteta care are la baza cateva batoane de cereale Mars, cateva nuci, stafide si cereale Crispies, o lingura de unt si o ciocolata cu lapte.
Ciocolata cu lapte si batoanele se topesc la bain-marie, se amesteca cu untul, cu nucile taiate si cu stafidele.
Se pun in cateva forme de briose (in functie de numarul de invitati surpriza), pe care le lasam la frigider cam 30 min si... gata desertul caruia i-ati dat o forma noua!
Pentru un un aspect si mai interesant, pastrati 1/2 dintr-un baton Mars, pe care o taiati in feliute subtiri cu care ornati fiecare prajitura.

Sugestie pentru un tiramisu original
Tiramisu poate fi prezentat si altfel decat il stim noi. Ingredientele sunt aproape aceleasi, exceptie fac piscoturile, pe care le-am inlocuit cu briose. Asa a rezultat o prajitura deja portionata.
Fiecare briosa se taie orizontal in patru felii, se insiropeaza pe ambele parti cu siropul de cafea si fiecare strat este umplut cu crema de mascarpone. Se pudreaza la exterior cu ciocolata rasa pe razatoarea mica si se pune la frigider minim 3 ore inainte de a fi servita.

Autor:  Maria Raducu