Site coolinaria.ro

5 idei de retete cu somon afumat


5 idei de retete cu somon afumat Somonul afumat este unul dintre cele mai apreciate produse alimentare. Din el poti pregati nu numai masa de seara, ci si aperitive pentru bufetul suedez. Chiar si o reteta simpla, careia ii adaugi putin somon afumat, poate fi deosebita. Daca te pregatesti de o petrecere cu prietenii, poti incerca una din urmatoarele retete delicioase.

1. Pizza cu somon afumat
Ingrediente

1 lingura ulei de masline, 2 linguri rosii deshidratate si taiate marunt, un blat de pizza, 226 g somon afumat, 170 inima de anghinare marinata (uscate si taiate in patru).

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Se unge cu ulei de masline blatul, apoi se pun pe el somonul, anghinarea si rosiile. Optional, se poate presara branza mozzarella. Se da la cuptor pentru aproximativ un sfert de ora, timp in care branza se topeste.

2. Omleta cu somon afumat
Ingrediente

4 linguri ulei de masline, un sfert de ceapa medie tocata, piper si sare dupa gust, 113 g somon afumat maruntit, 57 g masline negre taiate marunt, 6 oua, 2 linguri de lapte, 2 linguri smantana, 225 g branza grasa.

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Se infierbanta uleiul la foc potrivit, apoi se pune ceapa, se potriveste de piper si sare si se lasa la calit.
Dupa aproximativ 6 minute, timp in care a prins o culoare translucida, se adauga masline si somonul. Se mai lasa pe foc inca 2-3 minute, amestecand arareori.
Separat, intr-un bol mediu, se amesteca laptele cu ouale si smantana.
Cand compozitia incepe sa devina cremoasa, se pune peste somon, se amesteca usor, dupa care se incorporeaza branza grasa. Se lasa la foc mediu, fara a amesteca, pana cand se intareste pe margini.
Se transfera tigaia in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute. Se serveste imediat.

3. Platou cu somon afumat
Ingrediente

o rosie mare (feliata subtire), jumatate de ceapa (taiata in felii subtiri), 2 linguri zeama proaspata de lamaie, 1 lingura ulei de masline, jumatate lingura sare, un sfert lingura piper negru, 450 g somon afumat si feliat, 225 g crema de branza moale, paine de orez/biscuiti.

Mod de preparare
Se pun feliile de rosii si ceapa intr-un bol, iar deasupra se toarna usor zeama de lamaie si uleiul si se presara piper si sare. Dupa aceea se aranjeaza ceapa si rosiile in farfurii, peste ele se pune somonul, apoi crema de branza, iar painea/biscuitii de jur imprejurul pestelui. Se serveste imediat.

4. Somon marinat afumat
Ingrediente

fileuri sau felii de somon, 480 ml sos de soia sau teriyaki, 240 ml apa, 240 ml vin alb sec, 70 g zahar, 4 linguri sare neiodata, jumatate lingura ceapa pudra, jumatate lingura usturoi pudra, jumatate lingura sos Tabasco.

Mod de preparare
Se amesteca bine toate ingredientele intr-un bol (important: acesta nu trebuie sa fie fabricat din metal).
Se pune somonul intr-o punga etans si se acopera integral cu marinata pregatita anterior. Daca mai trebuie, se mai poate adauga apa sau vin.
Se lasa deoparte in jur de 8 ore sau chiar peste noapte. A doua zi, pestele se tine la uscat pe un gratar in jur de 2-3 ore si se afuma.

5. Paste cu somon afumat si whisky scotian
Ingrediente

un pachet paste penne, o lingura ulei de masline, o ceapa medie tocata fin, 3 linguri whisky scotian, 280 ml supa de peste, 280 ml vin alb, 225 g somon afumat maruntit, 470 g smantana, piper negru proaspat rasnit, parmezan.

Mod de preparare
Mai intai se fierb pastele confom instructiunilor de ambalaj (al dente) si se scurg de apa.
Se incinge uleiul la foc potrivit si se caleste ceapa. Cand s-a inmuiat suficient, se pun in tigaie supa de peste si vinul.
Dupa ce scade lichidul pe jumatate, se indeparteaza tigaia de caldura, se toarna whisky si se da foc compozitiei, cu un chibrit mai lung.
Cand flacara s-a trecut, se pune tigaia inapoi pe foc si se adauga somonul. Se amesteca usor si se lasa sa ajunga in punctul de fierbere. Compozitia se ia de pe foc cand s-a ingrosat destul de mult.
Se pun pastele fierte intr-un bol mare, se amesteca cu mixtura de somon, se potriveste de piper si se presara parmezan si patrunjel.

Autor:  Alina Tibichi