Site coolinaria.ro

Invata sa gatesti in 10 pasi simpli


Invata sa gatesti in 10 pasi simpli Mancarea mamelor noastre arata si miroase foarte bine, imaginile din meniurile restaurantelor sunt apetisante, unele reclame efectiv ne fac sa salivam, dar cand ne apucam noi de gatit, nimic nu iese cum trebuie. Este si normal, atat timp cat nu avem experienta in ale bucatariei. Dar cum nimeni nu s-a nascut invatat, te poti apuca oricand de incercat, testat si experimentat retete. Ideal este ca primele dati sa cauti ceva usor, ca pentru cunostintele tale. Daca se intampla sa nu-ti reuseasca din prima, nu-i nimic. Incerci inca o data si inca o data, pana cand va fi foarte bine.
Iata 10 pasi pentru initierea in arta gastronomica:

Pasul 1: Alege retetele.
Daca le cauti pe internet, opteaza pentru cele care se pregatesc usor si pentru care nu ai nevoie de cine stie ce ingrediente. De asemenea, poti apela la caietul cu retete al mamei, matusii sau bunicii.

Pasul 2: Mergi la cumparaturi.
In primul rand, nu incerca sa inlocuiesti un ingredient cu altul. E posibil sa apara o situatie neprevazuta, careia sa nu-i faci fata, din lipsa de experienta. In al doilea rand, asigura-te ca ai toate accesoriile de gatit necesare.

Pasul 3: Pregateste ingredientele.
Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine, pentru a indeparta orice urma de praf si murdarie. Chiar si cele care vor fi curatate de coaja trebuie spalate. Astfel, diversele chimicale folosite pentru tratarea produsului vor intra mult mai putin in contact cu pulpa fructului sau a legumei. Pentru a se gati uniform, produsele trebuie taiate egal, nu in felii de grosime diferita. In plus, ai in vedere ca unele alimente se gatesc mai repede decat altele. Spre exemplu, dovlecelul zucchini si morcovul. Daca le pui impreuna in oala, taie morcovul in bucatele mai mici decat dovlecelul pentru a fi gata simultan.
Pune piper, sare si condimente, dar nu le pune in cantitati mari. Daca e nevoie, poti adauga mai tarziu. Mai greu este cand trebuie sa dregi o mancare prea sarata.

Pasul 4: Infierbanta.
A fierbe la foc mocnit, a da in clocot si a fierbe cu putina apa sunt trei metode diferite. Astfel, ultima tehnica trebuie aplicata atunci cand e vorba de alimente delicate, precum oua, peste si fructe. Fierberea la foc mocnit are un punct termic mai inalt si e folosita in cazul ingredientelor care trebuie fierte mai mult timp. A ajunge in punctul in care mancarea da in clocot presupune evaporarea lichidului. Asadar, nu pune capac pe oala daca vrei sa pregatesti ceva la foc mocnit sau daca fierbi in putina apa.
Cand vrei sa gatesti ceva la cuptor si e necesar sa il incingi, ai de asteptat in jur de un sfert de ora ca sa ajunga temperatura din interior la 170 grade Celsius.

Inainte de a pune ulei in tigaie, incinge vasul. Astfel, metalul din care este fabricat se dilata, iar uleiul intra in el mai bine. Alta metoda consta in a incinge separat tigaia si uleiul, apoi a turna lichidul in recipient (ideal atunci cand nu ai prea mult timp la dispozitie). Daca pui alimentele in ulei inainte ca acesta sa fie suficient de incins, risti sa absoarba lichidul (valabil si in cazul untului).
Daca, din greseala, uleiul a inceput sa arda, acopera tigaia cu ceva de metal sau presara bicarbonat de sodiu. Niciodata sa nu torni apa in uleiul care arde, intrucat va improsca tot ce este in jur.

Pasul 5: Alege retetele in care poti gati cu apa.
Abia dupa ce stapanesti tehnicile, incepe sa gatesti cu unt si ulei.

Pasul 6: Opteaza pentru gatirea "uscata" (grill, coacere, etc.)
Iti trebuie atentie si rabdare. Daca focul e prea intens, risti sa arzi mancarea, iar daca e prea mic, atunci mancarea nu se va gati cum trebuie.
Evita pe cat posibil sa deschizi cuptorul inainte ca mancarea sa fie gata. Altfel, scade temperatura din interior, iar acest lucru afecteaza preparatul.
Ai grija ca intotdeauna sa pui mancarea in mijloc, pentru a se gati uniform. Din cand invarte-o.
Daca in reteta scrie sa incingi cuptorul, iar apoi sa opresti caldura, procedeaza ca la carte.
Daca nu ai o reteta, atunci da drumul la caldura, dar la intensitate mica. Pe masura ce trece timpul, mareste intensitatea caldurii. Astfel vei sti in cat timp se pregateste mancarea fara sa o arzi.

Pasul 7: Invata sa prajesti (caramelizeaza ceapa, soteaza legumele etc.)
Cand sotezi foloseste o tigaie antiaderenta. Daca prajesti ceva, pune ingredientul in ulei cand acesta incepe sa stropeasca in jur. Cu cat e mai incins uleiul, cu atat trebuie sa amesteci tigaie, in general.

Pasul 8: Creeaza-ti propriile retete.
Pe masura ce inveti, testezi, incerci, faci diverse experimente in bucatarie.

Pasul 9: Pune pret pe aspect.
Daca la inceput, mancarea ta este doar "comestibila", pe parcurs va deveni de-a dreptul gustoasa si aratoasa. Mult mai apreciat va fi un preparat daca il decorezi cu ceva sau daca il servesti diferit in farfurie. Trebuie sa stii cum sa-ti vinzi marfa!

Pasul 10: Cumpara cele mai proaspete produse.

Sfaturi pentru gatit:
- nu fi dezamagit daca nu-ti iese din prima; este normal, pentru ca nu ai experienta;
- stai in bucatarie cand gatesti; nu-ti gasi de lucru prin casa, risti sa uiti de mancare si sa o arzi;
- experimenteaza. Foloseste tot felul de alimente, ierburi, condimente;
- cand e posibil, gusta din cand in cand mancarea. Astfel iti dai seama ce mai trebuie;
- pentru o friptura bine facuta ai nevoie de o temperatura putin mai mica. Daca vrei ceva mai crocant, atunci mareste intensitatea focului;
- nu gati cu produse semipreparate, pentru ca acestea contin zahar si sare in cantitati considerabile;
- testeaza cat de incinsa e tigaia; pune o picatura de apa in ea; daca incepe instant sa sfaraie, inseamna ca te poti apuca de gatit.

Autor:  Alina Tibichi