Site coolinaria.ro

7 idei de retete cu banane


7 idei de retete cu banane Nici o masa nu este completa daca nu pregatim si desert. Conteaza mai putin daca reteta e simpla sau complexa. Important este ca, dupa ce servim felul intai si felul doi, sa ne rasfatam cu ceva dulce. Daca nu mai ai nici o idee, iata ce iti propunem noi sa pregatesti cu cateva banane:

1. Briose cu banane si condimente
Ingrediente

310 g faina, 70 g zahar granulat, 75 g zahar brun, 1 lingura praf de copt, 1 lingura bicarbonat de sodiu, jumatate lingura de sare, 1 lingura mix de condimente, 1 lingura ghimbir, 2 banane mici piure, 160 ml lapte semi-degresat, 80 ml lapte batut, 40 g branza ricotta, 2 linguri ulei vegetal, 1 lingura esenta de vanilie, 1 albus, 1 ou mare, spray de gatit.

Mod de preparare
Mai intai se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Apoi, se amesteca primele 8 ingrediente (cele uscate) intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Separat, se pregateste o compozitie din piureul de banane si urmatoarele 7 ingrediente. Compozitia obtinuta se pune in groapa formata in bolul mare si se amesteca bine pentru a se omogeniza. Se pulverizeaza apoi spray de gatit pe formele de briose, se pune in acestea compozitia si se da totul la cuptor pentru 18 minute. Briosele se scot din forme imediat ce sunt gata si se lasa la racit pe un gratar.

2. Iaurt inghetat cu banana si mango
Ingrediente

150 g banane feliate, 75 g mango fara pielita si tocat, 75 ml suc de portocale, 3 linguri suc proaspat de lime, 350 ml lapte semi-degresat, 150 g zahar, 450 g iaurt de vanilie cu putine grasimi.

Mod de preparare
Se trec primele patru ingrediente prin blender. Cand compozitia incepe sa fie spumoasa, se transfera intr-un bol, se pun bananele si restul de ingrediente si se amesteca bine cu ajutorul unui tel. Mixul obtinut se pune intr-o forma speciala, se acopera si se baga in congelator pentru cel putin o ora.

3. Batoane cu banane si stafide
Ingrediente

115 g stafide, o lingura jumatate de rom sau suc de mere, 230 g faina alba, 1/2 lingura de praf de copt, 1/2 lingura bicarbonat de sodiu, 1/4 lingura de sare, 150 g zahar brun, 57 g unt, 115 g piure de banane, 3 linguri lapte batut, 1 lingura esenta de vanilie, 2 albusuri, spray de gatit, 1 lingura zahar pudra, 50 g nuci tocate.

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se amesteca apoi romul cu stafidele intr-un bol special, se baga in cuptorul cu microunde pentru un minut, dupa care se lasa deoparte. Treptat, se pune faina intr-o cana de masura, se niveleaza cu un cutit si se amesteca cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si cu sarea, folosind un tel. Se lasa si aceasta compozitie deoparte. Separat, se omogenizeaza untul cu zaharul brun, cu ajutorul unui mixer, la viteza medie. Se adauga bananele, laptele batut, esenta de vanilie si albusurile. Spre final se pune mixul cu faina, se amesteca pentru a se omogeniza si se adauga stafidele si nucile. Se pulverizeaza spray de gatit pe o tava de copt, se pune compozitia si se da la cuptor pentru o jumatate de ora. Batoanele se lasa la racit pe un gratar, apoi se presara pe ele zahar pudra.

4. Shake de banane cu caramel
Ingrediente

220 g inghetata de vanilie cu putine grasimi, 350 g banane feliate, 250 ml lapte semi-degresat, 75 ml rom, 50 ml + 2 linguri sirop de caramel fara grasimi, 2 linguri nuci macadamia tocate si prajite.

Mod de preparare
Se amesteca primele 4 ingrediente in blender pentru a obtine o compozitie spumoasa. Se toarna apoi in pahare, se adauga cate o lingura de sirop in fiecare pahar, se presara nuci si se serveste.

5. Sorbet de banane cu citrice
Ingrediente

3 banane coapte, 300 g zahar, 120 ml suc de lamaie proaspat, 240 ml apa, 360 ml suc de portocale proaspat.

Mod de preparare
Mai intai se trec bananele printr-un robot de bucatarie, apoi se adauga zaharul si sucul de lamaie. Se amesteca bine, se pune compozitia in forme de congelator, apoi se incorporeaza apa si sucul de portocale si iarasi se amesteca. La final se acopera si se baga in congelator.

6. French toast cu banane
Ingrediente

225 g piure de banane, 1/2 lingura suc de lamaie, 4 felii paine, 250 ml lapte degresat, 2 linguri zahar brun, 2 linguri esenta de vanilie, jumatate lingura scortisoara, 1/4 lingura praf de copt, 4 albusuri, 2 oua, 2 linguri margarina, 125 ml sirop de artar.

Mod de preparare
Se amesteca bananele cu suc de lamaie intr-un bol mic, apoi se lasa deoparte. Painea se taie in jumatate pe diagonala, apoi se face o mica crestatura dintr-o parte in alta pentru a rezulta un fel de buzunarele, care trebuie umplute cu mixul de banana. Se amesteca laptele si urmatoarele sase ingrediente intr-un vas mai mare, cu ajutorul unui tel. Se pun bucatile de paine intr-un singur strat intr-o tava, se toarna peste ele compozitia cu lapte, se acopera si se dau la rece pentru 45 de minute sau pana cand a fost absorbit tot mixul. Dupa 20 de minute, painea trebuie intoarsa pe partea cealalta.
La final se topeste margarina intr-o tigaie non-aderenta, la foc potrivit, apoi se pun feliile de paine. Dupa 4 minute trebuie intoarse pe partea cealalta si lasate in vas inca 3 minute. Feliile de paine se servesc cu sirop de artar.

7. Banane coapte cu glazura de nuci si zahar brun
Ingrediente

75 g zahar brun, 60 ml suc de lamaie proaspat, 2 linguri margarina topita, 1/4 lingura scortisoara, 4 banane coapte, spray de gatit, 30 g nuci tocate si prajite, 350 g iaurt de vanilie inghetat, cu putine grasimi.

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 235 grade Celsius. Se amesteca bine primele 4 ingrediente, apoi se lasa deoparte. Bananele se taie in doua pe lung, se pun cu partea taiata in sus intr-o tava de rulada, in care s-a pulverizat in prealabil spray de gatit, si se dau la cuptor pentru 4 minute. Se toarna incet compozitia cu zahar peste banane si se presara nuci. Optional, se mai pot da la cuptor inca 3 minute. La final, fiecare banana se taie in trei pe diagonala. Se servesc cu iaurt inghetat si cu restul de glazura de zahar.

Autor:  Alina Tibichi