Site coolinaria.ro

Conopida - sanatate naturala


Conopida - sanatate naturala Conopida face parte din categoria legumelor crucifere, despre care se stie ca impiedica dezvoltarea anumitor forme de cancer. Sezonul conopidei este toamna, cand pietele abunda, dar ea se gaseste si in restul anului, in stare cruda, prin supermarketuri. Doctorii ne-o recomanda intrucat contine: vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K, acizi grasi omega-3, carotenoizi, mangan, fosfor, proteine, potasiu, calciu etc.

De ce este bine sa mancam conopida
1. Are efecte antiinflamatorii
Combinatia de acizi grasi omega-3 si vitamina K reduce considerabil inflamatiile. Acesta e motivul pentru care conopida este recomandata in special persoanelor care sufera de artrita, obezitate, colita ulceroasa etc.

2. Are efecte antioxidante
Actiunea radicalilor liberi este contracarata de vitamina C, carotenoizi si fitonutrienti, astfel ca se diminueaza riscul aparitiei cancerului, dar si predispozitia spre afectiuni cardiovasculare. Mai mult, lupta si impotriva radicalilor “vinovati” de imbatranirea prematura.

3. Este nutritiva
dar se recomanda sa nu consumam mai mult de 4-5 portii saptamanal intrucat contine purine, acestea stimuland producerea acidului uric in cantitate mare, iar de aici se poate ajunge chiar la guta.

4. Detoxifiaza
Datorita fibrelor dietetice, ajuta la eliminarea mai rapida a toxinelor din colon. Cat despre ficat, si acesta are de castigat. Glucosinolatii si tiocianatii ajuta la neutralizeaza substantelor toxice. In caz contrar, pot aparea celule canceroase.
Multe enzime din conopida ajuta, de asemenea, in procesul de curatare a organismului (glucuronil transferaza, glutation transferaza si quinon reductaza).

5. Are grija de sistemul digestiv
Datorita fibrelor dietetice din structura, ajuta la eliminarea toxinelor din colon. In plus, glucorafina protejeaza intestinele si mucoasa din stomac, iar acesta este mai putin predispus la formarea ulcerului sau chiar a cancerului.

6. Datorita continutului de alicina, conopida ne protejeaza de atacuri cerebrale si boli de inima. Mai mult, scade nivelul colesterolului din sange.

7. Previne cancerul mamar, ovarian, de prostata etc.

8. Conopida furnizeaza folatii de care are nevoie o femeie insarcinata
O deficienta a acestora poate sa duca la afectiuni ale sistemului nervos la copil sau la probleme cu greutatea fatului.

9. Are putine calorii
Prin urmare, conopida poate fai inclusa cu usurinta in regimul alimentar al persoanelor aflate la dieta. Poate fi servita simpla sau piure, spre exemplu.
In prezent se efectueaza studii pentru a se observa efectele consumului de conopida asupra unor afectiuni precum: boala Crohn, rezistenta la insulina, sindromul intestinului iritan, sindromul metabolic, diabet de tip 2 etc.

Autor:  Alina Tibichi