Site coolinaria.ro

Cum sa cumperi fructe si legume sanatoase?


Cum sa cumperi fructe si legume sanatoase? Pe piata alimentara exista produse vegetale cultivate organic, adica fara ingrasaminte artificiale, si produse vegetale modificate genetic sau la cultivarea carora s-au folosit pesticide, aditivi si asa mai departe. Bineinteles ca de preferat vor fi mereu produsele cat mai naturale, dar nu intotdeauna acestea sunt usor de identificat si, in plus, chiar daca ti se ofera posibilitatea alegerii mai ramane si problema preturilor, de multe ori produsele organice fiind ceva mai scumpe decat celelalte.

Chiar si atunci cand cumperi legume si fructe de la producatorii agricoli independenti (taranii de rand) nu poti fi sigur ca ei nu au stropit recolta cu ceva insecticide mai tari si ca nu au folosit niste ingrasaminte artificiale asa ca e mai bine sa ii intrebi si sa te convingi de adevar decat sa cumperi la intamplare. Un teren agricol bogat in minerale, fara canalizari si deversari industriale in preajma, recunoscut pentru traditiile sale in ce priveste cultivarea fructelor si a legumelor este o garantie ca vei avea de a face cu produse de calitate, obtinute in mod organic si recomandate pentru consumul zilnic.

In Romania, producatorii agricoli de la care se pot cumpara produse proaspete si cultivate organic sunt cei din zona Galati, Vrancea, Brasov si Oltenia, acestia fiind si an de an prezenti pe marile piete alimentare cu produsele lor specifice. Exista totusi si produse vegetale care nu pot fi achizitionate de la un producator independent si e bine de stiut cam ce fructe si legume contin de obicei mai multe substante nocive pentru sanatate si care dintre ele nu vor prezenta acest pericol. In ambele situatii de mai jos se poate afirma ca unele produse vor fi produse organice daca se specifica acest lucru explicit pe eticheta si vor fi suspecte atunci cand eticheta nu e prea detaliata sau chiar lipseste cu desavarsire.

Produse "sigure" de pe piata agro=alimentara:
Ananas
Asparagus
Avocado
Banane
Broccoli
Conopida
Kiwi
Mango
Papaya
Porumb dulce
Mazarea la pungi/pachet

Produse "suspecte" de pe piata agro=alimentara:
Ardei gras/capia
Cartofi
Cirese
Mere
Nectarine
Piersici
Pere
Struguri(import)
Telina
Spanac

Daca se spala foarte bine unele dintre produsele enumerate mai sus este adevarat ca nivelul de pesticide va fi redus si la fel de recomandata este si decojirea fructelor si a legumelor inainte de a fi consumate. Nu se vor elimina astfel toate substantele daunatoare, dar e mai bine daca se procedeaza asa decat daca se consuma aceste produse spalate doar usor si fara a fi decojite. Se vor pierde, e drept, multe vitamine si ceva fibre procedandu-se astfel insa e de preferat acest lucru ingerarii unor cantitati prea mari de pesticide sau alte toxine nu usor de eliminat mai apoi. Ramane la optiunea fiecarui cumparator sa identifice unul sau mai multi producatori de incredere si sa se aprovizioneze constant de la acestia protejat impotriva efectelor negative ale substantelor folosite uneori la cultivarea anumitor legume si fructe.

Autor:  Lucia Mihailescu