Site coolinaria.ro

Gatim cu dovleac


Gatim cu dovleac In mai putin de o luna, americanii si nu numai vor sarbatori Halloween-ul. Copiii isi vor pregati costumatii si cosulete speciale pentru aceasta ocazie si vor decupa din dovleci diverse figurine menite sa-i sperie pe adulti.

Aceasta este imaginea noastra generala despre dovleac, o planta cucurbitacee care marcheaza o sarbatoare de toamna. Insa rodul ei este foarte gustos, marturie fiind celebra placinta cu dovleac, gatita de bunicile noastre. Iata mai multe informatii despre cum se alege si cum se gateste dovleacul.

Cum se alege un dovleac
- in piata si in supermarketuri se gaseste o varietate de dovleci, mai mari sau mai mici, mai mult sau mai putin colorati;
- alege dovleci mai mici, pentru ca acestia sunt mai aromati;
- cumpara un dovleac a carui coaja straluceste, care nu este decolorat sau moale;
- evita dovlecii cu pete si zgarieturi.

Cum se depoziteaza dovlecii
- dovleacul intreg rezista pana la o luna, in spatii fara umiditate, la temperaturi de 10-16 grade Celsius;
- dovleacul taiat trebuie pus in frigider si consumat in maximum o saptamana.

Sfaturi si trucuri pentru gatit dovleac
- toamna si iarna, dovlecii au aroma puternica;
- semintele contin multi nutrienti. Le poti usca, apoi le amesteci cu 2 linguri de ulei de masline si sare de mare. De asemenea, le poti coace sau praji cu sare;

- dovleacul se gateste cu: coriandru, rozmarin, branza ricotta sau de capra, parmezan, salvie, cimbru;
- daca pregatesti un desert, foloseste: zahar brun sau sirop de arrtar, coaja de portocala sau de lamaie rasa, scortisoara, nucsoara, vanilie si cuisoare;

- gatit la temperaturi mari, dovleacul are o aroma deosebita, datorita zaharurilor naturale care se caramelizeaza. E posibil, insa, ca tocmai din cauza temperaturii mari, pulpa dovleacului sa fie atoasa. Pentru a remedia acest lucru, mixeaz-o la viteza mare timp de 10 secunde, apoi la viteza mica aproximativ un minut;

- miezul semintelor de dovleac poate inlocui uneori semintele de cedru;
- dovleacul pasat garanteaza ca prajiturile si briosele nu vor fi uscate;
- avantajele de a cumpara conserva de dovleac: este gatit deja, contine mai putina apa, este mai putin atos;

- pentru a contracara excesul de apa din placinte, in loc sa fierbi sau sa pregatesti dovleacul la aburi, coace-l in cuptor. Inainte de a-l pune in placinta, paseaza-l si usuca-l intr-o panza de tifon.

Metode pentru a gati dovleac
Metoda 1 – dovleac copt.
Pune in cuptor dovleacul taiat, la aproximativ 350 grade Celsius, timp de o ora sau doua. Lasa-l apoi sa se raceasca, scoate pulpa cu o lingura si arunca resturile de coaja.

Metoda 2 – dovleac fiert. Injumatateste, curata si taie cuburi dovleacul, apoi indeparteaza pulpa si pune-le fiert pana cand se inmoaie, 15-30 de minute, in functie de marimea cuburilor. Se fierbe in apa cu putina sare.

Metoda 3 – dovleac la cuptorul cu microunde. Pune bucatile de dovleac intr-un vas de sticla, acopera-l cu folie alimentara speciala pentru cuptorul cu microunde si coace-l la temperatura mare timp de un sfert de ora. Agita usorul vasul de vreo doua ori. Scoate apoi dovleacul, lasa-l la racit, ia pulpa moale cu o lingura si indeparteaza coaja.

Metoda 4 – dovleac copt intreg. Se procedeaza exact ca la metoda 1, exceptand taierea dovleacului.

Metoda 5 – dovleac la aburi. Infierbanta niste apa intr-o oala cu presiune, iar cand incepe sa fiarba pune dovleacul taiat bucati. Da focul la mediu spre mare, pune capacul si lasa asa maximum o jumatate de ora. Scoate-l apoi din apa, lasa-l sa se raceasca si curata-l de coaja. Poate fi facut piure cu unt, zahar brun si scortisoara. Piureul ar trebui sa aiba aceeasi consistenta ca dovleacul conservat.

Daca trebuie sa pregatesti o placinta, trece dovleacul prin blender sau robotul de bucatarie, fara alte ingrediente. Pune-l apoi pe un prosop de bucatarie pentru a elimina excesul de apa.

Meniu complet cu dovleac
Mic dejun cu dovleac

Amesteca dovleac pasat cu fulgi de ovaz, adauga zahar si scortisoara.
Pranz
Pune 2 linguri de seminte de dovleac in salata. Mananca un par sau o para cu seminte de dovleac.
Cina
Friptura cu dovleac.

Autor:  Alina Tibichi