Site coolinaria.ro

Cum sa te indragostesti de gatit


Cum sa te indragostesti de gatit Unii dintre noi gatesc din placere, altii pentru ca trebuie, iar restul pentru ca nu vor, din diverse motive, sa apeleze la preparatele gata facute din comert. Ca orice alt lucru, si gatitul se invata. Sa recunoastem, sunt persoane carora le ies din prima retetele, dar si persoane care trebuie sa persevereze.
Cand afirmi ca nu poti gati, de fapt, spui ca nu stii cum, pentru ca nu ai experienta, sau ca esti de parere ca nu e tocmai un domeniu in care sa excelezi.

De ce nu intri mai des in bucatarie?
Pentru ca nu ai timp, nu te gandesti dinainte ce ai vrea sa mananci si pentru ca anumite retete par complicate si scumpe.

Ce te poate motiva sa gatesti?
In primul rand, stii ce mananci. Spre deosebire de localurile din oras unde se folosesc tot felul de aditivi alimentari ori chimicale menite sa te faca dependent de fast-food, spre exemplu, tu folosesti cel mai adesea numai piper si sare.
In al doilea rand, este mult mai ieftin, iar din resturile de mancare poti pregati pachetul pentru scoala sau serviciu. Daca ai facut mai multe piftele pentru cina, deja stii ce vei lua la pachet a doua zi.

5 motive sa gatesti
1. Gandeste-te cat de important este sa gatesti.
In loc sa cumperi mancare gata preparata, iti faci tu ceva. Astfel, vei consuma mai putine grasimi, zahar si sodiu. Spre exemplu, canadiencele mananca cu 2.000 mg de sodiu zilnic mai mult decat doza recomandata.
Si ce daca in magazine gasesti produse ale caror reclame spun ca au continut redus de calorii? Pentru a compensa lipsa acestora este posibil sa aiba alte ingrediente nocive pentru organism.

2. A gati nu este o treaba dificila.
De ce sa cumperi burgeri din oras, cand ii poti face acasa? Ai nevoie de paine, carne si condimente. Dupa ce amesteci toate ingredientele, iei cate putin din compozitie, dai forma de burger, apoi prajesti si servesti cu paine si salata verde ori mustar.

3. Nu-ti cere nimeni perfectiunea.
In ultima vreme, televiziunile difuzeaza diverse emisiuni culinare. Evident, fiecare dintre noi ar vrea ca mancarea pe care o face sa arate ca la TV. Uiti un lucru: bucatarii de acolo sunt profesionisti, au studii in domeniu si multa experienta.
Si ce daca preparatele tale nu arata ca in cartile de bucate? Important este sa fie gustoase. Iar daca s-a intamplat ca reteta pentru pranz sau cina sa nu-ti fi reusit, nu-i nimic. Data viitoare va fi mai bine. In fond, din greseli inveti.

4. Bucura-te de ceea ce faci.
Da, si gatitul este relaxant, iti elibereaza mintea. Daca, totusi, preferi sa auzi ceva prin bucatarie in afara de ceasul de la aragaz, foloseste un radio.

5. Incepe cu ceva usor.
Nu te avanta spre retete complicate, incepe cu niste clatite, usor de facut, sau o tarta quiche. Pentru aceasta din urma ai nevoie de: 4 oua, 230 g smantana, branza rasa, carne tocata, piper, sare si aluat de foietaj.
Mai intai preincalzesti cuptorul la 175 grade Celsius, apoi mixezi ouale cu smantana. Ungi cu putin ulei o tava, o tapetezi cu hartie de copt, pui in ea o foaie de aluat, apoi un strat de branza si unul de carne, torni compozitia cu oua, acoperi totul cu cealalta foaie de aluat si dai la cuptor pentru maximum 45 minute, pana cand prinde crusta aurie.

Autor:  Alina Tibichi