Site coolinaria.ro

4 idei de retete: Supe anti-raceala


4 idei de retete: Supe anti-raceala Cand se face trecerea de la toamna la iarna si de la iarna la primavera, organismul uman este mai expus la conditiile de afara. Temperaturile joase, intensitatea vantului si umiditatea, asociate cu diversi alti agenti, duc la aparitia durerilor de cap, la stranut, tuse, stare de letargie, cu alte cuvinte la raceala. Cel mai adesea, mergem la doctor si urmam un tratament.

Solutia mult mai la indemana si mai ieftina o avem, de fapt, in casa. Se numeste alimentatie. Ceea ce mancam ne poate vindeca de raceala fara pastile. Mai mult, ne poate ajuta sa evitam starile gripale. De ce? Pentru ca atat legumele, cat si carnea ofera organismului vitaminele, mineralele si energia de care are nevoie pentru a se intari si pentru a trece mai usor si mai repede peste boala.

4 retete ideale pentru sezonul rece:
1. Supa de pui
- are proprietati anti-inflamatorii;
- stimuleaza sistemul imunitar;
- este recomandata in caz de raceala intrucat subtiaza secretiile, iar carbohidratii confera energie si combat letargia;
- este indicat sa contina si legume, pentru a intari sistemul imunitar;
- poti pune putin mai multa sare decat de obicei. Sodiul regleaza cantitatea de lichide din corp si ne determina sa bem mai multa apa. Acest lucru este important intrucat febra poate deshidrata organismul.

Ingrediente
o jumatate de piept de pui dezosat (gatit si taiat), 400 ml apa, 2 morcovi tocati marunt, un dovlecel zucchini tocat, un catel de usturoi zdrobit, 1/2 lingura de supa pui.

Mod de preparare
Pune carnea si apa intr-o oala mai mare pe foc. Cand incep sa fiarba adauga usturoiul, morcovii si dovlecelul. Lasa sa fiarba la foc mic in jur de 5-10 minute. Pune apoi supa de pui si mai lasa 5 minute, tot pe foc mic.

2. Supa-crema de rosii
- contine multa vitamina C.

Ingrediente
supa de legume sau apa, o ceapa medie, tocata marunt, un cartof feliat si taiat marunt, 1 tulpina de telina, tocata marunt, 1 un morcov mare, tocat marunt, rosii taiate, fara sare, pasta de rosii, iaurt de soia, piper si sare.

Mod de preparare
Se pun la fiert apa sau supa de legume, telina, ceapa, cartoful si morcovul. Fierbe-le in jur de 10 minute. Cand vezi ca s-au inmuiat, redu focul la minimum si pune pasta de rosii si rosiile. Amesteca bine pentru a se omogeniza, pune un capac pe oala si lasa la sa fiarba la foc mic. Dupa 20 minute opreste focul.
Treptat, trece totul prin blender, pentru ca supa sa fie consistenta. Pune compozitia inapoi in oala, amestec-o cu iaurt de soia si potriveste-o de piper si sare. Incalzeste-o pana la consistenta si temperatura dorite. Supa-crema de rosii se serveste fierbinte si cu patrunjel proaspat.

3. Supa fierbinte cu ciuperci
- este pregatita in stil chinezesc.

Ingrediente
4 ciuperci chinezesti deshidratate, 2 linguri ulei de canola, ghimbir proaspat (curatat si dat pe razatoare), 1 lingura de pasta de chilli rosu, 100 g muguri de bambus, sos de soia, otet de orez, sare, boabe de piper alb, sare, muschi de porc la gratar, supa de pui chinezeasca, tofu uscat si feliat, 3 linguri de amidon de porumb, 1 ou mai mare, ceapa verde sau frunze de coriandru tocate, pentru garnitura.

Mod de preparare
Pune ciupercile la fiert si lasa-le in jur de 30 de minute, apoi scoate-le si clateste-le. Infierbanta uleiul intr-o tigaie wok, la foc mediu. Adauga mugurii de bambus, ghimbirul, ciupercile, muschiul de porc si gateste-le in jur de un minut.
Amesteca separat otetul cu sosul de soia, sare, piper si zahar si pune compozitia rezultata in tigaie. Dupa ce se omogenizeaza se adauga supa chinezeasca de pui, se lasa sa ajunga in punctul de fierbere, apoi se micsoreaza intensitatea caldurii. Dupa vreo 10 minute se adauga tofu.
Se dizolva amidonul in apa, se amesteca pana cand capata o textura spumoasa si se toarna in supa. Cand incepe sa se ingroase se ia de pe foc si se amesteca intr-o singura directie. Treptat se incorporeaza ouale batute. Datorita temperaturii ridicate, acestea se vor gati aproape imediat. Se decoreaza cu ceapa verde tocata si cu frunze de coriandru.

4. Supa de dovleac
- sursa de vitamine;
- nu are produse lactate.

Ingrediente
dovleac curatat si taiat marunt, o ceapa mare, tocata, 2 catei de usturoi tocati, 1 lingura de ghimbir proaspat tocat, 1 lingura de turmeric, 1 lingura de pudra de curry, supa de pui sau de legume, lapte de nuca de cocos, coriandru proaspat tocat, sare si piper.

Mod de preparare
Se infierbanta o lingura de supa, apoi se soteaza in ea ceapa in jur de 5 minute, la foc mediu, amestecand incontinuu, pana prinde o culoare translucida. Se adauga ghimbirul si usturoiul si se continua cu sotarea inca un minut. Se pun dupa aceea pudra de curry si turmericul, se amesteca bine, se incorporeaza dovleacul si iarasi se amesteca.
Se lasa mancarea sa ajunga in punctul de fierbere, apoi se reduce focul spre minim si se mai lasa in jur de 10 minute, in oala acoperita. La final se pune supa in blender, alaturi de laptele de nuca de cocos, si se mixeaza bine in jur de un minut, mai intai la viteza mica, apoi la viteza mai mare. Daca e nevoie, o poti subtia cu putina supa de pui sau de legume. Se potriveste de piper si sare, se reincalzeste si se adauga coriandrul.

Autor:  Alina Tibichi