Site coolinaria.ro

5 idei de retete rapide de iarna


5 idei de retete rapide de iarna Iarna este sezonul mancarurilor calde. Cu cat este mai frig afara, cu atat vrem sa ne incalzim mai mult. Daca nu mai stii ce sa gatesti sau vrei ceva diferit, atunci incearca niste retete rapide de iarna.
Iata ce retete de iarna iti propunem noi:

1. Supa cu broccoli, branza cheddar si fasole
Ingrediente

230 ml apa, 450 b broccoli tocat, un sfert de lingura de sare, un sfert de lingura de piper alb, 230 grame branza Cheddar, supa de legume sau de pui (cu putina sare), fasole cannellini (alba).

Mod de preparare
Se pun la fiert, la foc potrivit, apa si supa de legume sau de pui. Se adauga aproape toata cantitatea de broccoli si se acopera vasul cu un capac.
Dupa vreo 8 minute se completeaza cu fasole, se potriveste de piper si sare si se mai lasa pe foc in jur de un minut.
Compozitia se trece apoi prin blender, impreuna cu jumatate din cantitatea de branza. Piureul rezultat se pune intr-o farfurie.
Restul de branza si bucatelele de broccoli pastrate se trec si ele prin blender. La final se amesteca cele doua compozitii. Supa se serveste calda.

2. Pui la tigaie cu mere si merisoare
Ingrediente

450 g carne de pui (taiata in jumatate), cimbru uscat, sare, piper proaspat, 2 linguri de ulei canola, 2 mere rosii, 1 ceapa mare feliata, 170 ml cidru sau suc de mere, 230 g merisoare (proaspete sau tinute in congelator), 1 lingura faina alba.

Mod de preparare
Se potriveste carnea de cimbru, sare si piper si se rumeneste intr-o lingura de ulei canola. Dupa 3-4 minute se scoate pe un platou.
Se pune si cealalta lingura de ulei in tigaie, se adauga merele feliate, 2 linguri din sucul sau cidrul de mere si restul de cimbru si sare. Se amesteca bine.
Dupa alte 4 minute, timp in care ceapa si merele s-au inmuiat, se pun merisoarele si faina.
Se completeaza la scurt timp cu carnea si restul de suc sau cidru de mere.
Se acopera vasul cu un capac si se amesteca o data sau de doua ori.
Se ia de pe foc cand sosul s-a ingrosat si carnea s-a gatit uniform (adica in jur de 3 minute).

3. Cod alb cu sos cremos de rosii
Ingrediente

cod alb taiat in patru, 3 linguri de cimbru proaspat tocat, jumatate de lingura de sare, un sfert de lingura de piper, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, 1 ceapa arpagic, 2 catei de usturoi, 170 ml vin alb, rosii tocate, 57 grame smantana groasa, jumatate de lingura de amidon de porumb.

Mod de preparare
Se potriveste pestele de piper, sare si cimbru.
Se incinge ulei la foc mediu, iar apoi se pun in tigaie arpagicul, usturoiul si o lingura de cimbru. Se amesteca usor si se gatesc impreuna.
Dupa un minut se adauga rosiile, vinul alb si pestele.
Se aduce mancarea in punctul de fierbere, se acopera vasul, se tine asa pe foc cam 4-6 minute, apoi se scoate pestele pe un platou (trebuie acoperit pentru a nu se raci).
Separat se amesteca amidonul cu smantana. Compozitia obtinuta se pune in tigaie si se completeaza cu restul de sare si cimbru.
Dupa un minut se toarna sosul obtinut peste bucatile de peste.

4. Salata calda de linte cu carnati si mere
Ingrediente

4 linguri de ulei de masline extravirgin, 2 linguri de otet din vin rosu, 1 lingura de mustar Dijon, jumatate de lingura de sare, jumatate de lingura de piper macinat proaspat, 3 carnaciori din carne de curcan, 3 catei de usturoi zdrobit, 450 g linte gatite sau la conserva, un bulb mic de fenicul (feliat subtire), 1 mar taiat subtire, 2 tulpini de telina (cu tot cu frunze), arugula (un tip de salata verde).

Mod de preparare
Se amesteca 3 linguri de ulei cu mustar, otet, piper si sare.
Se incalzeste restul de ulei, se rumenesc in el carnaciorii, apoi se adauga usturoiul, iar dupa 30 de secunde lintea.
Dupa alte 2 minute se pune dressingul pregatit prima data si se ia de pe foc.
Se completeaza cu fenicul, telina si mar. La final se amesteca totul cu salata verde.

5. Lasagna
Ingrediente

230 g paste fusilli sau rotini, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, 1 ceapa tocata, 3 catei de usturoi feliati, 230 g ciuperci albe feliate, jumatate de lingura de sare, un sfert de lingura de piper proaspat macinat, rosii taiate si amestecate cu mix de ierburi italian, spanac, jumatate de lingura de ardei iute zdrobit (optional), branza ricotta.

Mod de preparare
Mai intai se fierb pastele, conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi se scurg de apa si se lasa deoparte.
Se incinge ulei intr-o tigaie antiaderenta, se adauga ceapa si usturoiul, iar dupa 3 minute se pun ciupercile si se potriveste de piper si sare.
Cand ciupercile incep sa lase apa, adica dupa vreo 4 minute, se incorporeaza spanacul, rosiile si ardeiul iute.
Se mareste intensitatea flacarii si se amesteca usor din cand in cand.
La final, se toarna sosul obtinut peste paste si se presara branza ricotta.

Autor:  Alina Tibichi