Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru decoratiuni din fructe si legume


Sfaturi pentru decoratiuni din fructe si legume Aperitivele, fripturile si deserturile arata mult mai bine daca stii sa te joci putin cu paleta de culori. Dintr-o bucatica de lamaie sau un morcov poti pregati ceva placut, care atrage atentia cu siguranta. Iata cateva idei pe care trebuie neaparat sa le incerci la urmatoarea masa in familie.

Cojile de citrice indulcite pot fi un topping grozav atat pentru bauturi, cat si pentru prajituri. Din ele poti pregati fasii indulcite, bucle si arcuri.

Fasii.
Spala fructul si sterge-l bine. Curata coaja sub forma de fasie. Pune fasiile pe un tocator si indeparteaza membrana alba cu ajutorul unui cutit. Taie-le apoi in fasii si mai subtiri. Amesteca, in cantitate egala, zahar si apa, apoi pune compozitia la fiert, la foc potrivit, agitand usor, din cand in cand, cu o lingura de lemn. Dupa 3 minute din momentul in care a dat in clocot, adauga fasiile de citrice. Redu focul la minim si lasa asa in jur de 10-12 minute sau pana cand coaja prinde o culoare translucida. Strecoara-le apoi. Pune zahar intr-o punga alimentara, baga fasiile de coaja si inchide punga. Agita bine pana cand bucatelele de coaja sunt acoperite de zahar. Scoate-le si pune-le pe o hartie cerata pentru a se usca.

Bucle.
Sunt ideale pentru bezele de lamaie, crema de portocale sau placinta cu lime. Spala fructul, usuca-l si curata-l de coaja, dar ai grija sa nu se rupa fasia. Curat-o apoi de membrana alba. Taie in fasii subtiri, dar nu foarte. Apoi, fa cate un nod la fiecare ca si cum ar fi o ata.
Arcuri.
Pot fi utilizate pentru decorarea paharelor de apa, dar si a farfuriilor cu salate. Spala fructul, usuca-l, apoi taie-l in felii subtiri. Ia fiecare felie si injumatateste-o. Cu ajutorul unui cutit foarte ascutit, taie fiecare felie in trei sferturi si indoaie capatul taiat in interior, pentru a forma o bucla.

Evantai din capsuni.
Alege o capsuna medie, cu codita. Spal-o si usuc-o. Pune-o pe tocator. Tai-o in 4 felii subtire, de la un capat la celalalt, dar fara a le separa de tot (trebuie sa ramana unite in partea cu codita). Usor, insira-le ca pe un evantai.

Flori din cirese.
Dau culoare budincii din orez. Introdu cu grija cutitul in varf ciresei si tai-o in sase felii, de jur imprejurul samburelui, dar fara a le desprinde de tot. Scoate apoi samburele si asaza feliutele ca si cum ar fi o floare. Pentru aceasta operatiune trebuie sa ai un cutit special din inox.

Fruct zaharisit.
Spala si sterge foarte bine fructul. Bate un albus spuma, unge fructul cu mixul obtinut si asaza-l pe o hartie cerata, pe care ai pus in prealabil zahar. Presara putin zahar cu o lingura. Lasa-l la temperatura camerei pentru a se usca.

Florile cu zahar sunt perfecte pentru prajiturile cu fructe si torturi. Spala foarte bine florile de trandafi, violeta etc. (trebuie sa fie proaspete), apoi lasa-le sa se usuce complet. Bate un albus spuma, unge fiecare floare cu albus si pune-le pe o hartie cerata pe care ai pus anterior zahar fin. Poti presara si deasupra niste zahar fin. Inainte de servire, lasa-le sa se usuce la temperatura camerei.

Fluturi din lime si lamaie.
Spala fructele si usuca-le. Taie subtire coaja de la capatul unei lamai de jur imprejur. Procedeaza la fel si la celalalt capat. Taie fasii subtiri coaja, apoi sectioneaza in felii capetele curatate de coaja, iar pe acestea taie-le in diagonala, in trei parti. Aranjeaza doua bucatele pe farfurie, cu varfurile orientate in interior, pentru a se uni, iar ca antene foloseste fasiile de coaja.

Inele de gogosari.
Introdu cutitul in gogosar, la coada, si taie de jur imprejur pentru a scoate coada si partea interioara cu seminte. Scoate restul de seminte si membrana cu o lingura. Spala bine pe interior gogosarul si lasa-l la uscat. Taie-l apoi pe latime, in functie de marimea dorita.
Gogosar umplut.
Procedeaza la fel ca mai sus, adica scoate codita si semintele.
Triunghiuri de gogosari.
Taie cate o felie din toate cele patru parti ale gogosarului, pe lungime. Curata-le de seminte si membrana. Decupeaza din fiecare felie cate un triunghi mai lat. Cu ajutorul varfului de cutit, sectioneaza usor de jur imprejur, astfel incat sa obtii un triunghi care se desface, dar nu de tot. Inainte de servire se usuca bine.

Onduleuri din morcovi.
Curata morcovul si taie-i codita. Taie pe lungime in fasii subtiri. Ruleaza fiecare fasie si prinde-o cu cate o scobitoare, pentru a nu-si da drumul. Pune onduleurile in apa rece ca gheata, apoi lasa-le la uscat. Inainte de servire se scot scobitorile.
Trandafiri din morcovi.
Morcovul curatat se taie in lungime in patru, cutitul ajungand foarte aproape de mijloc, dar nu de tot, apoi se feliaza rondele.
Ghirlanda de morcov se poate obtine si daca folosesti o ascutitoare pentru morcovi.
Stele de morcovi.
Se injumatateste pe lungime morcovul, apoi, cu ajutorul unui cutit mai fin, se patrunde in ele, scobind usor. Dupa aceea se taie rondele.

Twist de castraveti.
Se feliaza subtire castravetele pe diagonala. Se taie fiecare felie din mijloc pana intr-un capat, apoi capetele se orienteaza in directii diferite.
Din castravete se poate obtine si flori, cu ajutorul unui accesoriu numit ascutitoare pentru legume. Leguma se spala bine, se usuca, apoi se baga in ascutitoare si se invarte (exact ca la ascutirea unui creion).

Flori de zucchini.
Se taie extremitatile dovlecelului. Dupa aceea se taie fasii foarte subtiri pe verticala, pana se ajunge la partea cu seminte. Cand procedeul s-a incheiat urmeaza taierea pe latime a fasiilor, pana aproape de capat. Dupa aceea se ruleaza si se asaza cu partile taiate in sus. Se desfac pentru a arata ca o floare. Se pot prinde cu mici scobitori.
De asemenea, poti taia capetele dovlecelului, apoi le pune infige intr-o forma speciala pentru decoratii din legume ca sa rezulte ceva deosebit, sub forma de stele, nuferi sau spirale.

Autor:  Alina Tibichi