Site coolinaria.ro

Totul despre prune in bucatarie


Totul despre prune in bucatarie Specifice toamnei sunt placintele si tartele cu prune. Acum, cand in piete si supermarketuri gasim la discretie aceste fructe, putem pregati cele mai delicioase prajituri, dar si sa ne aprovizionam pentru iarna. Iata cum trebuie sa procedam atunci cand alegem si gatim prune.

Cum alegem prunele
Culoarea nu este un criteriu in functie de care sa alegem prunele, intrucat unele soiuri sunt purpurii, altele rosii, galbene si chiar verzi. Nici luciul mai gri nu este un semn al calitatii.

Trebuie sa evitam fructele maro, crapate, vestejite sau rascoapte. In schimb, avem nevoie de prunele cu o pielita neteda, fara zgarieturi si pete si cu miez nu foarte moale. Fructele de calitate au o culoare uniforma.

Nu-i nimic daca prunele sunt un pic mai tari. In cateva zile, daca le tinem la temperatura camerei, se vor inmuia.

Cum se depoziteaza prunele
- la temperatura camerei rezista pana la 3-4 zile;
- in frigider trebuie puse intr-o punga sparta; rezista pana la 5 zile. Se spala numai inainte de servire;

- inainte de a le baga in congelator, e bine sa le scoatem samburii pentru a avea un gust si mai bun;
- inainte de a le servi, este indicat sa le scoatem din frigider si sa le lasam sa ajunga la temperatura camerei pentru a profita la maximum de gustul lor.

Cum putem consuma prunele
- prune crude. Daca vrei sa le mananci fara pielita, tine-le 15 secunde in apa clocotinda, apoi pune-le imediat in apa rece. Se vor decoji foarte usor. Totusi, este indicat sa le mananci cu tot cu pielita, intrucat aceasta contine fibre si pigmenti anti-oxidanti;
- prune coapte (15-20 de minute);
- prune fierte.

Idei de retete cu prune: pizza (prune, branza de capra, nuci, salvie), cocktailuri (prune fierte puse in pahare cu vin rosu, alaturi de coaja rasa de lamaie), prune cu orez, prune cu iaurt si miere de albine (sirop ideal pentru supe reci), prune cu cereale (la micul dejun), diverse salate, gemuri, jeleuri, placinte, compoturi.

Cum se usuca prunele si cum facem prune afumate
Uscarea prunelor se poate face prin doua metode: la soare si in cuptor. Pentru inceput, ele trebuie spalate foarte bine, apoi taiate in doua, pentru a li se scoate samburii. Apoi, daca alegem uscarea la soare, trebuie sa le oparim cateva secunde in apa fierbinte sau sa le aburim, pentru a-si mentine culoarea. Multe persoane prefera sa le tina la aburi pentru ca fructele sa-si pastreze mai bine calitatile nutritive.

Se pun prunele intr-un saculet de panza, deasupra unei oale cu apa clocotinda; se acopera vasul si se tin fructele asa pana cand se inmoaie. Dupa ce le-am oparit sau le-am tinut la aburi, le punem pe un gratar de plastic sau lemn, la soare. Temperatura minima trebuie sa fie cel putin 20 de grade Celsius. Gratarul nu trebuie expus la umiditate, vant sau praf. In aproximativ 10 zile vom avea prune complet uscate. Este indicat ca in fiecare zi sa le intoarcem, pentru a se usca pe toate partile.

Metoda uscarii si afumarii in acelasi timp este preferata bunicilor nostri. Desi pare mai dificila, este o metoda chiar foarte simpla. Se improvizeaza o vatra mai inalta, fara plita, se pune peste ea o leasa si se face focul numai cu lemne verzi. Acestea au rolul nu de a arde, ci de a fumega. Leasa este un fel de gratar impletit din nuiele. Prunele se tin pe leasa pana la o saptamana. Din cand in cand trebuie intoarse.

Autor:  Alina Tibichi