Site coolinaria.ro

Cum se gatesc scoicile


Cum se gatesc scoicile Scoicile sunt delicioase, dar preferam sa le mancam la restaurant pentru ca ne e teama ca nu ies bune daca le gatim acasa. Din fericire, scoicile nu sunt asa greu de gatit, dupa cum o sa vedeti in continuare. Am ales midiile, pentru ca sunt intalnite cel mai des la noi, si scoicile de rau (sau de lac).

A. Midii
Cum se aleg
- sunt mai bune in lunile reci, in afara sezonului de reproducere;
- cumpara midii inchise, nu deschise sau crapate;
- culoarea nu este un criteriu calitativ, intrucat culoarea portocalie arata sexul feminin, iar cea alba, sexul masculin;
- daca nu stii cat de proaspete sunt midiile, gateste-le in ziua in care le-ai cumparat.

Inainte de a fi gatite
- sunt curatate si spalate in mai multe ape;
- midiile salbatice trebuie sa fie frecate cu o perie aspra pentru a indeparta orice urma de nisip si lipitori;
- si mustatile trebuie indepartate;
- midiile salbatice nu se tin foarte mult in apa, pentru ca apa proaspata le omoara.

Cum se gatesc midiile
Pentru a fi gatite au nevoie doar de cateva minute. Midiile care au fost gatite mai mult decat trebuie nu mai au gust si par cauciucate.

1. Midii fierte la aburi.
In general, aceasta este metoda prin care se desfac.
- se arunca midiile care sunt deschise sau crapate si se spala foarte bine;
- se fierb in orice lichid, dar mai ales in vin alb, apa si bere;
- se pun intr-o cantitate mica de apa, intrucat elibereaza propriul lichid atunci cand se deschid. Acest lichid este destul de sarat;
- pentru mai multa aroma, in apa se pot adauga usturoi sau ceapa tocata;
- se servesc imediat, simple, sau incluse in alte mancaruri.

Toarna aproximativ 450 ml apa sau vin alb intr-o tigaie larga, pune midiile, acopera-le cu un capac si da focul la mare. Cand incep sa iasa aburi, redu flacara. Din cand in cand trebuie agitata tigaia, pentru ca midiile sa fie gatite uniform. Dupa vreo 5 minute se desfac primele. Pe masura ce se deschid, trebuie luate din tigaie.

2. Midii la gratar.

3. Midii la cuptor.
Pentru a se deschide se procedeaza ca mai sus, apoi se incinge cuptorul la 175 grade Celsius sau gratarul la temperatura mare. Se arunca cochiile goale, iar restul se pun intr-o tava de copt, cate una pe rand. Se adauga putin ulei de masline, se potrivesc de piper si sare, se pun usturoi zdrobit si patrunjel si se acopera cu firimituri de paine uscata. In cuptor se tin cam 7-10 minute, pana cand se rumenesc. La grill dureaza mai putin.

Cum se depoziteaza
Daca sunt gatite, trebuie puse in frigider cat mai repede. Se scoate carnea din cochilii, se pune intr-un vas inchis ermetic si se acopera cu propriul suc. Astfel vor fi moi si vor avea aroma. In frigider rezista maximum 2 zile.
In congelator se pun numai midiile gatite. Ele trebuie tinute maximum 3 saptamani, tot in suc propriu si inchise ermetic.

B. Scoici de rau
- se gasesc numai in sezonul estival;
- pot fi mancate crude sau fierte.

Inainte de a fi gatite
Imediat cum ai ajuns cu ele acasa, despacheteaza-le, ca sa poate respira, si tine-le intr-un loc racoros. In timp ce respira, filtreaza apa, impingand sarea si nisipul din cochilie afara. Apoi se inmoaie scoicile in 3,5 l apa, cu 70 g sare. Dupa 20 minute se schimba apa si se repeta procedeul de doua ori. Dupa ce au fost tinute in apa cu sare, se spala cu o perie, se intr-o tava si se dau la frigider.

Cum se fierb scoicile de rau
Pune aproximativ 230 ml apa intr-o oala, la foc mare. Cand incepe sa fiarba lichidul, adauga scoicile si acopera vasul. Redu focul la mediu si lasa la fiert cam 5-7 minute (temperatura mare intareste carnea). Carnea se scoate folosind un cutit. Daca unele scoici nu s-au deschis, arunca-le. Inseamna ca nu mai traiau cand le-ai gatit, deci pot fi contaminate cu bacterii si toxine.

Daca scoicile se consuma crude, dupa o ora de stat in frigider se pot manca introducand partea taioasa a unui cutit special in deschizatura lor. Se desfac mai usor daca sunt servite foarte reci.

Pentru a fi mancate crude, se recomanda scoicile de dimensiuni reduse, intrucat cu cat sunt mai mari, cu atat este si carnea mai tare. Inainte de a le manca, ai grija sa indepartezi pielita groasa care acopera sifoanele scoicilor ("gat").

Autor:  Alina Tibichi