Site coolinaria.ro

Cum se face pizza de casa


Cum se face pizza de casa Pentru serile in care nu ai chef sa stai prea mult in bucatarie ori atunci cand ai musafiri neasteptati, o pizza este gustarea ideala. Evident, poti sa o comanzi, dar e mult mai sanatos sa o pregatesti acasa. Cu blat precongelat sau chiar facut de tine, ea te salveaza din multe situatii.

Daca vrei sa o coci in intregime acasa, primul pas consta in verificarea valabilitatii drojdiei. Amestec-o cu 1/4 lingurita de zahar si cu apa calda, pana s-a dizolvat complet, apoi las-o deoparte. Daca se formeaza bule la suprafata inseamna ca poate fi folosita pentru pregatirea aluatului.

Pasul 2: Amesteca faina cu sarea intr-un vas mai mare, apoi adauga drojdia si o lingura de ulei. Se recomanda inlocuirea uleiului vegetal cu ulei de masline. Dupa ce s-au uniformizat ingredientele, pune coca pe o masa infainata si framant-o cam 8-10 minute. Cand incepe sa fie elastica, mut-o intr-un vas uns cu ulei, acoper-o si las-o asa. Dupa vreo 40 de minute baga usor degetele in ea. Daca raman urme inseamna ca a crescut suficient.

Pasul 3: Mai framanta putin aluatul, lasa-l sa se odihneasca in jur de 5 minute, dupa care pune-l pe masa si intinde-l cu sucitorul, dinspre centru spre margini.

Pasul 4: Unge cu ulei o tava de pizza, pune foaia de blat in ea, acoper-o si las-o asa cam 15 minute inainte de a o baga in cuptorul preincalzit.

Bine de stiut cand faci pizza de casa
- un aluat pregatit acasa este mai bun decat unul din comert. In general, acesta din urma are umiditate mai multa, astfel ca nu va fi suficient de crocant;
- un aluat mai fraged se obtine din faina obisnuita. Blatul mai tare se formeaza din faina de grau integral, de secara etc.

- multe aluaturi sunt mai bune daca le tii in frigider peste noapte, inainte de a le pune la copt;
- ca sa fie si mai crocant blatul, presara pe el putina faina de porumb;
- blatul este copt in momentul in care are o culoare galben-aurie;

- niciodata nu trebuie utilizata o tava de copt deschisa la culoare, pentru ca va reflecta caldura, iar aluatul se va coace mai greu;
- tavile de pizza sunt diferite. Pentru ca blatul sa fie copt in intregime, e mai bine sa-l tii in cuptor la o temperatura putin mai mica, dar mai mult timp;

- cuptorul trebuie incins cel putin la 220 grade Celsius. Crusta trebuie sa se coaca repede. Daca temperatura din cuptor nu este cea indicata in reteta, nici blatul nu va fi crocant, iar toppingul va fi moale;

- nu-i nimic daca ai uitat sa cumperi sos. Poti folosi un sos pentru spaghete, pe care il ai in casa cu siguranta.

Autor:  Alina Tibichi