Site coolinaria.ro

Dulce sau sarat - ce spun preferintele culinare despre caracterul tau


Dulce sau sarat - ce spun preferintele culinare despre caracterul tau Fiecare dintre noi are anumite preferinte culinare. Unii mananca mai dulce, altii mai sarat, restul picant sau chiar foarte picant. Totul tine de gust, de ce are nevoie organismul pentru a functiona la parametri optimi.

De ce mancam dulce
Conform unui stereotip, femeile vor ceva dulce, iar barbatii prefera sarat. E putin mai greu de crezut, insa exista un sambure de adevar in acest lucru. Se pare ca reprezentantele sexului frumos opteaza pentru ceva care necesita foarte putin timp petrecut in bucatarie sau chiar deloc.

Un studiu publicat in International Journal of Eating Disorders, efectuat pe 538 de femei si 506 barbati, a aratat ca majoritatea reprezentantelor sexului frumos au preferat sa ia o gustare pentru a scapa de plictiseala, starea de apatie sau de depresie. Pe moment s-au simtit mai bine, dar apoi s-au invinovatit pentru ca au mancat mult.

Acest lucru nu este adevarat in cazul barbatilor, ei optand pentru o gustare atunci cand s-au simtit mai fericiti. Pofta de mancare apare de doua ori mai mult la femei decat la barbati. De ce? Simplul fapt ca trebuie sa aiba grija de silueta poate trezi pofta de mancare.

In urma unui experiment, s-a constatat ca soarecii modificati genetic pentru a avea gusturi umane au evidentiat o slabiciune fata de notiunea de dulce.

Daca iti este pofta de ciocolata, e foarte posibil ca organismul tau sa ceara ceva pentru a-ti imbunatati starea generala sau pentru a avea mai multa energie. Despre persoanele care mananca dulce se spune ca aleg partea mai putin experimentata a vietii si ca au putine regrete.

Ciocolata stimuleaza productia de serotonina din creier, hormonul responsabil cu starea noastra de bine. Alan Hirsch, autor al volumului Ce aroma are personalitatea ta?, este de parere ca persoanele care prefera ciocolata neagra sunt "fluturi sociali", "inima petrecerii".
Ciocolata cu lapte este consumata mai mult de persoane linistite si introvertite.

De ce mancam sarat
Dupa cum spune si proverbul, sarea da gust mancarurilor. Dieta unei gravide influenteaza predispozitia viitorului copil pentru dulce sau sarat. In general, e foarte probabil ca gusturile asociate cu experiente placute sa devina favorite.

Potrivit unor studii, copiii nascuti prematur, care au avut un nivel scazut al sodiului la nastere, vor manca mai sarat ca ceilalti pe tot parcursul vietii.

Dorinta de a manca chipsuri sarate indica faptul ca ai o deficienta de minerale, cum ar fi potasiu, fier si calciu. Hirsch spune despre aceste persoane ca "forte exterioare le hotarasc destinul".

Daca iti place combinatia de dulce si sarat, e posibil ca organismul tau sa fie lenes si sa aiba nevoie de mai multa glucoza.

Predilectia pentru mancaruri picante este un semn al problemelor cu temperatura. Consumand alimente picante, creste temperatura corpului si te fortezi sa transpiri. Ar putea insemna si ca nu-ti place ordinea si pierderea timpului, de asemenea.

Autor:  Alina Tibichi