Site coolinaria.ro

Bulion si alte conserve de rosii facute in casa pentru iarna


Bulion si alte conserve de rosii facute in casa pentru iarna Ce poti face mai ales acum, toamna, cu rosiile? In afara de a le consuma imediat, poti pune pe iarna cateva borcane cu sos sau pasta. Sunt ideale in sezonul rece, cand legumele din supermarketuri costa mai mult si nu prezinta siguranta ca sunt 100% naturale.

Despre rosii
- sunt foarte acide;
- absorb aromele cu usurinta;
- cele carnoase au mai putin suc, fiind ideale pentru sosurile de rosii;
- niciodata nu trebuie gatite in oala de aluminiu sau fier, din cauza reactiilor cu acidul din legume;

- pentru rosii este indicata o oala din otel inoxidabil;
- morcovii razuiti, adaugati in sos, vor da o aroma dulce si vor ingrosa sosul;
- surplusul de sos poate fi inghetat;
- sucul de tomate poate fi conservat, facut ketchup sau sos pentru gratar.

Cum se poate ingrosa sosul de rosii
- fierbe rosiile fara a pune capac pe oala;
- adauga in sos pasta de rosii;
- pune amidon de porumb.

Nu se adauga ulei de masline sau alt fel de ulei, intrucat creste riscul aparitiei botulismului.

Sos pentru pizza
- se dau prin blender rosii proaspete (cu tot cu pielita, dar fara seminte), apoi compozitia se lasa peste noapte in frigider, iar dimineata se strecoara de zeama.

Cum se face sosul de rosii
1. Se aleg rosiile proaspete, coapte, fara pete si zgarieturi. Se tin la temperatura camerei (daca sunt puse in frigider isi vor pierde din savoare). Pentru sosul de spaghete, sunt ideale rosiile Roma (contin mai putina apa).

2. Se spala sub un jet de apa rece, apoi se taie putin cu cutitul, in forma de X;
3. Se curata de pielita. Se cufunda cateva minute in apa fierbinte, apoi se pun in apa rece. Astfel se vor curata mai repede si mai usor. Daca pastrezi pielita, rosiile vor fi tari.

4. Se curata de seminte, se storc si se arunca excesul de apa.
5. Se pun intr-o strecuratoare.
6. Se sterilizeaza borcanele.

7.
Se amesteca cu diverse mixuri, pe baza de: amidon de porumb, pudra de ceapa, sare, diverse condimente. Cu cat se adauga mai putin usturoi si ceapa, cu atat sosul conservat e mai bun, intrucat ele intaresc sosul si ii dau un gust putin amar.

8. Se pun rosiile intr-o oala, se amesteca cu diverse condimente si se lasa sa fiarba la foc mic. In general, nu e necesar sa mai pui apa. Daca rosiile sunt apoase, trebuie fierte inainte de a fi amestecate cu condimentele, pentru a nu se intari prea mult.

9. Sosul rezultat se toarna in borcane si infileteaza capacele. Daca vrei sa-l ingheti, pune-l in recipiente, umple-le complet, scoate bulele de aer, inchide-le etans si pune-le in congelator.

Conservarea borcanelor
1. La cald. Rosiile sunt pregatite conform retetei, apoi se pun in borcane si se toarna peste ele apa fierbinte, dar se lasa loc suficient pentru a infileta capacul. Este cea mai sigura metoda de conservare.

Borcanele fierb in jur de 40 minute. Scoate borcanele din apa, lasa-le sa se raceasca, apoi verifica daca sunt inchise etans. Apasa cu degetul pe capac. Daca ramane urma si se aude un zgomot, inseamna ca nu sunt sigilate. Nu inlocui capacul si nu resigila, intrucat nu este sigur ca sosul va fi bun dupa aceea.

2. La rece.
Rosiile sunt puse reci in borcane, iar peste ele se toarna apa in care au fiert.

Autor:  Alina Tibichi