Site coolinaria.ro

Dieta de detoxifiere de toamna


Dieta de detoxifiere de toamna Nu de putine ori ne confruntam toamna cu diverse probleme de sanatate: alergii, raceli, dureri de cap, balonari, stare de letargie etc. Cel mai adesea le punem pe seama faptului ca se schimba vremea, nu ne odihnim suficient sau o mancare nu ne-a priit. Intr-adevar, se schimba sezonul si se face trecerea la anotimpul rece.

Acesta e motivul pentru care organismul uman incepe sa-si conserve energia si sa-si incetineasca activitatea. Pentru a-l stimula sa fie cat mai activ, trebuie mai intai sa-l ajutam sa elimine toate toxinele acumulate peste vara, adica se simte necesara prezenta unei diete de detoxifiere.

Plamanii si colonul au nevoie de atentie speciala acum, intrucat trebuie sa inmagazineze energie cat mai multa si sa elimine impuritatile din corp. Dereglarile specifice sezonului se manifesta prin: alergii, raceala, bronsita, infectii ale urechilor, sinuzita, astm, probleme de piele, dureri de cap, oboseala, constipatie, colita etc.

Cu cat corpul isi incetineste activitatea, cu atat pielea, rinichii si plamanii vor fi mai solicitati pentru eliminarea toxinelor. Resturile din tractul digestiv sunt eliminate prin alergii, raceli, febre si gripa.

In plus, din cauza faptului ca alimentele rafinate, procesate, cu multe proteine (faina alba, zaharul, produse lactate, sare) sunt greu de digerat, adesea colonul se transforma intr-un mediu propice pentru bacterii, virusuri si paraziti.

Efectele tratamentului medicamentos
Prin raceala, gripa si alergii, corpul incearca singur sa se purifice. Administrandu-ne medicamente care sa contracareze afectiunile amintite nu facem altceva decat sa impiedicam organismul sa se curete.

Mai mult, antibioticele pe care le luam nu fac diferenta intre bacteriile daunatoare si cele benefice (din intestine). Problema poate fi combatuta cu diverse plante, menite sa stimuleze eliminarea toxinelor prin sistemele respirator si digestiv si sa usureze simptomele, permitand corpului sa se refaca in mod natural.

O asemenea dieta consta in: schinduf, lumanarica, sburatoare si hrean. Ea poate fi tinuta tot sezonul alergiilor, dar poate sa combata si raceala si gripa.

Cand trebuie sa urmezi o dieta de detoxifiere
- cand nu iti este foame, dar mananci mult junk-food;
- te simti greu, constipat;
- esti obosit si letargic chiar si dupa o noapte de somn;
- nu ai chef de viata;
- ai dureri de cap persistente;
- simti nevoia de somn imediat dupa masa etc.

Revitalizarea sistemului digestiv
In doar 24 de ore poti elimina reziduurile acumulate la o masa cu ajutorul unei diete adecvate, constand in legume, fructe si cereale integrale organice.

Pentru revitalizarea sistemului digestiv este bine ca, la inceputul toamnei, timp de o saptamana, sa consumam cat mai multe sucuri de fructe si legume.

Ai probleme cu colonul si nu stii cum sa-l purifici? Iata o bautura ideala pentru acest lucru. Trebuie mentionat ca aceasta se bea de doua ori pe zi, timp de 6 saptamani, mai intai dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun, iar apoi seara, inainte de somn.

Ingrediente:
- 29 ml suc concentrat de aloe vera (alina durerea, previne infectia, alcalinizeaza corpul si ajuta la eliminarea parazitilor)
- 147 ml suc organic de fructe (evita acidul citric)
- 1 lingura de clorofila lichida (purifica sangele, este antiseptica si energizanta)
- 1 lingura de bentonit hidrat (argila lichida care aduna impuritatile in intestine pentru a le elimina)
- 177 ml apa purificata (a nu se folosi apa de la robinet, intrucat va introduce in organism si mai multe toxine)
- 1 lingura de Psyllium Hulls (planta care alina inflamatiile si care ajuta la transportul materiilor folosite in intestine)

Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un borcan si se agita bine. Pentru o eliminare corecta poti lua si un laxativ natural, cum ar fi planta Cascara Sagrada. Daca intestinele sunt inflamate, adauga in bautura o lingura de pudra de coaja de ulm.

In cazul acestei diete, este ceva normal ca materiile fecale sa aiba o culoare intunecata, iar flatulenta sa fie prezenta la inceput. Pentru a scapa, totusi, de ea, bea ceai de ghimbir. Cat timp dureaza dieta, bea multa apa purificata.

Pentru refacerea florei intestinale sunt necesare niste suplimente, precum acidophilus si bifidophilus. Daca simti prezenta parazitilor intestinali, pune in bautura pelin, coaja de la nucile verzi si cuisoare.

Alta reteta de detoxifiere
Ingrediente:
coriandru, chimion, fenicul si chimen indian (ajwain).
Mod de preparare: Pune apa purificata la infierbantat. Cand incepe sa clocoteasca adauga ingredientele, lasa asa cateva minute, apoi ia de pe foc si lasa asa bautura cam 15-20 de minute. Ceaiul se bea la fiecare 15 minute dupa o masa. Ce ramane dupa ora 18.30 trebuie aruncat, iar a doua zi se pregateste alt ceai.

Ce sa faci pentru detoxifierea organismului
- elimina alimentele care afecteaza digestia (cele cu conservanti si aditivi alimentari, chimicale): junk-food, prajeli, bauturi carbogazoase etc.
- evita orice fel de bauturi reci;
- mananca alimente organice, proaspete;

- consuma alimente gatite si la temperatura camerei;
- nu te infometa;
- mesteca pe indelete;
- nu exagera cu consumul de sare;

- ia gustari la scoala sau serviciu sub forma de fructe, tofu, legume etc.;
- bea multa apa calduta;
- alege fructe de sezon si nu numai. Prunele, rodiile, ananasul si papaya ajuta digestia;

- opteaza pentru coriandru, menta, lamaie si ghimbir proaspat, intrucat sunt bune pentru purificarea sistemului digestiv;
- nu sari peste nici una din cele trei mese principale;
- odihneste-te suficient;

- inlocuieste cafeaua mai intai cu ceai negru, iar dupa patru zile, cu ceai verde, ca la final sa bei numai ceai de ierburi;
- inlocuieste zaharul rafinat cu miere de albine, sirop de artar, sirop de orez brun, fructoza, melasa;

- dupa o luna de dieta, te poti intoarce la meniul de dinainte, dar ai grija sa bei in continuare apa multa.

Ce sa nu faci
- nu manca alimente crude, pentru ca digestia se face mult mai greu;
- nu consuma: peste, carne de pui, oua, smantana, unt, arahide, faina, uleiuri hidrogenate, mancare junk-food, bomboane, prajituri cu mult zahar, cartofi prajiti etc.
- nu bea alcool, cafea, sucuri carbogazoase.

Alte alimente permise:
- cereale fara gluten, cu exceptia secarei albe (chiar daca are gluten, functioneaza ca un purificator datorita proprietatilor nutrititive);
- nuci si seminte (cu exceptia arahidelor);
- fructe si legume;
- fasole, tofu organic, taitei din orez, quinoa, tortilla din porumb, ceapa, ghimbir, usturoi, roscove;
- putin ulei de masline extravirgin, ulei de susan;
- cantitati mici de iaurt de casa si branza de vaca;
- putina miere de albine, sirop de artar, sirop de zahar brun, melasa etc.

Autor:  Alina Tibichi