Site coolinaria.ro

Gatim cu zeama de lamaie


Gatim cu zeama de lamaie Cand auzim de lamaie, ne gandim imediat la citrice, la iarna geroasa si la ceai. Datorita continutului ridicat de vitamina C, ne protejeaza de infectii, raceli si gripe. Totusi, lamaia nu are un rol limitat. Ea se foloseste si pentru a evidentia savoarea anumitor mancaruri. Iata modul corect de a stoarce o lamaie si cum putem utiliza sucul obtinut.

Cum se stoarce lamaia
Pentru a o stoarce mai usor, lamaia trebuie sa fie cel putin la temperatura camerei. De aceea, se poate pune chiar si in cuptorul cu microunde, dar nu inainte de a o intepa din loc in loc cu o furculita, avand grija sa nu patrunda in pulpa fructului. Dupa 20-30 de secunde se poate scoate.

Alta metoda de incalzit o constituie cufundarea in apa fierbinte timp de jumatate de minut.
Se pune apoi lamaia pe o suprafata solida si se apasa usor pe ea, ca si cum am intinde o foaie de aluat cu sucitorul. In momentul in care pulpa fructului s-a inmuiat, se injumatateste si se stoarce fiecare bucata cu ajutorul storcatorului de fructe.

Sucul de lamaie
- este folosit pentru a prepara limonada racoritoare. Ai nevoie de apa, zahar si zeama de lamaie proaspata;
- datorita continutului ridicat de acid ascorbic, impiedica oxidarea fructelor si legumelor. Se mai poate pune in apa, iar fructul se cufunda in lichidul acidulat;
- da aroma diverselor mancaruri;
- intareste savoarea unor retete.

Cum folosim zeama de lamaie
1. Inlocuitor pentru lapte batut.
Pune 2 linguri de zeama de lamaie intr-un pahar, adauga lapte cu putine grasimi si lasa compozitia deoparte un sfert de ora. Acidul din zeama imita gustul de lapte batut original.

2. Inlocuitor pentru smantana. Pune putina zeama de lamaie in frisca, las-o o jumatate de ora, apoi foloseste-o.

3. Pentru fragezirea carnii. Pieptul de pui se foloseste foarte des, fiind un inlocuitor al carnii rosii. Pentru a nu risca sa o usuci mai mult decat trebuie, freac-o cu o lamaie. Astfel, carnea va fi mai suculenta si mai moale.

4. Pentru stralucirea legumelor. Multe legume isi pierd din stralucire cand sunt fierte. Daca broccoli si gogosarii verzi aproape ca se fac cenusii, ceapa devine transparenta. Legumele rosii, in schimb, isi pastreaza culoarea daca adaugi putina zeama de lamaie in apa in care fierb.

5. Pentru orez. In India, de foarte multi ani, se obisnuieste adaugarea sucului de lamaie in apa in care fierbe orezul pentru a nu deveni lipicios. In plus, albeste orezul.

Autor:  Alina Tibichi