Site coolinaria.ro

Idei de retete: 10 aperitive rapide pentru masa de Craciun


Idei de retete: 10 aperitive rapide pentru masa de Craciun Vrei sa-ti impresionezi musafirii, dar nu ai timp suficient pentru a gati? Atunci testeaza cateva aperitive rapide pentru masa festiva de Craciun. Alege din retetele de mai jos cele care ti se par cele mai interesante, cumpara ce iti trebuie si apuca-te de treaba. Unele pot fi gatite chiar si cu cateva zile inainte de Ajunul Craciunului.

1. Mini tartine cu ton si mar
Ingrediente
230 g maioneza, 115 g felii subtiri de mar, 75 g telina tocata marunt, 2 linguri de ceapa rosie tocata marunt, 1 ou fiert tare (curatat si taiat), 1 lingura zeama de lamaie proaspata, ¼ lingura sare kosher, ¼ lingura piper, 340 g conserva de ton, mini tarte din aluat fillo, felii de branza.

Mod de preparare
Se amesteca primele 8 ingrediente intr-un bol, apoi se adauga tonul.
Se acopera vasul si se da la rece in jur de o ora.
Se umplu tartele cu cate o lingura din compozitia rezultata, se pun intr-o tava, se acopera cu bucatele de branza, iar apoi se dau la cuptor (se pun pe gratarul incins).
Dupa ce s-a topit de tot branza se scot si se servesc.
Pentru decor se folosesc cateva felii de mar.

2. Ciuperci umplute cu nuci pecan
Ingrediente
2 buc. medii praz, 450 g ciuperci proaspete, 1 lingura de sare, 2 cepe arpagic, 2 catei de usturoi zdrobit, 2 linguri ulei de masline, 115 g branza parmezan, 57 g miez de paine, 57 g nuci pecan tocate, 2 linguri de busuioc proaspat tocat. Pentru decor: crengute de busuioc proaspat.

Mod de preparare
Mai intai se preincalzeste cuptorul la 176 grade Celsius, apoi se curata prazul, se feliaza subtire si se clateste sub un jet de apa rece, pentru a indeparta orice urma de murdarie.
Ciupercile se spala si ele, se lasa la scurs, dupa care li se taie coditele.
Palariile se pun intr-o tava tapetata cu o folie de aluminiu, se presara sare si se dau la cuptor pentru un sfert de ora. Din cand in cand trebuie intoarse.
Intre timp, se soteaza arpagicul, prazul si usturoiul intr-o tigaie mai mare, la foc potrivit, timp de 3-5 minute.
Compozitia se transfera apoi intr-un vas mare, se adauga un sfert din parmezan, miezul de paine si nucile pecan, se potriveste de sare si se amesteca bine.
Fiecare ciuperca se umple cu cate o lingura din compozitie, apoi se pun toate inapoi in tava, se presara restul de parmezan peste ele si se dau inca o data la cuptor, de data aceasta pentru 10 minute.
Se pot decora cu crengute de busuioc proaspat.

3. Mozzarella marinata
Ingrediente
230 g branza mozzarella, 28 g rosii deshidratate, 115 ml ulei de masline, 3 linguri de frunze patrunjel maruntite, 1 lingura pudra de usturoi, 1 lingura pudra de ceapa, jumatate lingura de oregano uscat, jumatate lingura de mix italian de ierburi, un sfert de lingura de sare, un sfert de lingura de piper macinat proaspat. Pentru decor: frunze de patrunjel sau crengute de rozmarin.

Mod de preparare
Se taie in cuburi branza si se pune intr-un vas de gatit, alaturi de rosiile injumatatite.
Se amesteca separat jumatate din cantitatea de ulei cu patrunjelul si restul de ingrediente.
Compozitia obtinuta se toarna uniform apoi peste branza, se acopera vasul si se da la rece cel putin 8 ore.
Inainte de servire, se pune branza pe un platou si se decoreaza cu frunze de patrunjel sau cu crengute de rozmarin.

4. Creveti si anghinare marinata
Ingrediente
57 ml otet balsamic, 2 linguri de patrunjel proaspat tocat marunt, 2 linguri de ceapa verde tocata marunt, 3 linguri ulei de masline, 28 g mix de ierburi si usturoi, 450 g creveti curatati si fierti, 400 g inimi de anghinare (uscate si taiate in jumatate), 170 g masline negre uscate, 115 g rosii lunguiete injumatatite, 28 g branza feta, taiata cubulete, frunze de busuioc proaspat.

Mod de preparare
Se amesteca otetul cu patrunjelul tocat, uleiul de masline si cu ceapa verde.
Se pun apoi in bol crevetii si mixul de ierburi, inimile de anghinare, maslinele negre si rosiile.
Se acopera si se dau la rece pentru 8, pana la 24 de ore.
Inainte de servire, se presara branza si busuioc.

