Site coolinaria.ro

Multivitaminele cresc greutatea copilului la nastere


Multivitaminele cresc greutatea copilului la nastere Multe viitoare mamici stiu deja ca multivitaminele sunt un supliment foarte bun atunci cand doresti cele mai bune rezultate la nasterea bebelusului. De multe ori insa copiii se nasc cu o greutate sub limita normalului, in parte si pentru ca s-a ignorat acest aspect pe durata sarcinii, respectiv aportul pozitiv de multivitamine care sa ajute fatul sa se dezvolte armonios si sa atinga o greutate optima la nastere.

Un bebelus care are sub 2,5 kilograme la nastere are o greutate deloc favorabila pentru starea sa de sanatate ulterioara si acest lucru poate fi evitat daca se administreaza macar in a doua jumatate a sarcinii multivitamine, bineinteles nu in exces ci asa cum recomanda medicul specialist care va lua in calcul mai multi factori pentru a prescrie doza zilnica optima. Uneori mama poate avea un deficit mai mare doar in ce priveste anumite minerale si accentul va trebui pus in aceasta directie.

Esentiale pentru o femeie gravida sunt, de obicei, fierul si gama de vitamine B, dar la fel de necesare vor fi si aporturile importante de vitamina C si E acestea ajutand mult la un rezultat fericit al nasterii. Multivitaminele administrate pe durata sarcinii sunt cu atat mai recomandate in cazul femeilor care sufera de sindromul imunodeficientei dobandite (HIV) aceste suplimente de vitamine putand avea un rol decisiv in nasterea normala a bebelusului indiferent daca mama a fost sau nu infectata. Vitamina A si zincul nu sunt insa recomandate pe durata sarcinii intrucat nu exista nici efecte deosebite ale acestor aporturi de vitamine si ele pot chiar dauna in anumite situatii.

Studiile medicale intreprinse au aratat destul de concludent ca marirea aportului vitaminos si de minerale pe durata sarcinii a condus simtitor la efecte pozitive la nastere, crescand si imunitatea mamei precum si nivelul de hemoglobina ceea ce este deosebit de benefic pentru bebelus. Din fericire exista si programe special destinate femeilor gravide prin care costurile procurarii acestor multivitamine sunt fie gratuite fie mentinute la preturi foarte mici si accesibile tuturor viitoarelor mamici. A nu se uita ca administrarea lor trebuie totusi facuta sub supraveghere medicala deoarece pot exista uneori deficite mai mari care pot fi compensate printr-o prescriptie corecta, bazata pe factori stiintifici.

Autor:   Lucia Mihailescu