Site coolinaria.ro

Tiramisu - 4 idei de retete


Tiramisu - 4 idei de retete Tiramisu este un desert apreciat atat in Italia, tara de origine, cat si in alte locuri de pe glob. Reteta de baza contine: piscoturi, cafea, branza mascarpone, galbenusuri si cacao. Pentru un plus de aroma, se poate pune si rom.

Originea prajiturii nu se stie cu exactitate, dar, potrivit dictionarului online Merriam-Webster's, despre acest desert s-a vorbit prima data in anul 1982. In traducere libera, tiramisu inseamna "fa-ma fericit" (probabil se refera la efectele pe care le au cafeina si cacao asupra organismului nostru).

In timp, au aparut mai multe variante de tiramisu. Spre exemplu, unele persoane inlocuiesc piscoturile cu panettone.
Iata 4 retete de tiramisu delicios:

1. Tiramisu cu ciocolata
Ingrediente

24 piscoturi crocante, 170 g branza mascarpone, 175 g smantana pentru frisca, 100 g zahar, ciocolata Zabaglione (ciocolata calda, densa, alba, cu gust de crema de lapte si vanilie), 250 ml cafea espresso calda, cacao neindulcita pentru decor, ciocolata neagra razuita.

Mod de preparare
Pune branza mascarpone intr-un bol mai mare si las-o deoparte. Bate smantana, folosind un mixer electric, cu un sfert de zahar pana se formeaza bule. Frisca obtinuta trebuie amestecata cu mascarpone, iar apoi cu ciocolata Zabaglione. Acopera compozitia si bag-o in frigider. Intre timp, amesteca espresso cu restul de zahar. Tapeteaza o forma de copt cu folie alimentara. Cufunda piscoturile in espresso, cate unul pe rand, apoi aseaza 8 dintre ele in strat in tava. Peste ele pune o treime din mixtura cu mascarpone si acopera-le bine. Repeta procedul de doua ori. La final preseaza usor piscoturile.
Acopera tiramisu cu folie alimentara si baga-l in frigider. Dupa cel putin 6 ore scoate-l, indeparteaza folia si intoarce-l invers. Indeparteaza si restul de folie. Presara cacao si ciocolata neagra.

2. Tiramisu cu zmeura
Ingrediente

28 piscoturi, 325 g gem de zmeura fara seminte, 6 linguri lichior de portocale (Grand Marnier), 450 g mascarpone la temperatura camerei, 250 g smantana pentru frisca, 50 g zahar, 1 lingura esenta de vanilie pura, 500 g zmeura proaspata, zahar fin.

Mod de preparare
Amesteca gemul cu 4 linguri de lichior de portocale. Separat, pregateste o compozitie din mascarpone si restul de lichior. Folosind un mixer electric, bate vanilia, smantana si zaharul in alt bol, apoi pune un sfert din frisca peste mascarpone, pentru a se deschide la culoare, iar la final restul.
Pregateste un strat de piscoturi intr-o tava, pune peste ele jumatate din mixtura cu gem, apoi jumatate din cea cu mascarpone si jumatate din cantitatea de zmeura. Repeta procedeul inca o data. Acopera si da la rece cel putin 3 ore sau chiar pese noapte. Inainte de servire, poti presara putin zahar fin.

3. Tiramisu cu stafide si rom
Ingrediente
24-30 piscoturi, 300 g stafide, 250 ml + 2 linguri rom negru Mount Gay, 6 galbenusuri mari (la temperatura camerei), 100 g zahar, cca. 500 g branza mascarpone, 175 ml suc de portocale (din 2 portocale), o lingurita jumatate esenta de vanilie, cateva seminte de vanilie, ciocolata semi-dulce, rasa.

Mod de preparare
Pune 2 linguri de rom intr-un bol, acopera-l cu o folie alimentara si baga-l pentru un minut in cuptorul cu microunde, la temperatura mare. Scoate-l apoi si lasa-l sa se raceasca.
Bate galbenusurile cu zahar utilizand un mixer electric, la viteza mare, timp de 5 minute, pana cand se ingroasa si se deschide compozitia la culoare. Redu viteza spre minim si adauga branza mascarpone. Dupa ce s-au amestecat bine, pune jumatate din rom, un sfert din sucul de portocale, esenta de vanilie si semintele de vanilie. Iarasi amesteca bine pentru a se omogeniza.
Toarna restul de rom si de suc de portocale intr-un bol adanc. Cufunda piscoturile in mix, cate unul pe rand, apoi pune jumatate din ele intr-o tava ovala, formand un strat. Spatiile goale pot fi umplute cu cateva piscoturi rupte si, la fel, imbibate cu putin rom si suc de portocale. Presara apoi jumatate din stafidele inmuiate in rom si pune jumatate din compozitia cu mascarpone, intinzand-o uniform. Repeta procedeul inca o data.
La final, niveleaza partea de sus, acopera cu folie de plastic si baga in frigider pentru cel putin 6 ore. Preferabil e sa lasi peste noapte la rece. Inainte de servire, presara ciocolata rasa.

4. Tiramisu cu nuca de cocos
Ingrediente

2 pachete de piscoturi, branza mascarpone, 225 g branza cu putina grasime, 70 g zahar, 50 ml rom, 55 g zahar brun, 150 g bucatele de nuca de cocos prajita, 180 g nuci pecan tocate, 56 g ciocolata neindulcita si topita, jumatate lingurita esenta de vanilie, spray de gatit, 115 g smantana grasa (batuta cu o lingura de zahar).

Mod de preparare
Cu ajutorul unui mixer de mana se amesteca bine toate sortimentele de branza pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga zaharul, zaharul brun si romul si se continua cu mixarea, la viteza medie. Dupa aceea se pun nucile pecan, 80 g de nuca de cocos, esenta de vanilie si ciocolata topita.
Se pulverizeaza spray de gatit pe tava, iar apoi se pune un strat de piscoturi, se acopera cu un strat de ciocolata si iarasi un strat de piscoturi si unul de ciocolata. Aceasta se intinde folosind un cutit de unt, gresat si el. Se lasa la rece peste noapte. A doua zi se scoate din tava pe un platou si se decoreaza cu frisca. Se presara ciocolata rasa si restul de nuca de cocos.

Autor:  Alina Tibichi