Site coolinaria.ro

9 idei de retete: Bunatati cu mac


9 idei de retete: Bunatati cu mac Semintele de mac sunt cunoscute si folosite inca din Antichitate. Daca egiptenii preparau ulei din ele, romanii le amestecau cu miere si vin, atat pentru uz casnic, cat si pentru diverse competitii atletice.

In 450 g de mac se gasesc aproximativ 900.000 de seminte. Cel mai cunoscut este cel negru, dar exista si mac alb, folosit cu precadere in India. Acest condiment nu este narcotic, intrucat opiul se gaseste in capsule, nu in semintele propriu-zise.

Bine de stiut
- semintele de mac trebuie pastrate in pungi inchise etans;
- macul olandez este renumit pentru savoare;
- macul indian este un pic amar si se gaseste mai greu;
- semintele de mac par rotunde, dar, de fapt, au forma unui rinichi.

Gatim cu seminte de mac
Macul este un ingredient important in retetele indiene si in mancarurile din Orientul Mijlociu, precum si in diverse sosuri, salate de fructe si dressinguri.
Pentru a da cat mai multa savoare preparatelor, semintele de mac trebuie prajite, apoi zdrobite.

9 retete cu seminte de mac
1. Cozonac ceh cu seminte de mac.
Ingrediente:
lapte, esenta de vanilie, sirop de porumb, zahar, unt, sare grunjoasa, faina alba si, bineinteles, seminte de mac.
Se amesteca toate ingredientele intr-o tigaie mai mare, se aduce compozitia la punctul de fierbere, apoi se lasa pe foc mic cam o jumatate de ora, amestecand din cand in cand. Se serveste rece.

2. Strudel polonez si rulada cu mac.
Aceste doua retete sunt foarte populare in tarile balcanice si in cele slave. Se gatesc cu precadere de Craciun sau cu ocazia altor mari sarbatori. Unele pot contine stafide.
Iata ingredientele de care ai nevoie pentru un delicios strudel polonez: (aluat) drojdie uscata, lapte cald, faina alba, zahar, sare, oua, unt topit, seminte de mac; (umplutura) seminte de mac, zahar, unt cremos, lapte fierbinte si coaja de lamaie data pe razatoare.

3. Budinca de paine cu seminte de mac.
Se prepara mai ales in Ungaria si Polonia.
Ingrediente: lapte, smantana groasa, unt, rom, amaretto, scortisoara, stafide, nuci, migdale, seminte de mac, ciocolata amaruie, frisca (optional) si paine taiata cubulete.
La foc mediu, intr-un recipient mai mare, se amesteca smantana cu laptele si untul. In momentul in care incep sa fiarba se adauga: amaretto, scortisoara, romul, nucile, migdalele si stafidele.
Se lasa totul la foc mic in jur de 3 minute, amestecand rar. Dupa aceea se incorporeaza semintele de mac. Se ia de pe foc si se raceste, apoi se pune in straturi in cateva boluri de sticla (un strat din compozitia cu lapte si unul cu paine).
Se acopera si se tine in frigider peste noapte. Inainte de servire, se razuieste deasupra ciocolata si se pun migdale foliate si frisca.

4. Taitei cu seminte de mac.
Este o mancare specifica regiunii slave, care se gateste pentru cina din Ajunul Craciunului. Bineinteles, retetele variaza de la regiune la regiune. In unele se mai pun nuci, in altele coaja de portocala si stafide.

5. Bulcute cu mac.
Se pregatesc din aluat normal de paine si se servesc si cu miere de albine. Cine doreste, pentru mai multa savoare poate adauga ceapa si varza murata. Bulcutele se mananca mai ales in Ajunul Craciunului si in Postul Mare, in Slovacia si in tarile din spatiul cuprins intre Carpati si statul rus.

6. Budinca de grau cu seminte de mac.
La noi in tara este cunoscuta drept coliva.

7. Dressing cu lime si seminte de mac.
Ai nevoie de: otet, suc de lime, sare, zahar, mustar uscat, seminte de mac, ulei pentru salate, paprika si zeama de ceapa.

8. Tort cu seminte de mac.
Ingrediente: seminte de mac, lapte, unt sau margarina, esenta de vanilie, faina de prajituri, praf de copt, sare, albusuri.
Se tin semintele de mac in lapte in jur de o ora. Untul se freaca cu zahar, apoi se adauga esenta de vanilie si laptele cu mac. Separat se amesteca toate ingredientele uscate, dupa care se pun peste compozitia obtinuta anterior. Se mixeaza bine pentru a obtine un preparat omogen. La final se adauga albusurile. Compozitia se coace in tavi unse cu ulei si tapetate cu faina, in jur de 20-25 de minute. Dupa ce s-a racit, blatul se taie pe orizontala, pentru a obtine mai multe straturi.
Trebuie pregatita apoi umplutura. Se amesteca, pe foc mediu, zahar cu amidon de porumb, apoi cu lapte si galbenusuri batute. Se amesteca din cand in cand. In momentul in care incep sa apara bule la suprafata, se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand totul este gata, se ung straturile de blat cu aceasta umplutura si se presara nuci tocate.

9. Gustari cu mac si parmezan.
Pentru ca au forma unor bomboane pe bat, mai pot fi numite si acadele.
Ingrediente: unt, parmezan, seminte de mac si seminte de susan.
Se preincalzeste cuptul la 220 grade Celsius. Se ung cu unt doua tavi si se tapeteaza cu hartie de copt. Se amesteca semintele cu branza, iar aluatul obtinut se intinde pe masa. Cu ajutorul unui cutit se taie rondele, apoi se presara un strat fin de branza (pastrata in prealabil) si parmezan, se infige cate un betisor in fiecare si se dau la cuptor pentru 5 minute.

Autor:  Alina Tibichi