Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu ce avem in frigider


Sfaturi pentru gatit cu ce avem in frigider O privire aruncata repede in frigider ne spune adesea ca nu mai avem mancare. Imediat intocmim lista si mergem la cumparaturi. Si totusi, alimente sunt in bucatarie si camara, dar nu stim cum sa le folosim. Daca nu este nici o oala cu ciorba sau mancarica pusa la rece, nu inseamna ca frigiderul e gol de tot. O felie de sunca ori salam, 2-3 oua, putina smantana etc. tot se mai gasesc pe rafturi.
Din toate acestea poti pregati ceva delicios. Pe langa faptul ca e mai sanatos si mai ieftin decat sa cumperi mancare gata ambalata, nici nu faci risipa de produse.

Cum sa te descurci in bucatarie
- depoziteaza separat cartofii si ceapa, altfel procesul lor de alterare incepe mai repede;
- inainte de a te apuca de gatit, pune o oala cu apa la fiert. Pentru multe retete ai nevoie de lichid fierbinte, astfel ca nu vei pierde timp asteptand sa inceapa sa fiarba;
- se spune ca o felie de cartof crud salveaza mancarea in care ai pus sare mai mult decat trebuia;
- ca sa nu plangi, tine ceapa un sfert de ora in congelator;
- mirosul de usturoi sau ceapa imbibat in maini se duce mai repede daca te speli cu un mix de apa si bicarbonat de sodiu;

- incalzeste lamaia vreo 20 de secunde in cuptorul cu microunde, las-o deoparte un minut, apoi stoarce-o; astfel va curge mai multa zeama din ea;
- separa bananele imediat ce te-ai intors de la cumparaturi. Astfel vor fi proaspete mai mult timp;
- ca sa cureti o capsuna, dar fara a-i strivi pulpa, baga un pai de baut in varful ei si impinge pana iese codita;
- ca sa obtii lapte batut, pune o 1 lingura de otet sau de zeama de lamaie in lapte;

- pentru ca aluatul sa creasca frumos, amesteca faina normala cu praf de copt, sare si bicarbonat de sodiu;
- daca stii ca nu ai mult timp pentru a gati, dubleaza cantitatile cand pregatesti mancare, apoi pune in congelator portiile in plus;
- introdu recipientele cu ingrediente lipicioase in apa fierbinte pentru ca acestea sa se desprinda mai usor;
- ca sa dublezi cantitatea de unt folosita pentru a unge un vas, bate-l cu foarte putina apa calda pana cand se deschide la culoare si devine pufos;
- cand incalzesti la cuptorul cu microunde clatite, briose sau paine, pune in interior si o cana de apa; astfel mancarea va fi mai pufoasa si nu se va sfarama prea usor.

Retete rapide, cu ce gasesti prin bucatarie
1. Omleta delicioasa

Sparge cate 2 oua pentru fiecare portie, bate-le bine, potriveste de sare, adauga salam ori sunca, apoi pune-le intr-o tigaie in care ai calit usor, in prealabil, usturoi si ceapa. La final presara piper negru, toarna foarte putin lapte si pune niste branza.

2. Paste cu legume
Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj, apoi amesteca-le cu salam, masline, ceapa, usturoi si rosii.

3. Pizza de casa
Decongeleaza blatul de pizza si pune pe el branza, sunca, salam, masline, ceapa, diverse arome, apoi da-l la cuptor, ca sa se rumeneasca.

4. Salata cu ton
Daca ai prin bucatarie legume al caror termen de valabilitate se apropie de final, pregateste o salata din ele si punea in ea si o conserva de ton.

5. Sandvisuri

6. Pui fript
Ingrediente

un pui intreg, sare, sare de lamaie, praf de usturoi.
Mod de preparare
Spala puiul cu apa rece, apoi potriveste-l de condimente, pune-l intr-o tava de copt gresata putin, cu pieptul in jos, acopera-l cu un capac si da-l la cuptor, la 160 grade Celsius, pentru aproximativ 3 ora jumatate.

7. Supa-crema de pui
Ingrediente

supa de pui, condimente pentru carne de pasare, ceapa pudra, usturoi pudra, piper negru, sare, patrunjel, paprika, lapte, faina.
Mod de preparare
Pune pe foc supa de pui, un sfert din cantitatea de lapte si condimentele. Dupa 2 minute de cand a inceput sa fiarba da deoparte oala. Intr-un bol separat omogenizeaza restul de lapte cu faina, pune apoi mixul fiert si continua sa amesteci pana cand supa se ingroasa.

Autor:  Alina Tibichi