Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit morcovi


Sfaturi pentru gatit morcovi Pentru a gati o mancare gustoasa cu morcovi este bine sa stim cateva lucruri despre aceasta leguma. Conteaza, in primul rand, cum o alegem si depozitam. Apoi trebuie sa avem in vedere procesul de gatire. Iata mai multe informatii:

Cum se aleg morcovii
- indiferent ca esti la piata sau la supermarket, trebuie sa alegi morcovii cu o culoare uniforma, fara pete sau zgarieturi;
- daca morcovul e cu tot cu frunze, alege-l pe cel cu coronament verde proaspat;
- o culoare mai inchisa a frunzelor indica faptul ca morcovii incep sa se invecheasca;
- evita legumele moi, cu pete sau care sunt verzi.

Cum se depoziteaza morcovii
- in conditii optime, rezista in frigider pana la o luna. Taie-le coronamentul inainte de a-i baga in frigider, intrucat aceasta mentine umiditatea. Pentru a preveni condensarea, inveleste-i in prosoape de bucatarie si pune-i intr-o punga inainte de a-i baga in frigider ori intr-o punga de plastic gaurita; din cauza excesului de umezeala putrezesc;

- nu aseza morcovii in imediata apropiere a fructelor care produc etilena, precum merele si perele; aceasta grabeste coacerea altor fructe si legume;
- morcovii mai pot fi acoperiti cu nisip si depozitati intr-un loc intunecos si racoros, dar aerisit, rezistand asa pana la 5-6 luni;

- pot fi tinuti si in pamant, acoperiti cu un strat protector, pana cand ingheata solul;
- daca ii pui in congelator, trebuie curatati, taiati si opariti. Rezista pana la un an.

Cum se gatesc morcovii
Morcovii se spala cu o periuta, sub un jet de apa rece, apoi se taie extremitatile si se curata cu un cutit. Modul in care sunt taiati depinde de fiecare. Astfel, pot fi: feliati, taiati oval, facuti fasii, julienne sau cubulete.

Morcovii razuiti dau culoare, savoare si gust mancarurilor in care sunt pusi. Ei pot fi dati pe razatoare, prin robotul de bucatarie sau prin blender.

Morcovii pot fi consumati proaspeti sau gatiti (la aburi, prin fierbere, prajire, sotare, prajire rapida prin agitare si la cuptorul cu microunde).
Pentru maximum de savoare, morcovii trebuie sa fie gatiti pana cand devin usor crocanti.

1. La aburi
Infierbanta niste apa intr-un vas, iar deasupra pune un vaporizator. Cand apa incepe sa clocoteasca, pune morcovii taiati felii in vaporizator si tine-i asa in jur de 14-17 minute.

2. Prin fierbere
Pune apa cu putina sare la infierbantat, iar cand incepe sa fiarba adauga morcovii. Au nevoie de aproximativ 6-10 minute.

3. Prin fierbere la aburi
Pune 3 linguri de supa de pui sau apa si 2 linguri de unt si lasa pe foc, la temperatura medie spre mare. Cand incepe sa fiarba adauga morcovii, pune capacul si tine-i asa in jur de 5 minute. Ia capacul si lasa-i sa mai fiarba pana cand se evapora lichidul.

4. La cuptor
Taie morcovii in bucatele mici, pune-i in tava de copt si unge-i cu putin ulei, apoi potriveste de piper si sare. Se coc in aproximativ 20-30 de minute, la 200 grade Celsius.

5. In cuptorul cu microunde
Pune morcovii intr-un vas special pentru microunde, cu 2 linguri de apa, acopera-i, seteaza la putere mare si lasa-i asa maximum 9 minute.

6. Pentru sotare sau prajire rapida este bine ca morcovii sa fie fierti pe jumatate. Daca nu, feliaza-i subtire. Soteaza-i in margarina si ulei, in cantitati egale, la temperatura ridicata. Agita-i destul des pentru a preveni arderea morcovilor.

Sfaturi pentru gatit morcovi
- morcovii trebuie sa aiba aceeasi dimensiune cand sunt gatiti;
- putin zahar sau un pic de miere de albine adaugate in momentul gatirii vor evidentia aroma morcovilor;
- morcovii moi se intaresc daca ii tii cateva minute in apa rece ca gheata;
- daca morcovii curatati par deshidratati, tine-i o ora in apa rece.

Autor:  Alina Tibichi