Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit lasagna


Sfaturi pentru gatit lasagna Despre lasagna se stie ca e un fel de mancare italienesc, pregatit din foi de paste, branza si rosii. Pe parcurs, bucataria moderna i-a adaugat mai multe ingrediente, astfel ca acum exista o varietate de retete de lasagna.

Daca vrei sa pregatesti si tu asa ceva, in primul rand asigura-te ca ai in casa suficiente paste. Poti utiliza atat paste din comert, cat si homemade (in acest caz, ele trebuie sa fie mai subtiri decat cele de la magazin).

Cum se gateste lasagna, pas cu pas:
Pune apa cu sare la fiert, iar in momentul in care da in clocot, adauga pastele si fierbe-le al dente. Apoi scurge-le, clateste-le cu apa rece si lasa-le deoparte, iarasi la scurs.

Urmeaza pregatirea sosului. Se pun bucati de carne de vita intr-o tigaie mai mare, la foc mediu (pot fi si resturi de carne de prin frigider). Cand s-au rumenit suficient, se indeparteaza grasimea si se adauga aromele. Dupa ce s-au omogenizat, se adauga rosiile sau pasta de rosii (legumele pot fi, pur si simplu, zdrobite cu mana).

Se acopera vasul cu un capac, se reduce focul si se lasa asa in jur de 40 minute, amestecand arareori. Se ia apoi capacul si se continua cu fierberea pana cand sosul se ingroasa. Se indeparteaza de caldura. In cazul in care vrei ca lasagna sa nu aiba o textura umeda, renunta la pasta de rosii.

La final, se unge cu unt o tava sau se pulverizeaza spray de gatit. In general, se pot folosi vase termorezistente sau din ceramica. Se pun pastele intr-un singur strat pe un prosop de bucatarie, din material textil, si se lasa la uscat.

Dupa aceea, se asaza un strat in tava, peste el jumatate din sosul cu carne, apoi jumatate din branza, uniformizandu-se. Procedeul se repeta inca o data, dupa care se pune ultimul strat de paste si se mai presara putina branza.

Se baga in cuptorul incins, la 190 grade Celsius, pentru 45 minute. Daca vrei sa aiba crusta in exterior, iar in interior sa fie moale, vasul se da in cuptor fara capac. Lasagna e gata atunci cand la suprafata s-a rumenit si incep sa apara bule.

Mancarea se mai tine in tava cel putin un sfert de ora dupa ce e scoasa din cuptor pentru ca pastele sa fie patrunse de aroma.

Nu e nici o problema daca nu servesti lasagna in ziua in care ai pregatit-o. Acoper-o cu o folie alimentara si tine-o in frigider pana in momentul in care o vei manca.

Alte sfaturi pentru gatit lasagna:
- pentru mai multa savoare, pune pasta de rosii deshidratate;
- adauga mai multe sortimente de branza ricotta, dar nu exagera. Intotdeana trebuie sa fie lasata la scurs cateva ore inainte pentru a avea mai putina apa;
- amesteca ricotta cu zeama proaspata de lamaie si cu putina sare (aceasta o usuca) inainte de a o pune peste paste;
- ca sa aiba mai multa savoare, foloseste usturoi proaspat;
- este recomandabil sa pui ulei de masline extravirgin.

Autor:  Alina Tibichi