Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu usturoi


Sfaturi pentru gatit cu usturoi Se spune ca ceapa si usturoiul ne protejeaza de raceala in sezonul rece. Datorita continutului bogat de minerale si vitamine, ele sunt considerate adevarate medicamente.

Daca ceapa o folosim la diverse retete de mancarica sau ciorba, usturoiul insoteste obligatoriu pestele prajit, pastaile verzi la tigaie sau puiul la cuptor.

Pentru a te bucura cat mai mult de aroma lui, trebuie sa stii cat mai multe despre cum se alege, cum se depoziteaza si cum se gateste usturoiul.

Cum se alege usturoiul
- usturoiul trebuie sa fie tare la atingere;
- cel cu aspect uscat si care se cojeste foarte usor este vechi;
- evita usturoiul foarte inchis la culoare sau care pare sa aiba praf sub coaja, intrucat se va strica peste putin timp.

Cum se depoziteaza usturoiul
- nu se tine in frigider sau congelator;
- se pastreaza intr-un loc racoros, uscat, care permite circularea aerului;
- depozitat in conditii optime, rezista pana la 3 luni;

- in comert se gaseste si usturoi curatat sau tocat, in ulei de masline sau ulei vegetal. Acesta trebuie tinut numai in frigider, pentru a impiedica dezvoltarea bacteriei care provoaca botulismul;

- se curata doar inainte de a fi consumat;
- odata cu trecerea timpului, din fiecare bulb vor incepe sa apara lastari. Intrucat pot fi amari, trebuie aruncati.

Gatim cu usturoi
- un singur catel de usturoi proaspat are mai multa aroma decat o duzina gatita;

- cand e gatit, usturoiul aproape ca are savoare de nuca, asadar nici o urma de gust iute. De aceea, este folosit chiar si pentru prepararea anumitor deserturi, cum ar fi negresa;

- cu cat il tai mai marunt, cu atat aroma va fi mai tare, intrucat expunandu-l la mult aer se produce o reactie chimica din care rezulta o aroma puternica;

- usturoiul poate fi copt in intregime. Se taie partea de sus a bulbului, se stropeste cu ulei de masline, se potriveste de sare si piper, se inveleste in folie si se da la cuptor, la 180 grade Celsius. Dupa aproximativ 40 minute se scoate din cuptor si se strange usor partea de la coada pentru a iesi din coaja.

- usturoiul nu trebuie ars, de aceea se pune in mancare la final;

- cand usturoiul zdrobit intra in contact cu un acid (otet, zeama de lamaie), incepe sa-si schimbe compozitia si rezulta o culoare albastruie, cu nuante verzi. Acest lucru nu influenteaza gustul mancarurilor, ci numai aspectul.

Autor:  Alina Tibichi