Site coolinaria.ro

Cum se face compotul


Cum se face compotul Compotul este solutia atunci cand, pe langa fructe, mai ai si putin timp la dispozitie sa faci un topping delicios si sanatos pentru inghetata si iaurt, spre exemplu. Fata de dulceata sau gem, compotul se prepara mult mai repede - in linii mari, se obtine prin fierberea fructelor la foc mic, in sirop de zahar.

Ingrediente: 1 fruct taiat marunt, apa, zahar, 2 linguri de zeama de lamaie.
Mod de preparare: Pune intr-o oala sucul de lamaie, apa si zaharul. Cand incep sa fiarba adauga fructul taiat si tine vasul pe foc mic pana cand se face putin sirop, iar fructul se inmoaie. Indeparteaza de pe foc compotul si lasa-l la racit, apoi poti sa-l pui in frigider.

Trucuri pentru un compot gustos
- daca amesteci fructele tari cu cele moi, lasa-le pe primele sa se inmoaie destul de bine inainte de a le pune si pe celelalte;
- trebuie tinut in borcane sterilizate, in frigider;
- in compot pot fi puse diverse esente si chiar si alcool;
- poate fi inghetat.

Sterilizarea borcanelor
Se spala borcanele in apa fierbinte, cu detergent, apoi se clatesc cu apa clocotinda si se usuca intr-un cuptor, la 140 grade Celsius. Cat timp sunt fierbinti se umplu cu compot.

Cum se pune compotul la inghetat
Se pune in recipiente de plastic de marimi destul de mici, pentru a dezgheta atat cat ai nevoie.

Pentru mai multa aroma poti pune in compotul de prune: ghimbir, anason si cardamom. Pentru pere si piersici se potrivesc: esenta de vanilie, apa de trandafiri, apa de flori de portocal, ceai verde, ceai de iasomie si ceai lapsang souchong (putin gust afumat).

In alte compoturi se pot pune chiar si fructe uscate, precum prune, smochine, cirese si caise. Pe acestea le poti umfla putin prin cufundarea in alcool (schnapps) sau in ceai de ierburi.

Cu ce poate fi mancat compotul: iaurt, inghetata, cereale, clatite, vafe, paine prajita si sirop de artar, terci, budinca de orez.

Autor:  Alina Tibichi