Site coolinaria.ro

9 mancaruri pe care sa le incerci macar o data


9 mancaruri pe care sa le incerci macar o data Uneori, facand mancare aproape zilnic, ne plictisim de aceleasi retete, aceleasi ingrediente, acelasi gust. Mergem la piata ori supermarket, cumparam niste legume si carne, apoi ne intoarcem acasa si gatim ceva obisnuit.

Indiferent de cat de conservatori am fi, totusi sunt cateva retete pe care ar trebui sa le incercam macar o data in viata. Cine stie, poate vom descoperi ca una dintre ele ne place foarte mult. Iata 9 mancaruri destul de accesibile:

1. Flori de zucchini pane
- se prepara foarte usor si se foloseste drept garnitura;
Ingrediente: 12 flori de zucchini, 60 g branza feta taiata in 12 bucatele, 12 frunze de menta, 1-2 crengute de menta.
Pentru aluat: 230 g amidon de porumb, 350 g faina alba, 1 1/2 lingurite praf de copt, 200 ml lichior de anason (ouzo), 130 ml apa minerala (carbogazoasa), ulei de masline, ulei de sofranel.

Mod de preparare: Deschide pe rand fiecare floare si pune in ea cate o bucatica de branza feta si o frunza de menta. Cand ai terminat, acopera florile (pot fi tinute in frigider pana la 4 ore inainte de prajire). Amesteca apoi toate ingredientele necesare pentru blat. Va rezulta o compozitie lichida.
Toarna intr-o tigaie ulei de masline si de sofranel. Cand lichidul e fierbinte, cufunda fiecare floare in aluat si pune-o la prajit. Dupa aproximativ 3 minute se rumenesc. Se scot pe servete de hartie si se servesc cu crengute de menta. Intrucat florile au tendinta de a se inchide, pune-le in tigaie cu deschizatura in jos.

2. Coacaze
- merg foarte bine ca sos pentru friptura;
- se pot pregati si cu cuscus si risotto.

3. Miere de trifoi
- este de mai multe feluri: alba, alb-galbuie, rosie etc. (in functie de planta de la care a fost recoltat nectarul);
- are un parfum foarte intens si un gust puternic;
- nu se cristalizeaza usor;
- proprietati terapeutice: calmanta, cicatrizanta, diuretica, antioxidanta, fixeaza calciul in oase etc.

4. Branza feta
- se pregateste din lapte de oaie (conform retetei originale) si este un sortiment de branza greceasca;
- pe piata se gaseste si branza feta preparata din lapte de vaca;
- se consuma mai ales in diverse salate, stropita cu putin ulei de masline si diverse ierburi proaspete.

5. Lufar (bluefish)
- are un gust puternic;
- se poate gati cu bacon si porumb fiert;
Ingrediente: file de lufar, sare, boabe de piper negru, 3-5 felii de lamaie proaspata, 3 linguri de unt, ierburi (cimbru, fenicul, patrunjel, tarhon), 3 linguri de vin alb sec si 2 linguri de zeama de lamaie.

Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 175 grade Celsius. Tapeteaza o tava de copt cu o folie de aluminiu dubla fata de normal. Pune pestele in mijlocul ei, cu pielea in jos. Presara piper si sare, pune in strat feliile de lamaie, apoi untul si cateva crengute de ierburi. Toarna vinul peste file astfel incat sa nu curga in tava, dupa care stropeste-l cu zeama de lamaie. Impatureste pestele in folie si baga-l in cuptorul incins pentru 15-20 de minute.

6. Tipar
- niponii considera ca tiparii ne dau energia necesara pentru a face fata zilelor toride;
- destul de cunoscuta este supa de tipari;
Ingrediente: 700-800 g tipar, 1 ceapa, 220 g zarzavat, 200 g rosii, sare, 2 galbenusuri, patrunjel verde tocat, 50 g unt, foaie de dafin, putin vin dulce.

Mod de preparare: Se pun la fiert 2 l de apa cu ceapa tocata, zarzavatul, foaia de dafin si sarea. Dupa o jumatate de ora se adauga pestele, taiat in bucati potrivite si curatat de piele, vinul si rosiile fara pielita. Se lasa la fiert. Untul, galbenusurile si verdeata tocata se incorporeaza dupa aproximativ 20 minute. Se mai lasa sa traga 2-3 clocote, apoi se opreste focul si se serveste.

7. Ansoa
- se mananca cu paine si masline sau cu salate ori paste.

8. Paste din germeni de grau
- se prepara din grau al carui bob nu a fost supus proceselor de decorticare;
- sunt mai inchise la culoare si au aroma mai puternica decat pastele obisnuite.

9. Bame
- se pot manca prajite, cu rosii si creveti;
- savoarea lor este data de seminte;
Ingrediente: 58 g ulei de masline, 230 g ceapa galbena tocata, 1,4 kg bame proaspete taiate, 900 g rosii tocate marunt, 230 ml apa, 115 ml vin alb, 4 felii de lamaie proaspata, 230 g ceapa verde tocata, 2 linguri de usturoi zdrobit, 2 linguri de patrunjel proaspat maruntit, 2 linguri de cimbru proaspat, 3 linguri de busuioc proaspat, 1/2 lingura de oregano uscat, 2 linguri de sare, 1/2 lingura de ardei iute zdrobit, 1/2 lingura de piper negru, 2 linguri de unt sarat, 1 kg creveti, 1 lingura de mix de condimente, 1,4 kg orez fiert.

Mod de preparare: Se caleste timp de 2 minute ceapa in ulei de masline, apoi se pun bamele. Dupa 6-8 minute se incorporeaza rosiile si feliile de lamaie si se tine tigaia pe foc un sfert de ora. Se arunca lamaia, se pun ceapa verde, patrunjelul, busuiocul, cimbrul, oregano, piperul negru, ardeiul iute si se potriveste de sare. Se coc in tigaie in jur de 15 minute.
In alta tigaie se pun 2 linguri de unt si mixul de condimente si se soteaza crevetii timp de 3 minute.
Inainte de servire, se incalzeste mancarea cu rosii si bame, apoi se pun crevetii in ea. Se tine vasul pe foc maximum 10 minute. Bamele se servesc cu orez.

Autor:  Alina Tibichi