Site coolinaria.ro

5 idei de retete: Dulciuri pentru diabetici


5 idei de retete: Dulciuri pentru diabetici Cel mai mare chin pentru un diabetic este privarea de dulciuri. Daca pana la diagnosticare isi putea cumpara sau prepara in casa tot felul de deserturi, dupa vizita la doctor se schimba foarte mult regimul alimentar. In primul rand, este eliminat zaharul.
Adio, dulce, adio deserturi? Nu, in nici un caz. Exista retete special concepute pentru diabetici. Iata cateva dintre acestea:

1. Prajiturele fara zahar
Ingrediente

faina, scortisoara, bicarbonat de sodiu, sare, cuisoare, nucsoara, nuci, stafide, ienibahar, fulgi de ovaz, ulei, oua, vanilie si sos de mere neindulcit.

Mod de preparare
Mai intai se amesteca toate ingredientele uscate, dupa care se adauga si celelalte. Se ia din compozitie cu lingura, se pune cate putin pe o hartie de copt si se dau la cuptor pentru 12 minute, la 190 grade Celsius.
2 prajiturele = 1 portie = 84 calorii.

2. Prajitura cu portocala
Ingrediente

faina (250 gr), unt moale (110 gr), 1 ou, zeama de portocala (125 ml), praf de copt, scortisoara, sare, nuci tocate, stafide.

Mod de preparare
Se amesteca zeama de portocala cu untul si oul, apoi se pun praful de copt, faina, nuci, stafidele, scortisoara si se potriveste de sare. Se ia cu lingura din compozitie si pune pe o hartie de copt, dupa care se da la cuptor pentru 20 minute, la aproximativ 190 grade Celsius.
1 prajitura = 30 calorii.

3. Jeleu fara zahar
Ingrediente

suc de mere fara zahar, indulcitor artificial, zeama de lamaie, gelatina fara arome.

Mod de preparare
Se trec toate ingredientele prin blender in jur de 5 minute. Apoi se pune compozitia in forme si se da la frigider.

4. Paine cu banana si portocala
Ingrediente

faina, bicarbonat de sodiu, praf de copt, banane, concentrat de suc de lamaie, 2 oua, esenta de vanilie, nuci pecan, stafide si condimente pentru tarte.

Mod de preparare
Se trec prin blender bananele, oul si sucul de lamaie. Apoi se adauga faina, nucile pecan, stafidele si restul de ingrediente. Mixul rezultat se coace la 170 grade.

5. Briose cu afine
Ingrediente

faina obisnuita, afine, praf de copt, nucsoara, scortisoara, oua, ulei vegetal, suc de lamaie, coaja rasa de lamaie sau portocala.

Mod de preparare
Mai intai, se preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Se pulverizeaza spray vegetal pe forma de briose. Se acopera afinele cu 2 linguri de faina. Intr-un bol mai mare se amesteca restul de faina cu scortisoara, praful de copt si nucsoara. Separat se bat ouale, dupa care se adauga sucul de lamaie, uleiul si coaja rasa.
Lichidul rezultat se toarna peste compozitia uscata si se amesteca usor. Inainte ca cele doua compozitii sa se omogenizeze, se pun afinele. Se umple forma de briose si se da la cuptor pentru 20-25 minute.
1 portie = 1 briosa = 140 calorii.

Autor:  Alina Tibichi