Site coolinaria.ro

Manitolul, un indulcitor aproape natural


Manitolul, un indulcitor aproape natural Daca zaharina mai este permisa in alimentatia copiilor in cazul manitolului, care este un indulcitor destul de des folosit in alimentatia publica, nu se recomanda deloc sa se ofere produse indulcite cu manitol intrucat este alergen si poate provoca diaree si disfunctii renale. De regula manitolul se foloseste la produsele cu continut scazut de calorii, fiind un indulcitor destul de nutritiv in comparatie cu alte produse din aceeasi gama.

In catalogul E-urilor, manitolul este cunoscut drept E421 si si-a castigat o buna reputatie printre producatori datorita faptului ca poate fi obtinut si pe cale naturala din alge si frasin, dar si pentru ca structura sa chimica permite o absorbtie mai lenta din partea organismului avand deci un impact mai redus asupra insulinei din sange. De aceea se si foloseste pentru produse destinate diabeticilor, dar dezavantajul este ca poate cauza diaree si producatorii ar trebui sa specifice pe eticheta si faptul ca are efectul unui laxativ moderat asupra consumatorilor.

Benefic si pentru dantura, manitolul are un gust foarte apropiat de al zaharului obisnuit si, mai putin proprietatile sale laxative, nu se cunosc alte efecte secundare, dar aceasta este valabil mai ales in cazul adultilor si nu in cazul copiilor. Unii producatori obtin manitolul in laborator si iarasi este bine sa se specifice si acest lucru pe eticheta produsului deoarece exista totusi diferente intre manitolul natural si cel artificial. Autoritatile sanitare din intreaga lume admit ca manitolul este un produs sigur din punct de vedere al sanatatii insa e bine sa se tina seama de recomandarile anterioare atunci cand consumatorul va lua in considerare achizitionarea unui produs care contine si manitol.

Autor:  Lucia Mihailescu