Site coolinaria.ro

Dieta lui Pythagoras


Dieta lui Pythagoras Probabil primul promotor al dietei de tip vegetarian asa cum o cunoastem si in prezent filosoful si matematicianul grec Pythagoras este si unicul ganditor de talia sa care trateaza problema alegerilor alimentare pe care le facem noi, oamenii, si dintr-o perspectiva morala, atragand in mod repetat atentia asupra efectelor infioratoare nu doar asupra organismului uman, dar si a lumii inconjuratoare pe care le poarta uciderea oricarei fiinte vii si includerea carnii in regimul alimentar obisnuit.

Inca din secolul al 6-lea i.Chr. Pythagoras cerea bine argumentat discipolilor sai sa renunte complet la consumul de carne atat din considerente morale cat si pentru a-i ajuta sa isi mentina sanatatea la un nivel optim. Carnea obtinuta prin negarea dreptului la viata a unei alte fiinte, prin nimic mai putin indreptatita sa traiasca la fel de fericita ca si omul, este un aliment greu digerabil si destructiv atat pentru psihicul uman cat si pentru trup. Gustul sau delicios, asa cum il percepem in prezent, nu este decat rezultatul coruperii adevaratei naturi a omului, care s-a convins cu timpul ca este bine sa consume si carne si ca aceasta nu poate sa ii faca rau in vreun fel.

Pe langa renuntarea la carne ca parte din dieta obisnuita tot Pythagoras atragea atentia si asupra participarii la sacrificiile animale in onoarea zeilor combinata cu consumul de vin care, de asemenea puteau corupe serios natura umana si sufletul crezut de unii intangibil. Conform lui Pythagoras, la moarte, sufletele oamenilor urmau sa migreze inspre animale tocmai ca un rezultat al acceptarii uciderii si consumului de carne si doar acei putin initiati care renuntau definitiv la asemenea excese alimentare si adoptau un stil de viata moral si sanatos puteau sa spere intr-un destin mai fericit al sufletului lor dupa moarte.

Se pare ca dieta vegetariana a celebrului ganditor grec si stilul sau echilibrat de viata i-au adus nu doar lui, dar si discipolilor sai, un trai indelungat, binecuvantat printr-o sanatate de fier asa cum declara multi dintre biografii si istoricii de mai tarziu. Mierea de albine, painea, legumele si fructele erau alimentele consumate de obicei si, foarte rar, se spune ca mai consuma si putin peste. Este exact tipul de dieta alimentara adoptat si de catre atletii vechi ai Greciei care, si acestia, se abtineau constant de la consumul de carne si alte alimente grase care sa ii ingreuneze inutil pe durata antrenamentelor.

Similar, si unele dintre categoriile profesionale foarte solicitate ale vremii precum erau pescarii si carausii practicau o dieta din care lipsea carnea, aceasta si deoarece se pare ca acest aliment era mai degraba specific meselor bogatasilor si nu categoriilor sociale inferioare. Pythagoras chiar le cerea politicienilor greci sa adopte si ei dieta sa alimentara si stilul sau moral de viata pentru a avea o eficienta mai mare in acivitatea lor si se spune ca suporta foarte greu privelistea unui sacrificiu de animale inchinat zeilor sau vecinatatea macelariilor.

Autor:  Lucia Mihailescu