Site coolinaria.ro

Cele mai scumpe mancaruri din lume


Cele mai scumpe mancaruri din lume In ciuda crizei economice, care a afectat tot globul, exista localuri si restaurante care servesc cele mai scumpe mancaruri. Preturile pornesc de la cateva zeci de dolari si ajung pana la fabuloasa suma de 1,6 milioane de dolari. Preturile sunt stabilite in functie de ingredientele retetelor. Cu cat acestea sunt mai rare sau mai greu de cultivat, cu atat valoreaza mai mult.

Printre cele mai scumpe alimente din lume se numara:
Vanilia. Pretul, 28 $ / 1 g, este pe masura, intrucat dureaza ani de zile pana cand pot fi recoltate pastaile de vanilie.

Cafeaua Kopi Luwak. Pret: 100-600 $ / 450 g. Boabele de cafea sunt ingerate de maimute, apoi eliminate si culese de oameni. Aroma deosebita este data de enzima din sistemul digestiv al animalelor.

Sofranul. Pret: 500-5.000 $ / 450 g. Dintr-un acru de floare de sofran (aproximativ 4.000 mp2) se obtin numai 450 g de sofran.

Branza de magarita. Pret: 600-700 $ 450 g. Este preparata numai din laptele a 100 de magarite din Rezervatia Naturala Zasavica, din Serbia.

Berea "The End of History". Costa 800-1.000 $. Ingrediente: alcool 55%, bere blonda belgiana, boabe de ienupar, mied, urzici si... carcasa de animale calcate de masini.

Ciupercile Matsutake. Pret: 2.000 $ / 1 kg. Chiar daca se gasesc in mai multe locuri de pe glob, cele nipone sunt pe cale de disparitie din cauza unui parazit care ataca arborii pe care cresc.

Trufele albe. Pret: 3.600 $ / 450 g. Se gasesc numai intr-o anumita perioada a anului, intr-o regiune din Italia. In cautarea lor sunt folositi porci si caini antrenati special.

Pepenele Yubari. Pret: 26.000 $ / 2 pepeni. Se cultiva numai in regiunea Yubari, din Japonia.

Cateva dintre cele mai scumpe mancaruri din lume
Double Truffle Hamburger. Costa 99 $. Se serveste intr-un bistro din Manhattan si este preparat din: carne, trufe, foie-gras, muschi de vita, parmezan, seminte de mac.

Ramen. Costa 110 $. Se prepara din: bulion chinezesc, bulion thai, taitei ramen, alte 20 de ingrediente “secrete”.

Ultra-Dog. Costa 145.49 $. A intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai scump hot-dog. Se pregateste din: branza de elan, carne de vita, bacon afumat in scoarta de artar, bagheta focaccia, unt italian cu trufe albe, maioneza cu usturoi, otet aromat din Sacramento.

Von Essen Platinum Club Sandwich. Costa 197 $. Se crede ca a fost preparat pentru prima data in cadrul Saratoga Club-House, in New York, in 1894. Ingrediente: sunca uscata, carne de pui, trufe albe, oua de prepelita, rosii semi-uscate, paine fermentata timp de 24 de ore.

Bagel. Costa 1.000 $. Ingrediente: crema de branza cu trufe albe, jeleu cu vin din fructe goji, frunza de aur de 23 karate.

Golden Opulence Sundae. Costa 1.000 $. Pastaile de cacao din care se face ciocolata Chuao sunt recoltate de pe coasta Venezuelei. Ingrediente: inghetata tahitiana cu vanilie, ciocolata Toscana Amedei Porceleana, ciocolata Chuao, trufe, martipan, caviar dulce, frunza de aur de 23 karate.

Zillion Dollar Frittata. Costa 1.000 $. Ingrediente: homar, oua, caviar de pastruga (aproximativ 28 de grame costa 65$).

Pizza Luxury. Costa 1.000 $. Se serveste intr-un local din Manhattan. Trebuie comandata cu 24 de ore inainte de a fi mancata, intrucat este facuta cu mai multe feluri de caviar, iar acesta e livrat special.

Wagyu Meat Pie. O felie costa 2.000 $. Ingrediente: carne de vita Kobe, ciuperci Matsutake, trufe, 2 sticle de vin Chateau Mouton Rothschild in 1982, frunza comestibila din aur de 23 karate.

Ciocolata Chocopologie. 450 g costa 2.600 $. Este preparata de Knipschildt Chocolatier, din Connecticut. Se prepara numai la comanda.

Samundari Khazana "Seafood" Curry. Costa 3.000 $. Ingrediente: crab Devon, homar scotian, melci Abalone, trufe albe, caviar Beluga, frunza de aur comestibila.

Louis XIII Pizza. Costa 12.000 $. Ingrediente: homar, caviar, 8 feluri de branza, sare de mare australiana.

O felie de paine. In 1994, in timp ce manca un sandvis, Diane Duyser a observat ca pe paine aparuse un chip ce semana cu cel al Fecioarei Maria. A vandut painea dupa 10 ani (timp in care alimentul nu a mucegait), cu fabuloasa suma de 28.000 $.

Caviar. Aproximativ 1,8 kg costa 48.750 $. Cel mai scump caviar este cel iranian, numit Beluga. Se obtine de la sturioni care au intre 60 si 100 de ani.

Prajitura cu fructe. Costa nici mai mult, nici mai putin decat 1.6 milioane de dolari, intrucat este acoperita cu 223 de diamante de dimensiuni mici.

Foto: Wikipedia

Autor:  Alina Tibichi