Site coolinaria.ro

Cereale integrale: Orez brun


Cereale integrale: Orez brun Atunci cand merg la cumparaturi, foarte multe persoane prefera orezul alb in detrimentul celui brun. Oamenii de stiinta spun ca tocmai acesta din urma trebuie consumat pentru a avea o sanatate de fier. Potrivit unor site-uri din domeniu, orezul alb pe care il stim se obtine prin indepartarea cojilor si a taratelor din cel brun. Astfel, nu numai ca are o culoare mai deschisa, dar poate fi gatit si mai repede.

Insa, orezul din care s-a indepartat nutrientii nu contine fibre, tiamina, proteine, magneziu, calciu si potasiu. Iar despre fibre se stie ca sunt foarte importante pentru sanatate. Aproximativ 200 gr de orez brun inseamna: mangan (88% din doza zilnica recomandata), seleniu (27,3%), magneziu (20,9), triptofan (18,7%) si 216 calorii (12%).

Este bine sa mancam orez brun pentru ca are in componenta:
- mangan. Aproximativ 230 gr de orez brun contin 80% din doza zilnica recomandata de mangan. Acesta ajuta organismul sa creeze acizi grasi pentru tinerea sub control a colesterolului, dar este benefic si pentru sistemele nervos si reproducator. In plus, ajuta la obtinerea energiei din carbohidrati si proteine si este implicat in sinteza acizilor grasi, importanti pentru sistemul nervos. Enzima superoxid dismutaza din mangan ne protejeaza de actiunea radicalilor liberi.

- seleniu. Acest mineral reduce foarte mult riscul aparitiei mai multor forme de cancer, precum si boli de inima, inflamatii si artrita. 195 g de orez brun gatit ofera 14% din doza zilnica recomandata de seleniu. Totodata, este esential pentru sistemul hormonal si pentru imunitate. Ba mai mult, se pare ca ajuta la refacerea ADN-ului si la sinteza celulor afectate, opreste dezvoltarea celulor canceroase si induce procesul prin care corpul elimina celulele anormale sau afectate.

- uleiuri naturale sanatoase pentru inima. Ele reduc nivelul colesterolului rau din sange.

De asemenea, orezul brun...
- face parte din categoria cerealelor integrale. Potrivit unor studii, 6 portii saptamanale cu orez brun pot micsora riscul aparitiei bolilor de inima si nivelul colesterolului din sange;

- este o sursa excelenta de fibre. Studiile efectuate in domeniu au aratat ca exista o legatura directa intre orezul brun si nivelul scazut al cancerului de colon. Se pare ca fibrele ajuta la eliminarea toxinelor din corp si la curatirea colonului;

- contine elemente menite sa regleze digestia, sa previna sau sa trateze constipatia si sa ajute la functionarea corecta a intestinului gros;

- favorizeaza pierderea kilogramelor in plus, prin stimularea metabolismului, intrucat contine multe fibre; - este un antioxidant.

- regleaza nivelul de zahar din sange. Se pare ca 2 portii de orez brun pe saptamana reduc riscul dezvoltarii diabetului de tip 2 cu aproximativ 11%.

- este indicat femeilor aflate la menopauza. Ele trebuie sa manance de cel putin 6 ori pe saptamana orez brun intrucat incetineste dezvoltarea aterosclerozei.

Autor:  Alina Tibichi