5. Sos verde cu smantana
Ingrediente
175 g smantana, 115 g frunze de patrunjel, 115 g maioneza, 1 ceapa verde tocata, 1 lingura frunze de marar, 1 lingura frunze de tarhon, 2 linguri coaja de lamaie rasa, 1 lingura de suc de lamaie, 1 catel de usturoi, jumatate de lingura de sare, un sfert de gogosar. Pentru decor: o crenguta de marar proaspat.

Mod de preparare
Se trec prin blender toate ingredientele in jur de 30 de secunde sau pana cand rezulta o compozitie cremoasa.
Se acopera si se da la rece o ora inainte de servire.
Rezista in frigider pana la o saptamana.

6. Aperitiv cu fasole, masline si branza cheddar
Ingrediente
450 g fasole prajita, 1 mix de condimente taco, 350 g guacamole preparate, 230 ml smantana, 2 linguri coriandru proaspat tocat, 1 lingura zeama de lime, 230 ml sos salsa, 115 g branza cheddar maruntita, 100 g masline negre feliate, 230 g fire de ceapa verde tocate.

Mod de preparare
Se amesteca fasolea cu mixul taco, apoi se lasa deoparte.
Separat se pregateste o crema din smantana, coriandru si sucul de lime. Se lasa si acesta deoparte.
Intr-o tava de copt se pun fasolele si guacamolele, apoi mixul de smantana, branza, sosul salsa, maslinele feliate si ceapa verde.
Se acopera cu o folie alimentara si se da la frigider pana in momentul servirii.
Se poate servi chiar si imediat, cu chipsuri de porumb.

7. Aperitiv cu rosii si busuioc
Ingrediente
16 bile de mozzarella, 16 frunze de busuioc proaspat, 16 rosii cherry, ulei de masline extra-virgin, sare grunjoasa, piper negru.

Mod de preparare
Se infig bilele de mozzarella, rosii si frunzele de busuioc in betisoare de frigarui, se stropesc cu ulei de masline, se presara pe ele piper si sare, iar apoi se servesc.

8. Ravioli prajit
Ingrediente
450 g branza pentru ravioli, ulei pentru gatit, sare, 350 g sos marinat.

Mod de preparare
Se pune branza pentru ravioli pe un prosop de hartie pentru a se scurge de apa, apoi se rumeneste in jur de 5 minute, in ulei incins la 160 grade Celsius.
Se scot pe alt prosop de hartie, se potrivesc de sare si se servesc cu sos marinat.

9. Mini rulade cu piept de pui si gogosari
Ingrediente
230 g piept de pui fara oase si fara piele (taiat in fasii subtiri), 2 gogosari medii (feliati subtire), 1 ceapa medie (taiata subtire), 2 linguri de sos de soia, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingura de ghimbir proaspat razuit, ulei de gatit si 12 foi subtiri de aluat.

Mod de preparare
Se incinge o tigaie la foc mediu si se rumeneste carnea in 2 linguri de ulei.
Se pun apoi in tigaie gogosarii si ceapa, amestecand din cand in cand.
Dupa 5 minute, se adauga sosul de soia, ghimbirul si usturoiul.
Se amesteca bine si se gateste pana cand se evapora tot lichidul.
Se ia de pe foc si se lasa la racit in jur de 15 minute (daca ar fi fierbinte compozitia, atunci aluatul s-ar faramita imediat).
Dupa ce s-a racit, se pune cate o lingura din compozitie in mijlocul fiecarei foi tortilla, se ruleaza dintr-un colt, avand grija ca si capetele sa fie stranse.
La final, se incinge putin ulei si se pun in tigaie mini ruladele, pentru a se rumeni.
Se scot pe un servet absorbant de hartie pentru a indeparta surplusul de ulei.

10. Tortilla cu legume si crema de branza
Ingrediente
220 g crema de branza cu putine grasimi, 1 lingura de marar proaspat tocat, 1 lingura de suc de lamaie, jumatate lingura de paprika, 1 catel de usturoi zdrobit, piper, sare, jumatate de morcov razuit, 115 g gogosar rosu tocat marunt, 115 g mazare, 230 g broccoli fiert si tocat, 6 foi tortilla.

Mod de preparare
Se amesteca foarte bine intr-un bol mararul, crema de branza, paprika, sucul de lamaie, usturoiul, piperul si sarea, apoi se adauga usor restul legumelor.
Din compozitia obtinuta se pune cate putin pe fiecare foaie de tortilla si se ruleaza strans.
Inainte de servire, se feliaza.

Autor:  Alina Tibichi