Site coolinaria.ro

Dieta fara gluten


Dieta fara gluten Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale, precum grau, orz, secara, si care da elasticitate si consistenta aluatului de paine, spre exemplu.

Dieta fara gluten presupune eliminarea totala din alimentatie a acestei proteine, in majoritatea situatiilor din cauza unor probleme de sanatate. Cel mai adesea, doctorii o recomanda persoanelor care sufera de enteropatie glutenica, pentru refacerea mucoasei intestinale.
La inceput, este destul de greu de suportat dieta si frustrant totodata, dar pentru evitarea altor probleme de sanatate, glutenul trebuie eliminat total din dieta.

Informatii despre dieta fara gluten:
- pe piata se gasesc din ce in ce mai multe produse fara gluten;
- inainte de a o urma este recomandabil consultul unui nutritionist;
- este necesara o atentie sporita in cazul mentiunii "posibil sa contina gluten" de pe unele alimente;

- daca pe produse nu scrie “fara gluten”, atunci nu trebuie cumparate;
- poate fi benefica si persoanelor cu scleroza multipla, alte boli autoimune, probleme de comportament sau posibil autism;

- riscul dietei fara gluten consta in doza insuficienta de vitamine. Multe cereale sunt bogate in vitamine astfel ca, prin eliminarea lor din mesele zilnice, se renunta si la vitamine. In asemenea cazuri, nutritionistul poate prescrie suplimente de: fier, calciu, fibre, tiamina, riboflavina si niacina si acid folic;

- intotdeauna trebuie verificat daca alimentele nu sunt procesate sau amestecate cu produse ce contin gluten, aditivi si conservanti;
- poate fi formata din mai multe cereale si produse cu amidon, cum ar fi: hrisca, porumb, faina de porumb, quinoa, orez, soia, tapioca, cereale africane, in, malai dulce, mei, sorg etc.;
- este foarte probabil ca ovazul sa fie amestecat cu grau in timpul cultivarii si recoltarii.

Alimente permise
fasole, seminte, nuci (neprocesate), oua proaspete, peste, carne de pui (nu marinata; fara paine), fructe si legume proaspete, anumite produse lactate, masline, paste de tomate, cidru, otet de mere, manioc etc.

Alimente interzise:
orz, secara, grau, grau arnaut, faina graham, faina de cartofi, gris, cartofi prajiti, bomboane, supe instant, bere, placinte, prajituri etc.

Alimente care ar putea contine gluten
praf de copt, fasole gatite, sosuri de branza, chipsuri, tortilla, substituenti ai cafelei, fructe uscate, maioneza, unt de arahide, smantana etc.

Retete fara gluten
paine cu morcovi, paine alba fara gluten, paine cu stafide si rom, paine cu orez, paine de porumb cu ferment fara gluten etc.

Autor:  Alina Tibichi