Site coolinaria.ro

Bucataria mexicana de la A la Z


Bucataria mexicana de la A la Z Despre bucataria mexicana se stie ca este foarte picanta, iar asta datorita utilizarii unui ingredient special, si anume ardeiul iute. Mexicanii sunt de parere chiar ca bucataria lor este definita de sosurile cu ardei iute decat de mancarea in sine.

In general, sunt folosite ingrediente locale, iar gatitul intra in indatoririle zilnice ale femeii. Se spune chiar ca fetele sunt bune de maritat atunci cand stiu sa gatesca. Asadar, gatitul e considerat principalul talent al femeilor din Mexic.

Bucataria mexicana a aparut in urma diverselor influente, mai ales americane si europene. Ingredientele de baza sunt porumbul, fasolea si ardeiul iute. Pe parcurs au inceput sa fie incluse carnea (contributia europenilor), branza si ierburile si condimentele.

Datorita faptului ca se afla in stransa legatura cu traditiile populare si cultura tarii, bucataria mexicana a fost inclusa pe lista UNESCO.

Micul dejun, in general, este mai copios si presupune taco, echilada, carne cu oua. Se mananca cu fasole, paine alba sau tortilla si cu suc ori cafea.

Masa de baza a zilei se numeste comida si e servita intre 14.00-17.00. Ea consta in: supa de pui cu paste sau cu orez si legume, apoi felul principal + salsa, fasole, tortilla si o bautura din fructe. Seara se mananca resturile de la pranz sau paine dulce cu ciocolata ori cafea.

Bucatarii mexicane
- nordica.
Este limitata din cauza solului arid. Domina preparatele cu carne, in special carne de vita. Cea mai des folosita metoda de a gati: la gratar. Tot aici se gaseste cea mai mare varietate de branza din Mexic.
- Oaxaca. Porumbul este alimentul de baza. Ciocolata este raspandita si, cel mai adesea, consumata drept bautura.
- Yucatan. Se bazeaza pe influente din centrul Mexicului, Caraibe, Europa si Orientul Mijlociu. Se consuma fructe de mare. Des consumate sunt fructele tropicale. Din mierea de albine se pregateste o bautura alcoolica.
- Mexico City. Intrucat in oras se aduna populatie din toata tara, cuprinde trasaturile mai multor bucatarii mexicane. Tot aici se intalneste si bucataria de inalta clasa.
- Western Mexico. Se bazeaza pe peste.
- Veracruz. E recunoscuta pentru vanilie si diverse ierburi.


Mancaruri mexicane
- sosul salsa se pregateste, in general, din ceapa, rosii, coriando si chili;
- taco. Reteta originala presupune tortilla din faina fina de malai, umplute fie cu carne, fie cu fructe de mare;
- tortilla se pregateste din faina de grau sau de porumb, sub forma de clatite. Uneori inlocuieste painea. Se foloseste si la enchiladas sau quesadillas;
- frijoles. Fasolele sunt fie fierte, fie prajite;
- guacamole se pregateste din avocado pisat, coriandru, ceapa si ardei iute;
- enchiladas: tortilla umpluta cu carne de porc / pui si legume, apoi data in cuptor;
- tortas: sandvisuri mexicane umplute cu diverse alimente;
- tostadas: tortilla subtiri si crocante, umplute cu crema de smantana, guacamole, carne de pui etc.
- ceviche. Peste crud marinat in suc de lime;

Bauturi mexicane
- porumbul fermentat este baza pentru bauturi reci;
- tequila este bautura nationala a Mexicului;
- cafe a la mexicana. Se pregateste intr-o oala, unde fierbe mai mult timp, impreuna cu scortisoara si cuisoare. Rezulta o cafea cu textura precum a siropului;
- din porumb se pregateste atole, o bautura aromata apoi cu ciocolata, fructe, orez etc.
- bucataria mexicana este strans legata si de ciocolata. La inceput, aceasta a fost mai degraba bauta decat mancata, dar si folosita in diverse ritualuri religioase. Civilizatia mayasa folosea semintele de cacao pentru prepararea unei bauturi spumoase si amare, xocoatl.

Autor:  Alina Tibichi