Site coolinaria.ro

10 obiceiuri proaste care nu sunt asa de rele


10 obiceiuri proaste care nu sunt asa de rele De cate ori nu ne certa mama pentru ca nu strangeam patul dimineata? Indiferent de "amenintarile" pe care le auzeam, dupa cateva zile reveneam la acelasi obicei. Ni se spunea ca nu este frumos, ca tot timpul trebuie sa fie curatenie si ordine, ca nu o sa primim jocul pe calculator sau cartea dorite. Ei, poate ca nu e frumos, dar se pare ca este sanatos.

Conform unor oameni de stiinta britanici, tocmai lenea de dimineata, cand nu avem chef sa strangem plapuma, poate sa combata astmul si alergiile. Intr-un pat se pot gasi pana la 1.5 milioane de capuse microscopice. Acestea se hranesc cu particule minuscule din pielea noastra, iar apoi secreta alergeni, pe care noi ii inhalam in timpul somnului. A ne strange patul dimineata inseamna a crea gradul de umiditate necesar pentru ca ele sa supravietuiasca. Efectul este, insa opus, daca nu facem patul.

Iata si alte obiceiuri proaste care nu sunt chiar asa rele:
1. Rasfat cu mici gustari. Si ce daca esti la cura de slabire? Un mic rasfat te motiveaza, de fapt, si te ajuta sa rezisti restrictiilor. S-a dovedit stiintific ca persoanele care si-au interzis foarte multe alimente au renuntat dupa o scurta perioada la cura. In fond, daca iti este pofta de ceva anume poate fi un semn ca lipseste un mineral sau un nutrient din corp.

2. Guma de mestecat. Este de prost gust sa mesteci guma in mod vizibil in public, dar se pare ca acest lucru imbunatateste memoria si performanta intelectuala. Potrivit unui studiu efectuat de Colegiul de Medicina Baylor, se pare ca elevii care au mestecat guma in timpul examenelor la matematica au avut note cu 3 procente mai mari decat restul.

3. Tic locomotor. Iti legeni genunchiul? Incrucisezi des picioarele? Bati ritmul? Ei bine, astfel arzi pana la 350 calorii zilnic. Spalatul vaselor zilnic inseamna arderea a 108 calorii; un calcul simplu arata aproximativ 40.000 calorii anual, adica aproape 5 kg.

4. Bere si cafea. Berea contine antioxidanti, fier silicon (intareste sistemul osos). Cat despre cafeina, consumata in cantitati mici si moderate, stimuleaza metabolismul, dezvolta rezistenta la exercitii si reduce riscul formarii pietrelor la rinichi si la vezica biliara. Mai mult, imbunatateste starea generala, intrucat activeaza serotonina si dopamina, hormoni asociati cu buna dispozitie. Se spune ca femeile care beau 2 cesti de cafea zilnic sunt mai putin predispuse la depresii.

5. Visatul cu ochii deschisi. Cercetatorii au aratat ca persoanele care obisnuiesc sa viseze cu ochii deschisi isi stimuleaza capacitatea de a rezolva mai repede problemele, intrucat in respectivele momente este mai activa acea parte din creier responsabila cu sarcinile zilnice.

6. Barfa. Elibereaza hormonii starii de bine, iar acestia diminueaza stresul.

7. Lenevirea in pat. Oamenii de stiinta spun ca somnul ne stimuleaza memoria, reduce stresul si ne face sa traim mai mult. Opusul inseamna risc mai mare de accidente, scadere in greutate, boli de inima. Nu-i nimic daca, intr-o zi sau doua, renunti la exercitiile fizice, ba chiar este indicat, intrucat muschii au nevoie de odihna pentru a se reface.

8. Stresul pentru lucruri marunte. O doza mica de stres ne trezeste atentia, ne ascute simturile si ne activeaza sistemul imunitar, intarindu-se in fata anumitor afectiuni. Ba chiar, potrivit unor studii, imbunatateste memoria si creste eficienta vaccinurilor.

9. Nu faci baie zilnic. Se pare ca dusul zilnic reduce destul de mult cantitatea uleiurilor naturale de pe corp, iar tocmai acestea mentin pielea hidratata si elastica.

10. Doza de pesimism. In urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca persoanele care nu intotdeauna privesc partea pozitiva a lucrurilor se confrunta cu mai putine simptome ale depresiei tocmai pentru ca nu asteptari asa mari precum cele optimiste.

Autor:  Alina Tibichi