Site coolinaria.ro

Totul despre martipan


Totul despre martipan Martipanul este o pasta care se foloseste pentru decorarea prajiturilor si care se pregateste din faina de migdale, zahar si oua. Si martipanul, si pasta fondanta dau o savoare si o forma deosebita deserturilor, dar se deosebesc prin faptul ca primul are mai multa aroma.

Cum se prepara martipanul
Ingrediente: 200 g faina de migdale, 110 g zahar extrafin, 115 g zahar pudra, 3 galbenusuri, 2 linguri de glucoza lichida, 1 lingura de sirop.

Mod de preparare: Pune intr-un bol zaharul extrafin si faina de migdale. Bate galbenusurile si zaharul pudra intr-o tigaie medie, la foc mic. Cand incepe sa-si schimbe culoarea adauga siropul si glucoza si continua sa amesteci pana cand se infierbanta, dar fara sa atinga punctul de fierbere.

Toarna lichidul fierbinte peste faina de migdale. Amesteca cu o lingura de lemn, apoi framanta cu mainile pentru a obtine o pasta pufoasa. Ai grija sa nu framanti prea mult si nici uleiul din migdale sa nu inceapa sa se prelinga, dand o textura mult prea grasa martipanului. Mai poti pune zahar pudra pentru a ajunge la consistenta dorita.

Cum se depoziteaza martipanul
Ideal este sa imparti aluatul in bucatele, apoi sa formezi din fiecare cate o bila suficient de mica pentru a incapea in pungi inchise ermetic. Acopera fiecare bila cu o folie alimentara, eliminand tot aerul din ea. Pune-le in punga inchise ermetic si elimina tot aerul din acestea.
In frigider rezista pana la o luna, iar in congelator, aproximativ o jumatate de an.

Cum se coloreaza martipanul
Pentru ca martipanul sa fie colorat uniform, amesteca separat colorantul cu putina pasta, apoi incorporeaza mixul in aluat si framanta bine. Este bine ca, intotdeauna, atat colorantul, cat si zaharul sa fie adaugate etapizat, nu totul odata. Pentru colorarea martipanului este indicat sa folosesti o pereche de manusi.

Cum se picteaza martipanul
Mai intai, modeleaza martipanul pentru a obtine formele dorite. Pune una sau doua picaturi de votca sau alcool de cereale intr-un bol. Adauga colorantul si amesteca bine cu o lingurita. Testeaza culoarea prin pictarea unei mici parti din martipan. Daca mai trebuie, mai pune alcool. Picteaza formele de martipan, apoi lasa-le sa se usuce.

Ce faci daca...
- martipanul e prea tare? Pune in aluat cateva picaturi de sirop de porumb si framanta foarte bine. Daca tot e prea aspru, mai pune cateva picaturi. Fa acest lucru etapizat, pentru a nu incorpora prea mult sirop.

- martipanul e prea moale? Adauga zahar pudra, la fel, etapizat. Martipanul trebuie sa fie usor lipicios. Daca ai pus zahar pudra pana cand martipanul nu mai este deloc lipicios, probabil ca se va intari.

- martipanul este prea lipicios? Pudreaza manusile cu amidon de porumb.

Cum acoperi cu martipan prajiturile
Martipanul este destul de greu pentru prajiturile aerate, de aceea e bines a-l folosim la deserturile cu fructe, spre exemplu.

Daca il folosesti ca un strat pregatitor pentru glazura, dupa ce l-ai pregatit, nu-l baga in cutie, ci lasa-l afara, avand grija sa nu se usuce de tot. Prajitura trebuie acoperita cu cateva zile inainte de a fi servita.

Pentru a acoperi prajitura cu martipan, iti trebuie: hartie de pergament, 450 g martipan si un facalet.
Instructiuni: Intinde 2 hartii de pergament pe masa. Formeaza o bila din martipan si pune-o pe o foaie, acopera cu cealalta foaie de pergament si lasa asa in jur de o ora. Intinde apoi aluatul cu ajutorul facaletului si indeparteaza usor foaia de pergament de deasupra.

Acopera prajitura cu un strat subtire de gem. Astfel, martipanul se va lipi mai usor si va da mai multa aroma desertului. Ia usor martipanul de pe masa, introducand o mana sub foaia de pergament, si pune-l pe prajitura invers, apasand usor.

Indeparteaza cu grija foaia de pergament si excesul de martipan. Acopera din nou martipanul cu o foaie de pergament si baga-l in frigider. Prea multa expunere la aer il va intari.

Daca ti se pare ca martipanul este prea umed sau lipicios, presara zahar pudra pe foile de pergament.

Ce mai poti face cu martipanul
Poti modela fructe in miniatura si chiar animalute. Dupa ce ai pregatit ceva din martipan, lasa la uscat cam 24 de ore, in functie de marimea piesei. Poti colora produsul final sau chiar martipanul, in functie de preferinte.

Martipanul este folosit si ca umplutura pentru bomboane. Formeaza mici bilute din aluat, apoi pune-le in ciocolata topita, scoate-le si lasa-le la uscat.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi