Site coolinaria.ro

14 mituri despre slabit demontate


14 mituri despre slabit demontate Din experienta proprie sau a altora, din sfaturile celor din jur ori etc. s-au dezvoltat cateva mituri despre dietele de slabire. Unele preconceptii sunt mai apropiate de realitate, altele nu. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri despre slabit:

1. Desertul si gustarile compromit dieta.
Acest lucru depinde de ce anume mananci. Daca ti-ai cumparat chipsuri, foarte probabil sa aiba un continut ridicat de grasimi si calorii. Gustarile ocazionale sunt recomandate pentru a mentine constant nivelul de energie si pentru a evita consumul foarte mare de alimente la principalele mese ale zilei.

Pentru a rezista mai mult, nutritionistii recomanda sa ne premiem uneori tocmai pentru a evita situatiile foarte... ispititoare.
Atat timp cat mancam ceva sanatos, iar nivelul caloric nu e depasit, desertul si gustarile nu ne pot face rau.

2. Nu e voie sa mananci seara.
Desi credem ca tot ce mancam seara se transforma instant in grasimi, nu este chiar asa. Atat timp cat te incadrezi in numarul caloric alocat fiecarei zile, nu este chiar asa o problema. Se recomanda, in schimb, sa nu te bagi in pat imediat dupa ce ai mancat, intrucat organismul nu are arde la fel de multe calorii ca atunci cand esti treaz.

3. Carbohidratii nu sunt buni.
Multe diete cu cantitati reduse de carbohidrati ne recomanda sa renuntam la paste, paine in favoarea alimentelor cu multe proteine. Chiar daca acestea din urma sunt o componenta importanta a fiecarei diete, acumulam grasimi si colesterol.

Carbohidratii previn formarea pietrei la rinichi. Renuntand la carbohidrati, favorizam aparitia constipatiei (ei contin fibre dietetice). E de preferat sa optam, in acest caz, pentru alimente precum orez brun si paste din grau integral.
Bine de stiut: nu carbohidratii te ingrasa, ci caloriile.

4. Mananca ceva dimineata.
Nu e obligatoriu sa faci acest lucru pentru ca, foarte posibil, nu-ti este foame. Se recomanda, in schimb, sa mananci cam in trei ore dupa ce te-ai trezit. In caz contrar, cand vei lua masa, iti va fi atat de foame, incat vei depasi portia.

5. Mananca de trei ori pe zi, dar nu lua gustari.
Ei bine, atat timp cat respecti nivelul caloric, nu e o problema sa mananci si de sase ori zilnic.

6. Grasimile trebuie evitate.
Important de stiut e faptul ca nu toate grasimile sunt nesanatoase. Ba chiar despre mono- si poli-nesaturate se spune ca scad riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Trebuie evitate, in schimb, grasimile trans.

7. Nu numara caloriile.
Exact invers trebuie sa faci, tocmai pentru a nu depasi cantitatea zilnica. Nu se recomanda nici macar estimarea lor. Indiferent ca este zahar, proteina sau grasime, contine si calorii, iar unele alimente au mai multe decat altele. Proteinele si carbohidratii contin acelasi nvel caloric, dar grasimile au nivel dublu.

Trebuie sa avem, asadar, mai multa grija la cate grasimi consumam, nu sa le evitam total (ele dau senzatie de satietate, in fond). In plus, grasimile sunt o parte din structura noastra celulara, iar organismul uman nu e capabil sa dezvolte de la sine unii acizii grasi, astfel ca trebuie sa-i luam din afara.

8. Amidonul ingrasa.
Si totusi multe alimente au continut scazut de grasimi si calorii, cum ar fi: orez, paste, cereale, fructe, fasole, cartofi. Ele constituie o sursa importanta de energie. Isi maresc foarte mult cantitatea de grasimi atunci cand sunt consumate in portii mari sau unt, smantana si maioneza.

9. Exercitiile fizice sunt suficiente.
Nu este adevarat. Daca, spre exemplu, mananci o felie de placinta cu mere, foarte posibil sa fie nevoie sa faci miscare cel putin doua ore. Asadar, foarte important este sa diminuezi nivelul de calorii.

10. Unele alimente si mancaruri ajuta la slabit.
Se spune ca telina, grapefruitul si supa de varza ar fi eficiente. De fapt, nici o mancare nu poate arde grasimi. Cele cu cafeina stimuleaza metabolismul, dar nu favorizeaza slabirea.

11. Slabesti mancand ce vrei.
In realitate, pentru a slabi trebuie sa arzi mai multe calorii decat consumi. Portia este solutia pentru a tine sub control consumul de calorii.

12. Regimul vegetarian inseamna mai putine kilograme in plus.
Desi asttel se reduce considerabil nivelul caloric, exista tendinta de a consuma mai multe grasimi si calorii.

13. Consumul de carne rosie trebuie evitat.
Este adevarat ca aceasta contine grasimi saturate si colesterol, dar la fel de adevarat e si faptul ca are fier, zinc si proteine in structura.

14. Te ingrasi daca renunti la fumat.
Chiar daca nicotina stimuleaza metabolismul, o face intr-o mica masura. Asadar, nu te poti baza pe ea pentru a arde cat mai multe calorii.

Autor:  Alina Tibichi